Hete bliksem

Bereiding:

  • Zet 1½ liter water op.
  • Schil de aardappels of boen ze goed schoon zodat er geen zand aan blijft zitten.
  • Snijd de aardappels in kleinere stukjes en zet ze in een pan met water op het vuur.
  • Zorg daarbij dat de aardappels net onder water staan.
  • Kook ze in ongeveer 15 minuten gaar.
  • Schil ondertussen de appels, snijd ze in kleinere stukken en kook ze in een grote pan (waar later ook de andere ingrediënten bij kunnen).
  • Zet de appels op in een pan met ongeveer 5 centimeter water (de appels hoeven dus niet onder water te staan) en doe de deksel dicht tot het water kookt.
  • Haal vervolgens de deksel eraf en schep de appels af en toe om.
  • De appels zullen zacht worden en veranderen in appelmoes.
  • Dit duurt ongeveer 12 minuten, of tot de appelmoes te dik wordt.
  • Snijd de uien fijn en fruit ze in een pan met een dikke bodem in olie of boter tot ze glazig zijn.
  • Voeg het gehakt toe en rul het.
  • Stamp vervolgens de aardappels en doe de aardappelpuree en het gehakt bij de appels.
  • Doe de suiker erbij.
  • De aangegeven hoeveelheid is een indicatie.
  • Hou je van zoete hete bliksem, dan is dit een goede hoeveelheid.
  • Heb je hem graag wat zuurder, doe er dan minder in.
  • De hete bliksem mag zacht en smeuïg zijn.
  • Voeg ook 1 theelepel kaneel en versgemalen zout en (witte) peper naar smaak toe en eventueel nog een snufje nootmuskaat. Dit geeft het recept een meer kruidige, pittige smaak.
  • Roer goed door en eet smakelijk!

Bron: Smulweb.nl