Gepost op

Kweepeergelei van Trudy Krook

Dit recept is van Trudy, één van onze klanten, en zij heeft het weer van de familie Tiemes waar ze de kweeperen van heeft gekregen

Nodig:

  • 2 kilo kweeperen
  • 2 kilo geleisuiker

Bereiding

  • De ruwe huid van de kweeperen afvegen met een doekje of voorzichtig afborstelen
  • De steel verwijderen, de kweepeer in vier delen snijden en deze nogmaals doormidden snijden. Bij grote kweeperen nogmaals doormidden snijden. Schil en klokhuis kun je laten zitten.
  • In een grote pan de kweeperen net onder water aan de kook brengen en zachtjes laten sudderen tot ze zacht zijn. Afhankelijk van de soort kan dit een uur duren, of soms iets langer. Let op: de kweeperen moeten goed onder water staan als je begint.
  • Vuur uitdoen en de pan 24 uur laten staan.
  • Daarna de inhoud van de pan zeven: het vocht opvangen en de pulp zo goed mogelijk uitdrukken. Met het vocht maak je vervolgens de gelei.
  • De geleisuiker toevoegen aan het vocht in de verhouding 1 op 1 en goed door laten koken tot het de gewenste dikte heeft bereikt. Let op: in de potjes worden het nog iets dikker, dus het is een beetje uitproberen en ook afhankelijk van wat je ermee wilt doen.
  • Daarna de gelei in schone potten doen (lege jampotjes eerst met soda schoonmaken, daarna met heet water afspoelen). Potjes vullen tot 1 cm onder de rand, deksel erop en 10 minuten op de kop zetten op een theedoek. Daarna omkeren en verder laten afkoelen.

De pulp die overblijft kun je gebruiken voor jam als je er wat sap of water aan toevoegt.  Of je kunt er Membrillo van maken.  Dit is Spaanse kweepeerpasta, die je weer kunt gebruiken voor chocoladebonbons.