Over ons

StadsAkkers komt voort uit de wens om een leuke plek te zijn voor mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en daarom al lange tijd thuis zitten. We willen de plek zijn waar ze gewoon weer lekker kunnen werken en leren. Een plek in de buitenlucht. Dat is StadsAkkers, op 6 maart 2013 opgericht. Zonder winstoogmerk. De enige winst waar we om geven, is de winst die het onze mensen oplevert.

De start

In het voorjaar van 2013 startten we op een braakliggend stuk grond van ongeveer twee voetbalvelden groot, bij een voormalige pluktuin in Zuidbroek. Daar kwam al snel meer bij, want nu  huren we inmiddels 2.5 hectare akker. We verkopen groenten aan bedrijven en inwoners van Apeldoorn en geven soms een deel van onze oogst aan de Voedselbank. Daarnaast werken we ook veel samen met het bedrijfsleven, de gemeente, serviceclubs en andere zorgorganisaties.

Bestuur

  • Voorzitter: Klaas Dekker
  • Secretaris: Marijke van der Wekke
  • Penningmeester: Jaap van Tongeren
  • Bestuurslid: Ronald van Assen
  • Bestuurslid: Gerrit Bazelier
  • Bestuurslid: Peter Klement
  • Bestuurslid: Harry Nijland

Beleidsplan & activiteiten

Sinds de oprichting hebben we een viertal kernwaarden. Deze kernwaarden zitten in al onze activiteiten verweven. Bekijk onze activiteiten van begin 2019 maar eens. En zo pakken we ook door in de rest van 2019. Hoe we dat gaan doen, lees je in ons beleidsplan van 2019.

man op de akkers stadsakkers

Opleiding

In 2018 is de opleiding Werken in de Tuinderij, die bij StadsAkkers is ontwikkeld, een landelijk erkende opleiding geworden. Elk jaar leiden we een aantal medewerkers op met deze praktijkopleiding. We willen de opleiding meer bekendheid geven, zodat ook andere tuinders de opleiding kunnen geven. Met het certificaat van de opleiding kunnen mensen beter een betaalde baan vinden.

Keurmerken

ANBI status
Bij StadsAkkers bieden we werk en scholing aan werkzoekenden die wat extra begeleiding nodig hebben. Alles wat we doen en organiseren is gericht op deze mensen. En dat doen we zonder winstoogmerk. Deze kenmerken en nog een aantal andere voorwaarden geven ons de ANBI status. Hiermee laten we nog een keer zien hoe belangrijk we het vinden om anderen te helpen.

SKAL certificaat
Onze groente, fruit en kruiden zijn biologisch. Dat zeggen we niet alleen, maar bewijzen we ook met ons SKAL certificaat dat SKAL ieder jaar streng controleert. Denk aan de meststoffen die we gebruiken, welk water, hoe we onze gewassen beschermen, hoe onze bodem is, hoe we ons werk doen en hoe we bijvoorbeeld ruimtes en installaties schoonmaken. Door hieraan te voldoen, weten we zeker dat we een bijdrage leveren aan een gezond voedselpatroon.

Op vrijwillige basis

We werken met zo’n 80 vrijwilligers op de akkers. Mensen die het leuk vinden om in de tuin te werken, die graag anderen begeleiden of die zelf begeleiding nodig hebben. Ook de bestuursleden zetten zich belangeloos in. Samen vormt dat een groep enthousiaste, hardwerkende medewerkers. Zorgmanager Norbert Keizer is een betaalde kracht, in dienst volgens de CAO voor zorg en welzijn. Hij begeleidt alle mensen op de akkers, geeft sturing en is het aanspreekpunt. Daarnaast maken we parttime gebruik van een zzp’er tuinder, voor zo’n twintig uur per week. Hij helpt ons bij het biologisch tuinieren op een juiste manier.

Financieel