Wat we doen bij StadsAkkers

Samen de lekkerste groente en fruit van Apeldoorn kweken. Dat is wat we sinds 2013 doen zonder winstoogmerk. De enige winst waar we echt om geven, is de winst die het oplevert voor onze medewerkers. Een leuke groep mensen die lekker wil werken en leren. En nog maandelijks groeit die groep. Zoals alles op ons terrein. Want waar we begonnen met een braakliggende grond van twee voetbalvelden groot, zijn we nu de trotse eigenaren van 2.5 hectare akker. Vol verse groenten, fruit en kruiden: van rijen aardbeiplanten, courgettes en aardappels tot wortels, tomaten, komkommers en een boomgaard met 200 appel- en perenbomen.

Een thuis in de buitenlucht

Toen we begonnen hadden we vier doelen. En die gelden nu nog steeds:

  • We bieden werkzoekenden een gezellige plek om te werken en te leren. Een thuis in de buitenlucht.
  • We investeren al onze energie, tijd en geld in onze mensen en maatschappelijke doelen.
  • We houden landbouw divers in Apeldoorn. We zijn ondertussen de meest gevarieerde akker in de gemeente.
  • We willen alle Apeldoorners laten genieten van vers eten. Ook die het niet zelf kunnen betalen.

Werken op de akkers van Apeldoorn

Al die lekkere groenten en fruitplanten hebben aandacht en liefde nodig. Daar zorgen we met z’n allen voor. Van het zaaien en het oogsten tot het plaatsen van hekken, schoffelen en verkopen van producten. Want om de kosten te dekken, verkopen we groenten aan restaurants en inwoners van Apeldoorn en omgeving. Of werken we samen met bedrijven die graag een steentje bijdragen. Werken op StadsAkkers is geen dag hetzelfde. Kom het zelf maar eens meemaken.

Deskundige begeleiding

Ook zonder groene vingers kan je bij ons aan de slag. Samen kijken we wat je leuk vindt om te doen of wat je wilt leren. Want we vinden het wel belangrijk dat je je ontwikkelt bij ons. Daarom vind je onze zorgmanagers Monique te Wierik en Angela van der Haar op de akkers en ook de biologische tuinders Marlot Huiskes of Wouter Bin zijn er te vinden. Met deze begeleiding weten we zeker dat we tuinieren op de juiste manier én jij jezelf optimaal ontwikkelt. Reken maar dat die groene vingers nu vanzelf wel komen.

We proberen bij de akker te werken volgens de presentietheorie. Daarbij onderzoeken we als begeleider steeds wat goede zorg is voor de betreffende deelnemer. Wat kan ik doen als begeleider voor deze deelnemer? We werken niet volgens een bepaald programma, maar veel meer aansluitend bij de behoeften van de deelnemer.

We proberen met tijd en aandacht voor iedere deelnemer te zien wat nodig is. Voor iedereen is dat anders. Op een plaats als StadsAkkers kan dat ook.

Maatschappelijke doelen

Naast dat we investeren in onze eigen mensen, kijken we ook verder. Hoe kunnen we met StadsAkkers nóg meer mensen helpen? Zo leveren we gratis groente en fruit aan de voedselbanken, maar werken we ook samen met de groenopleiding van het speciaal onderwijs van het Gentiaan College.

Lekkerder bij de boer: Je vindt ons (naast andere lekkere bedrijven) ook op Lekkerder bij de Boer

Hoe werken we samen?

Gedragscode

Regeling vertrouwenspersoon

Klachtenregeling

Privacyregeling (samenvatting)

Meer weten? Download hier ons beleidsplan 2022-2023

Aanmelden? Lees hier onze flyer