Geplaatst op

YOi van Zwamboon in onze winkel!

Vanaf deze week verkopen wij een uniek product in onze winkel. YOi is ontwikkeld door Bert en Arja Sprengers van Zwamboon. Zelf weten wij uit ervaring hoe goed het smaakt en wat je er allemaal mee kunt doen. Meer weten? Kom naar onze winkel en kijk ook eens op https://zwamboon.nl/

Hieronder vertelt Arja wat YOi is.

YOi is een biologische vleesopvolger. Eiwitrijke voeding van gefermenteerde peulvruchten, zilvervliesrijst en haver.  YOi vormt de basis van een maaltijd: qua voedingswaarde vervangt het zowel vlees als aardappels. Je hoeft alleen groente toe te voegen en je maaltijd is volledig.
YOi is biologisch, vegan, allergeenvrij en rijk aan hoogwaardige eiwitten en voedingsvezels. De smaak is nootachtig, romig en vrij neutraal. Het is stevig, gezond en heeft een lekkere ‘bite’.

In de winkel van Stadsakkers vind je 2 soorten YOi:

YOi Maaltijdbasis
dit is de vleesopvolger in plakvorm. Je kunt de maaltijdbasis in zijn geheel gebruiken als basis voor een complete maaltijd. Als je de plak in stukjes snijdt en op smaak brengt met specerijen, eet  je het als vervanger van stukjes vlees bij je stamppotten of salades.

YOi Rulgehakt
gebakken met een uitje en wat knoflook is rulgehakt heerlijk in allerlei ovenschotels en pastagerechten.

Er liggen folders in de winkel met serveersuggesties. Op de website www.yoifood.nl kun je een gratis digitaal receptenboekje aanvragen. In het komende seizoen zullen er regelmatig proeverijtjes zijn. Houd de agenda in de gaten!

YOi + groente van StadsAkkers = een complete maaltijd

Geplaatst op

Gerrit Bazelier lid in de orde van Oranje Nassau

Afgelopen dinsdag 26 april heeft Gerrit Bazelier uit handen van onze burgemeester een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen voor zijn verdiensten voor de samenleving. Gerrit was betrokken bij de oprichting van StadsAkkers en is een hele periode voorzitter geweest van ons bestuur. Na zijn derde termijn als bestuurslid blijft hij nu nog actief betrokken bij de werkgroep techniek.

Volgens de Stentor: Voedsel en aandacht voor mensen die het niet voor de wind gaat. Die thema’s spelen een rol in het vrijwilligerswerk van Gerrit Bazelier (74 jaar, Apeldoorn). Hij was in 2006 een van de oprichters van de Voedselbank Apeldoorn, stond aan de wieg van StadsAkkers, zette zich in als SchuldHulpMaatje en is betrokken bij de Pluktuin in Wenum-Wiesel.

De gemeente schrijft dit over Gerrit: De heer Bazelier was in 2006 een van de oprichters van de Voedselbank Apeldoorn. Hij was een aantal jaren secretaris van het bestuur. Zo’n 10 jaar geleden was hij ook betrokken bij de oprichting van StadsAkkers, waarvan hij secretaris en voorzitter is geweest, en nu nog bestuurslid is. Hij is ook voorzitter van het bestuur van de Pluktuin in Wenum-Wiesel. De heer Bazelier was 8 jaar lang SchuldHulpMaatje. In die rol hielp hij mensen die in problematische schuldsituaties waren terechtgekomen.

Dinsdagmiddag hadden wij voor Gerrit een receptie op de akker georganiseerd. Dit werd een drukbezochte en gezellige bijeenkomst met alle relaties waar Gerrit contacten mee heeft gehad in de afgelopen jaren. Natuurlijk waren ook de Pluktuin en de gemeente aanwezig. Als dank hebben wij voor Gerrit een bank gekocht en daarop een mooi koperen plaatje geschroefd. Nu staat de “Gerrit Bazelier Bank” mooi te pronken op de akker. We zijn benieuwd welk plekje Gerrit gaat uitzoeken om hem neer te zetten.

Geplaatst op

Vacature Biologisch tuinder

Biologisch tuinder gezocht

StadsAkkers is op zoek naar een ambitieuze, bij voorkeur ervaren biologisch tuinder. Het is belangrijk dat je het leuk vindt om met een grote groep enthousiaste mensen te werken (waarvan een deel een afstand tot de arbeidsmarkt heeft) en graag een flinke push wil geven aan de teelt en verkoop van mooie groenten en fruit.

Voor de samenwerking staan wij open voor alle mogelijke vormen: van een (parttime) loondienstverband tot een zelfstandig ondernemer, die zijn kennis, ervaring en ambities wil inzetten om de akker optimaal te benutten en de afzet uit te breiden.

Wie zijn wij?
Stadsakkers Apeldoorn is in 2013 gestart en bestaat uit een terrein van 2,7 hectare grond. Hier verbouwen we biologisch aardappelen en heel veel soorten groenten, hard- en zacht fruit en bloemen. De oogst van de akker wordt o.a. via de website en de winkel verkocht aan een groeiende groep particuliere klanten. Ook weten verschillende restaurants en kleinschalige verwerkers uit Apeldoorn en omgeving ons te vinden. Vanwege het grote assortiment én de goede kwaliteit. Maar er is zeker ruimte om de oogst te vergroten en de verkoop verder uit te breiden.

Wie zijn je collega’s?
Op de akker werkt een groot aantal deelnemers met een afstand tot de arbeidsmarkt actief mee. Daarnaast zijn er ook veel betrokken vrijwilligers aanwezig. Met name om de faciliteiten te onderhouden en uit te breiden, mee te helpen in de winkel en de promotie te verzorgen. Velen helpen ook mee op het land met het zaaien, verzorgen van de gewassen, oogsten en het snoeien van de fruitbomen. Daarnaast heb je een aantal collega’s die zich primair bezighouden met het begeleiden van de deelnemers en je te ondersteunen met het werk op de akkers. Je doet het werk dus zeker niet alleen! Het team is klein, maar de betrokkenheid is heel groot.

Iets voor jou?
Als je geïnteresseerd bent en hierover van gedachten wilt wisselen, neem dan contact op met Jaap van Tongeren, penningmeester van de stichting. Hij is bereikbaar via jaapvantongeren@stadsakkers.nl en 06-10887345.

Je kunt tot en met 25 april reageren met een CV en een motivatie door een mail te sturen naar marijke@stadsakkers.nl

Geplaatst op

Vanaf 5 april is onze winkel ook op dinsdag weer open!

Wij gaan vanaf dinsdag 5 april weer starten met vier dagen verkoop. De winkel is nog steeds open vanaf 10.30 en we zijn voortaan open tot 15.30. We hopen jullie allemaal en ook de nieuwe klanten weer te mogen begroeten op onze akker. Op dit moment is er nog niet heel veel keuze, maar dit gaat in de komende weken zeker veranderen. En het is altijd leuk en gezellig om even op de akker te komen kijken.

We zijn nog wel op zoek naar medewerkers voor de vrijdagmiddag! Ook op de andere dagen kunnen we nog reservemedewerkers gebruiken. Heb je een halve dag per week over en wil je af en toe eens invallen? Laat het ons weten met een mailtje naar info@stadsakkers.nl.

Geplaatst op

NL Doet 2022

In plaats van op zaterdag organiseerde de StadsAkkers een NL Doet dag op vrijdag 11 maart 2022. De vrijwilligers begonnen om 08.15 uur en de dag werd om 16.00 uur afgesloten. De hoofdingang van StadsAkkers heeft daarbij een flinke opknapbeurt gehad en wordt nu nog mooier.

Voor de koffiepauze had Ronald Strik een heerlijke appeltaart gebakken. Sabrina verzorgde een uitgebreide lunch, met diverse broodjes en soep. Ronald bakte ter plekke wafels, zodat men bij de lunch kon genieten van versgebakken warme wafels. Een heerlijke traktatie, die dan ook snel op was. Tijdens de lunch gaf Klaas Dekker, voorzitter van de Stadsakkers een toespraak. Hij bedankte allereerst alle vrijwilligers van de Stadsakkers en de aanwezige externe vrijwilligers voor hun tomeloze inzet tijdens NL Doet. Klaas deelde vervolgens trots de successen van de Stadsakkers mee, waaronder onze mooie winkel, een professionele keuken in de blokhut en de voorbereidingen van een kapschuur.

Wij hopen snel weer meer gebruik te kunnen gaan maken van de blokhut voor onze marktjes en voor andere bijeenkomsten.

Alle vrijwilligers en Oranjefonds.. bedankt!

Geplaatst op

Vacature Teamleider

Ben jij onze nieuwe teamleider?

StadsAkkers is misschien wel de meest bijzondere tuin in Apeldoorn. Een heerlijke plek in het groen, waar de lekkerste groenten en fruit worden verbouwd, door vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Om nieuwe vriendschappen op te doen, te leren of lekker tot rust te komen. Op StadsAkkers komt iedere dag dus heel veel moois tot bloei. En daar kan jij een mooie bijdrage aan leveren. Want wij zoeken een teamleider.

Dit ga je doen

Onze organisatie is op dit moment volop in ontwikkeling. Daarom zoeken we iemand die ons kan helpen de volgende stap te zetten in de verdere professionalisering van StadsAkkers. Je ondersteunt ons met alle dagelijkse organisatorische werkzaamheden, in samenwerking met de begeleider en de tuinder. Je bent bij voorkeur 4 of 5 dagen per week een aantal uur per dag beschikbaar.

Dit heb je nodig

 • Ervaring met management en organiseren
 • Je kunt goed samenwerken met vrijwilligers en deelnemers
 • Affiniteit met (biologisch) tuinieren
 • Je bent een natuurlijk leider
 • Je voelt je thuis in een maatschappelijke organisatie zonder winstoogmerk, maar met ambitie

Van ons krijg je

 • Een tijdelijk contract voor ongeveer 16 uur per week
 • Een vergoeding in onderling overleg
 • Een bijzondere werkplek in het groen, waar mensen graag naartoe gaan
 • Veel vrijheid om je functie naar eigen inzicht uit te voeren
 • Verse groente en fruit van onze akkers

Nieuwsgierig geworden? Stuur dan voor 15 december 2021 je cv en korte motivatie naar de secretaris Marijke van der Wekke. Mail: marijke@stadsakkers.nl  

Heb je vragen over de vacature of wil je graag wat meer informatie over onze organisatie?

Mail marijke@stadsakkers.nl of bel 06-20010604

Geplaatst op

Herfstmarkt 2021

Voor de laatste keer dit seizoen organiseren wij een Herfstmarkt bij de StadsAkkers.

Deze is op zaterdag 25 september 2021 van 10.00 tot 15.30 uur.

Er staan verschillende kramen onder de partytenten.

Geniet van de soep, koffie en thee met iets lekkers in het restaurant.

Naast onze eigen winkel staat Annemiek met Kalebassen

Kijk bij de Wildakker voor wol en Wild.

Lekkere jam en chutney van het Blauwe Huisje.

Klevodoe komt met een kraam met allemaal mooie eigen maeck.

Berthe komt ons verblijden met wol en keramiek.

Ga ook even langs bij Floray voor hele mooie stukjes van droogbloemen.

Verder kunt u groenten, kruiden en fruit uit het seizoen kopen.

Dus: pak de fiets en kom langs op 25 september

We hebben ook een kleine parkeerplaats.

We hebben er weer zin in! 🙂

U kunt ons vinden aan de

Dommeweg 5b.

7372RD Apeldoorn

Geplaatst op

Onze courgettereceptenwedstrijd was gezellig! (En lekker)

Maandelijks organiseren wij bij StadsAkkers voor onze medewerkers, vrijwilligers en deelnemers een gezamenlijke lunch. De dag varieert. Afgelopen week was de dinsdag aan de beurt. Gelukkig was het mooi weer, zodat de gasten zowel binnen als buiten konden aanschuiven.

Meestal bestaat de lunch uit een broodmaaltijd met soep. Omdat we vrij veel courgettes hebben op dit moment lag courgettesoep voor de hand. Echter … we hadden ook een wedstrijd uitgeschreven voor recepten met courgette. Wat is er nou leuker dan als jury fungeren tijdens de lunch?

Dus …. de mensen die een recept hadden ingediend konden het komen klaarmaken en de aanwezige gasten mochten proeven. Het werd een gezellige lunch, waar iedereen zeven verschillende gerechtjes kon proeven. Aan het eind van de maaltijd werd er gestemd. Na twee stemrondes viel de keuze uiteindelijk op de Tapas van gebakken courgetteplakjes van Annemiek. Annemiek kreeg een mooie bos bloemen van de akker voor haar toprecept!

Een heel eenvoudig gerecht dat echt heerlijk smaakt als voorafje of bij de borrel. Je maakt het in een handomdraai en het kost bijna niets.

Je hebt nodig: twee kleine courgettes, aardappelkruiden, een ei en een beetje bloem. *

 • Snij de courgettes in plakjes van ongeveer een halve centimeter.
 • Doe er aardappelkruiden op en haal ze door losgeklopt ei.
 • Daarna door de bloem.
 • Even laten drogen en om en om bruinbakken in de koekenpan.
 • Serveer met je favoriete sausje of eet ze zo.

Geplaatst op

Ook chef-koks koken met “groenten”van StadsAkkers

Zoals jullie weten kookt chef-kok Gerwin Sanders van restaurant Twenty2 al jaren met groenten van de StadsAkkers. Twee jaar geleden kwam ook de kok van De Leest uit Vaassen langs. De koks van restaurant Sizzles wisten ons vroeger ook te vinden.

En nu komt elke week restaurant Zenith even langs. Zij zitten op het oude adres van Sizzles. Vandaag kwam een enthousiaste Hessel de hop oogsten en klom hij in de sloot om moerasspirea te plukken. Wij zijn benieuwd wat hij daarmee gaat maken.

Meer weten? Zenith is te vinden via https://restaurantzenith.nl/

Geplaatst op

Zaterdag 31 juli zijn wij open van 10.00 – 15.30

Elke laatste zaterdag van de maand gaan wij extra open. Deze maand is dat op 31 juli. Onze groentekraam is dan geopend. Ook komen er een paar andere kramen, onder andere van onze eigen BijenPeter en van de WildAkker. We hopen jullie dan te zien.

Ons terras is ook geopend voor koffie en thee met iets lekkers erbij. En onze nieuwe winkel is te bezichtigen.

Je kunt rondkijken op de akker en in de bloementuin en de kruidentuin. En naar huis gaan met vers geoogste groenten en kruiden.

Geplaatst op

De winkel achter de kraam

Langzamerhand krijgt ons winkeltje een nieuw uiterlijk. Met hulp van de Rotary Zuid wordt de ruimte opgeschilderd en opnieuw ingericht. Als het klaar is kunnen we daarna ook binnen onze producten uitstallen. Ondertussen is de kraam open op woensdag, donderdag en vrijdag vanaf half elf ’s ochtends. Er komen weer steeds meer producten van het land en in de loop van het seizoen zien we het assortiment groeien. Wil je weten wat we hebben? Kijk even in onze winkel op de website.