Kweepeermoes

KWEEPEERMOES van onze tuinder David Koning

3 kg kweepeer (of mengsel van kweepeer en moesappel)

2 st kaneelstokjes
3 st steranijs (naar smaak)
beetje citroensap
300 – 500 g suiker of honing
100 a 200 g rozijnen

water

Veeg de haartjes van de schil van de kweeperen. Snijd ze met schil en al in kwarten en verwijder het kookhuis met een scherp mesje. Snijd de kwarten in stukken. Doe de stukken in een grote soeppan met een bodempje water (ongeveer 3 a 4 cm) met wat citroensap. Als je alle stukjes in de pan hebt zitten voeg je de kaneelstokjes en de steranijs toe. Roer ze door de stukjes zodat ze straks lekker in de moes komen te liggen.

Als je een mengsel doet van kweeperen en moesappels moet je eerst de kweeperen aan de kook brengen ( zie volgende stap) en voeg je als deze flink gaar beginnen te worden (na 1 a 1,5 uur) de geschilde en in stukken gesneden moesappelen toe.

Zet de pan op het vuur, breng aan de kook en laat de stukjes onder regelmatig roeren zacht worden. Laat deze minimaal 1,5 uur zacht koken. Pas tijdens het roeren op want de hete moes kan flink spatten. Vaak roeren helpt daartegen. Voeg vervolgens beetje voor beetje de suiker of honing toe, los deze op in de moes en proef of de moes zoet genoeg is. Voeg vervolgens naar smaak nog wat rozijnen toe. Let op: deze voegen nog wat zoetigheid toe, dus wees voorzichtig met de suiker.

Vaak maak ik de moes in 2 stappen. De eerste grote stap gaat tot en met het suiker toevoegen. Daarna laat ik de moes in zijn eigen hitte nagaren en afkoelen. De volgende dag is tijd voor stap 2: warm de moes weer op. Deze zal in één keer van licht roze naar donkerroze verkleuren. Eenmaal warm voeg ik de rozijnen toe. Dan vul ik een serie grote (schone en bij voorkeur warme) potten met de moes zodat ik een lekker voorraadje heb en bewaar ik een flinke portie voor het avondeten. Heerlijk bij krachtige smaken zoals stoofschotels, wild, alles waarbij je anders misschien stoofpeertjes of gewone appelmoes zou eten of gewoon met vla, ijs en andere toetjes.

Het is even wat werk, maar dan heb je ook echt wat lekkers!

Eet smakelijk!

kweepeer3