Wat we doen bij StadsAkkers

Samen de lekkerste groente en fruit van Apeldoorn kweken. Dat is wat we sinds 2013 doen zonder winstoogmerk. De enige winst waar we echt om geven, is de winst die het oplevert voor onze medewerkers. Een leuke groep mensen die lekker wil werken en leren. En nog maandelijks groeit die groep. Zoals alles op ons terrein. Want waar we begonnen met een braakliggende grond van twee voetbalvelden groot, zijn we nu de trotse eigenaren van 2.5 hectare akker. Vol verse groenten, fruit en kruiden: van rijen aardbeiplanten, courgettes en aardappels tot wortels, tomaten, komkommers en een boomgaard met 200 appel- en perenbomen.

Een thuis in de buitenlucht

Toen we begonnen hadden we vier doelen. En die gelden nu nog steeds:

  • We bieden werkzoekenden een gezellige plek om te werken en te leren. Een thuis in de buitenlucht.
  • We investeren al onze energie, tijd en geld in onze mensen en maatschappelijke doelen.
  • We houden landbouw divers in Apeldoorn. We zijn ondertussen de meest gevarieerde akker in de gemeente.
  • We willen alle Apeldoorners laten genieten van vers eten. Ook die het niet zelf kunnen betalen.

Werken op de akkers van Apeldoorn

Al die lekkere groenten en fruitplanten hebben aandacht en liefde nodig. Daar zorgen we met z’n allen voor. Van het zaaien en het oogsten tot het plaatsen van hekken, schoffelen en verkopen van producten. Want om de kosten te dekken, verkopen we groenten aan restaurants en inwoners van Apeldoorn en omgeving. Of werken we samen met bedrijven die graag een steentje bijdragen. Werken op StadsAkkers is geen dag hetzelfde. Kom het zelf maar eens meemaken.

Deskundige begeleiding

Ook zonder groene vingers kan je bij ons aan de slag. Samen kijken we wat je leuk vindt om te doen of wat je wilt leren. Want we vinden het wel belangrijk dat je je ontwikkelt bij ons. Daarom vind je onze zorgmanager Monique te Wierik op de akkers en ook de biologische tuinders Marlot Huiskes of Wouter Bin zijn er te vinden. Ook bomendeskundige Peter Heijke en de imker lopen er regelmatig. Met deze begeleiding weten we zeker dat we tuinieren op de juiste manier én jij jezelf optimaal ontwikkelt. Reken maar dat die groene vingers nu vanzelf wel komen.

Maatschappelijke doelen

Naast dat we investeren in onze eigen mensen, kijken we ook verder. Hoe kunnen we met StadsAkkers nóg meer mensen helpen? Zo leveren we gratis groente en fruit aan de voedselbanken, maar werken we ook samen met de groenopleiding van het speciaal onderwijs van het Gentiaan College.

Meer weten? Download hier ons beleidsplan 2022-2023