Gepost op

Traditionele zoutzuur – ingemaakte groenten Balkan-aard

Van Zorica, één van de medewerkers bij StadsAkkers ontvingen wij een mooi recept van ingemaakte groenten, zoals dat gemaakt wordt in de Balkan. Het vraagt wel wat tijd, maar dan heb je ook wat.

Tip vooraf: maak een grote hoeveelheid in één keer. Dit is een heel lekker bijgerecht, dat je gedurende de winter bijvoorbeeld bij stamppotten kunt serveren en dat ook leuk is als cadeautje.

Nodig aan groenten:

  • 1 kg wortelen,
  • 1 kg komkommer
  • ½ kg groene tomaten
  • ½ kg paprika
  • 1 kg bloemkool
  • 1kg witte kool
  • ½ kg kleine rode uien
  • verse bladpeterselie en/of selderijblad

Nodig voor de dressing:

  • 750 ml natuur witte azijn (9%) geen appel- of andere kruidige azijn gebruiken Bij voorkeur biologische azijn gebruiken.
  • 250 g suiker
  • 150 g zout
  • 250 ml water
  • 500 ml olie
  • peperkorrels
  • 1 of 2 zakjes inmaakkruiden (handige zakjes te koop bij de supermarkt)

Bereiding:

Was indien nodig komkommers, wortels, groene tomaten en paprika’s en goed afdrogen. Bloemkool verdelen in kleine bloempjes. Kool hakken als voor salade. Uitjes snijden in ringen, niet te dun snijden. Paprika ook in ringen snijden wel dun afsnijden. Doe het in een brede kom, in deze volgorde, groenten rangschikken: wortels, komkommers, paprika, tomaat, bloemkool, kool, ui.

Paprika schijven kan je ook kort koken (afhankelijk van welke soort paprika gebruikt wordt)

Dressing:

  • Meng azijn, suiker, zout, water en olie en breng het aan het kook. Deze gekookte dressing giet je af over groenten.
  • Dek af en laat 15 minuten intrekken.
  • Hierna moeten de groenten uit de vloeistof worden gehaald of giet de dressing terug in de pot en opnieuw aan de kook brengen.
  • Opnieuw over de groenten gieten, afdekken en laat het nog eens 15 minuten intrekken.
  • Herhaal de procedure opnieuw en voeg aan de laatste gekookte dressing de inmaakkruiden toe.
  • Laat de groenten vervolgens een nacht staan om volledig af te koelen.
  • Leg volgende dag de groenten in de steriele weckpotten met de toevoeging van peperkorrels (sluit het niet, maar bedek het met een schone doek) en laat het 6-8 uur staan om zo nodig wat vloeistof bij te vullen. Groente moet helemaal bedekt worden met vloeistof.
  • Sluit af en bewaar op koude en donkere plek.
  • Na 1 week is groente al te gebruiken, beter is als men 3 weken wacht. Als een pot open is, dan in koelkast bewaren en gauw gebruiken aangezien er geen conserveringsmiddel gebruikt is bij inmaak.

Lekker bij stoofpot, barbecue of  in plaats van sla bij de maaltijd. Ook lekker als bijgerecht bij stamppotten.

Let op: schoon werken

Aangezien de groente niet gekookt word moet men opletten dat schoon gewerkt wordt. Haren binden, een schort bescherming van alle vloeistof die spatten uit groenten.

Sterilisatie van weckpotten: was de potten en droog ze van buiten af. Verwarm de oven voor op 160 graden en zet de potjes met de opening naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven. Haal ze er na 15 minuten uit en laat afkoelen. Om de deksels en de rubberen ringen te steriliseren dompel je ze simpelweg even onder in kokend heet water.