Gepost op

De tweede kas is bijna gereed

De mannen bij StadsAkkers zijn druk bezig geweest om de tweede kas (een krijgertje) in orde te maken. Eerst moest de grond bewerkt worden, zodat er na de winter direct op verbouwd kan gaan worden. Verder moesten alle delen bij elkaar gezocht worden. Nu zijn we bezig om de voor en achterkant dicht te maken en moeten er nog deuren in gehangen worden. Al met al een flinke klus. Maar dit levert wel weer extra ruimte op in een koude kas, zodat we vanaf volgend jaar weer en groter stuk grond gedurende langere tijd kunnen bewerken en nog meer variatie in het winkeltje kunnen brengen.

 

Gepost op

Green December bij de StadsAkkers

Bij StadsAkkers geen Black Friday, maar Green December! Dit betekent dat alle groenten en kruiden, die we nog hebben op de akker nu verkocht worden voor de helft van de prijs. Diverse soorten kool, stoofpeertjes, kweeperen, andijvie, bospeen, aardpeertjes en nog veel meer nu dus voor de helft van de prijs te koop. Ook de biologische bloembollen verkopen we voor de helft van de prijs.

 

 

Gepost op

De auto van StadsAkkers is nu echt herkenbaar.

StadsAkkers heeft via het bedrijf Mobiel – sport en institutionele reclame een mooi autootje in gebruik. Wij kunnen met deze auto rijden dankzij de reclame van een aantal bedrijven, die ons door  middel van een sticker willen sponsoren. We zijn daar heel blij mee en willen daarom ook graag even aandacht besteden aan onze adverteerders.

Het gaat om de volgende bedrijven:

En er is nog ruimte op de auto, dus heeft u ook nog interesse om mee te doen? Bel of mail gerust.

 

 

Gepost op

Gentiaan College en StadsAkkers sluiten een convenant

In november hebben de bestuurders van het Gentiaan College en van Stichting StadsAkkers een convenant getekend waarin de samenwerkingsafspraken zijn vastgelegd voor het komende jaar. Het Gentiaan College is een school voor voortgezet speciaal onderwijs in de wijk Zevenhuizen. Iedereen kent het gebouw aan de Gentiaanstraat en goed te zien vanaf de laan van Zevenhuizen.Het Gentiaan College verzorgt VSO cluster 3 en 4 onderwijs aan leerlingen die extra (gedrags)ondersteuning nodig hebben. Leerlingen worden voorbereid op arbeid, op dagbesteding en op vervolgonderwijs.

StadsAkkers en het Gentiaan College hebben al langer een goede samenwerking. De afgelopen jaren hadden diverse leerlingen van het Gentiaan College hun praktijkstage bij StadsAkkers doorlopen.  Bij zo’n stage komen de leerlingen een schooljaar lang één of meerdere dagen per week meedraaien op de akker. Ze leren allerlei werkzaamheden in het groen, zoals grondvoorbereiding en bewerking, werken met landbouwwerktuigen, wieden, zaaien en oogsten van diverse soorten groenten. Sommige van hen leren ook met de tractor rijden, zodat ze bijvoorbeeld zelfstandig kunnen gras maaien. Maar belangrijker is nog, dat ze op deze manier leren wat werken eigenlijk betekent. Nu is deze samenwerking uitgebreid naar de praktijklessen. De MBO-groenklas komt tweemaal per week een halve dag naar StadsAkkers en voert daar allerlei activiteiten uit in het kader van hun lesprogramma.  Ook is het de bedoeling dat andere klassen van de school hun oriënterende stage in het groen bij StadsAkkers komen doen.

Om deze extra groep leerlingen een goede plek te geven binnen de werkzaamheden bij StadsAkkers zijn een aantal afspraken gemaakt over de dagelijkse gang van zaken. Voor de leerlingen valt het nog niet mee om een hele dag op een werkplek als StadsAkkers aan de slag te blijven. Zij hebben vaak wat structuur nodig en zijn snel afgeleid door alles wat er om hen heen gebeurt.  Ook vinden ze het heel spannend om op een andere plek met allerlei voor hen vreemde mensen aan de slag te gaan. De leerlingen en de medewerkers van StadsAkkers pauzeren daarom na elkaar en niet allemaal tegelijk. Inmiddels staat er een schaftkeet op het terrein die door de groep leerlingen gebruikt kan worden.  Wat betreft het lesprogramma is er goed overleg tussen Wouthera, de praktijkdocente en David, onze tuinder. Het gaat tenslotte om praktijklessen, waarbij het de bedoeling is dat leerlingen in de loop van het schooljaar diverse werkzaamheden in het groen hebben uitgevoerd.  Voor een deel volgen zij met de lessen natuurlijk het seizoen, maar daarnaast zijn er ook lessen in bestraten en omgaan met gereedschap.

Op deze manier kunnen de leerlingen in een veilige omgeving leren en werkervaring opdoen.

 

 

 

 

 

Gepost op

Geslaagd voor het certificaat bosmaaier!

Op maandag 26 november hebben drie deelnemers van StadsAkkers en één deelnemer van de Keten Groen praktijkexamen bosmaaien gedaan op het terrein van StadsAkkers.

Vanaf het begin van dit schooljaar worden er voor de Keten Groen ook lessen op het terrein van StadsAkkers gegeven door een docent van VSO-de Bolster in Voorst. De eerste serie lessen op de maandagochtend was de cursus “werken met de bosmaaier”. Hieraan hebben een aantal deelnemers van StadsAkkers, maar ook van de Keten Groen-locatie de Houtwal deelgenomen. Deze week was het zover, dat zij voldoende bekwaam waren om het examen te kunnen gaan doen.

Bij zo’n examen komt dan een externe examinator, in dit geval van het Praktijk Centrum Bomen. Deze legde aan de vier kandidaten uit, hoe het examen zou plaatsvinden. Ze moesten niet alleen een stukje maaien, maar ook hun bosmaaier voorbereiden om te beginnen, uitleggen waar je aan moet denken en waar je rekening mee moet houden als je aan het werk bent. Het gaat om veilig en precies werken en rekening houden met je eigen veiligheid, maar ook met de veiligheid van de mensen in je omgeving.

Daarna gingen de mannen naar buiten om te laten zien of zij voldoende hadden opgestoken van de lessen van Gerhard. Dat bleek inderdaad het geval. Eén van de deelnemers moet in het voorjaar nog een deel van het examen overdoen, maar verder was iedereen volledig geslaagd voor het examen. En dat is mooi, want zo’n certificaat is niet alleen geldig bij StadsAkkers of op de Houtwal, maar het is een landelijk erkend certificaat.

Op bovenstaande foto zie je de docent Gerhard bezig met het voorbereiden van het examen.

 

 

 

Gepost op

Herfstmarkt op 20 oktober

Voor de laatste keer dit jaar organiseren wij een zaterdagmarktje. We zijn open op 20 oktober van 10.00 – 14.00 en er zijn nog volop groenten, kruiden en bloemen te koop. Ook zijn er stoofpeertjes, kweeperen en appels. Naast de eigen kraam komt de Wildakker weer langs net als vorig jaar op de herfstmarkt. Zij verkopen wol en wild. Wees er snel bij, want vorig jaar was het wild al heel snel uitverkocht. Ook hebben wij een leuke nieuwe kraam: Jenny Kramer van het Vrije Atelier geeft allerlei creatieve cursussen. Zij maakt zelf, samen met haar cursisten, allerlei leuke producten van restmateriaal en wat ze verkoopt is echt de moeite waard. Hier kun je ideeën opdoen voor december en alvast wat leuks kopen ook.

En ook leuk om Annemein weer eens te zien met haar schaap-geitenkaas en BijenPeter met zijn honing en pompoenpannenkoekjes.

Het restaurant in de tent is natuurlijk open met boterkoek van het Gentiaan College en lekkere soep. Wij hopen jullie allemaal te zien op 20 oktober!

Gepost op

Bezoek BDO aan StadsAkkers met een mooie afronding

 

Donderdagmiddag 3 oktober was een mooie dag voor StadsAkkers. De zon scheen, dat was fijn, maar nog beter was het bezoek dat BDO Accountants en Belastingadviseurs deze middag bracht. In het kader van de Company-doedag kwamen ongeveer 45 medewerkers een middag de handen uit de mouwen steken. En hard gewerkt werd er de hele middag: vogelhuisjes in elkaar timmeren, hekken plaatsen om de hazen tegen te houden, aardbeienplantjes stekken, de kruidentuin inrichten, het net rond de bessentuin verwijderen en pompoenen oogsten om daarna het pompoenenveld helemaal op te ruimen. Mooi en gezellig werk in de buitenlucht samen met je collega’s accountants, controllers, fiscalisten, adviseurs, managers en ondersteunend kantoorpersoneel. Ook was er een groep die zich terugtrok in de zomertent om te gaan brainstormen over nieuwe kansen en mogelijkheden voor StadsAkkers. De medewerkers van StadsAkkers zelf hadden de leiding over de verschillende activiteiten en waren heel blij met deze extra collega’s voor een middag. Bij navraag bleek dat er toch ook wel overeenkomsten zijn tussen het werk op een internationaal accountantskantoor en het werken in een tuinderij: nauwkeurig werken is belangrijk, gemaakte fouten kunnen grote gevolgen hebben, er is sprake van teamwork en medewerkers ondersteunen niet alleen elkaar, maar hebben ook een belangrijke dienende rol in de maatschappij. De koffie bleek op beide werkplekken van uitstekende kwaliteit.

Aan het einde van de middag bedankte het Hoofd Advies van BDO, dhr. Natale Valente het bestuur en de medewerkers van StadsAkkers voor deze fantastische middag. Naast dit dankwoord en de toezegging van de brainstormgroep om blijvend betrokken te blijven, ontving StadsAkkers uit handen van de heer Valente een cheque van drieduizend euro.  Voorzitter Gerrit Bazelier vertelde in zijn dankwoord dat StadsAkkers dit geld gaat gebruiken om de aanschaf van de palen en hekken te bekostigen, die nodig zijn om de hazen, die gek zijn op biologische groenten, tegen te houden.  De medewerkers van BDO gingen naar huis met een bedankje in de vorm van een groentepakket.

Gepost op

Het Gentiaan College en StadsAkkers

Vanaf het schooljaar 2018/2019 start een unieke samenwerking tussen het Gentiaan College uit Zevenhuizen en StadsAkkers. Vanaf begin september gaan de leerlingen van het Gentiaan College namelijk de praktijklessen in het groen volgen op het terrein van StadsAkkers.

Het Gentiaan College is een school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs en is gehuisvest in het mooie gebouw aan de Gentiaanstraat in Zevenhuizen. Op deze school worden lessen gegeven aan kleine groepen leerlingen, die wat extra begeleiding nodig hebben. Ook bij StadsAkkers werken mensen, die soms wat extra begeleiding nodig hebben.

StadsAkkers heeft de afgelopen jaren altijd wel een paar leerlingen van het College een stageplaats geboden.  Vanaf nu wordt de samenwerking uitgebreid met de praktijklessen. De leerlingen van MBO1-groen, die op het Gentiaan College les hebben, komen één dag in de week samen met een docent naar StadsAkkers. De werkzaamheden die zij gaan uitvoeren passen in hun opleidingsprogramma. Ze kunnen bij StadsAkkers in de praktijk ervaren wat het betekent om op een tuinderij te werken. Werken in de buitenlucht, ook als het iets minder mooi weer is, samen met de medewerkers van StadsAkkers.  Bij zo’n samenwerking komt veel kijken, van overleg over de koffiepauzes tot afspraken over verdeling van taken en werkzaamheden. Wij zijn benieuwd hoe dit gaat uitpakken en zullen hierover de komende tijd zeker vaker berichten.

Gepost op

Zaterdag zomermarkt

Aanstaande zaterdag, 18 augustus, houden we weer een leuke zomermarkt bij StadsAkkkers. Het wordt weer een mooie dag met veel lekker, biologisch groente en fruit. Bijen Peter brengt zijn honing weer mee en Annemein van de WolleSik staat er met haar zelfgemaakte geiten- en schapenkaas. Ook Het Blauwe Huisje is van de partij met allerlei heerlijke jams en chutneys. Natuurlijk is er ook gewoon een lekker kopje thee of koffie te vinden in onze zomertent.

Van 10.00 tot 14.00 uur is iedereen weer van harte welkom bij StadsAkkers!