Geplaatst op

2021 wordt een mooi jaar!

Wij hebben er zin in dit jaar. Ondanks de coronamaatregelen zijn we 2020 goed doorgekomen. Het hele jaar waren we open voor onze deelnemers. We hebben het terrein opgeruimd en de winkel ingericht. De blokhut is op orde en de plannen voor de bouw van de kapschuur liggen klaar. Op het terrein zijn we bezig met de aanleg van houtsnipperpaden, waardoor alles er steeds mooier uit gaat zien. De bloemencirkel en de kruidencirkel worden opnieuw ingericht.

De winkel is nu dicht, maar we hopen in het voorjaar weer open te gaan met een vernieuwde, mooi ingerichte winkel achter onze kraam. Met de inrichting van de winkel beginnen we in februari.

In deze winkel gaan we natuurlijk onze eigen producten verkopen. Daarnaast ook de kaas van de WolleSik en honing van BijenPeter. Maar we willen ook graag uitbreiden en nog meer biologische producten gaan verkopen.

In de keuken van de blokhut gaan we onze eigen producten verwerken tot jam, chutney, pesto, soep, limonade, kruidenazijn, compote en nog veel meer. Ook deze producten ga je terugvinden in onze winkel. Leuk en lekker om zelf te eten, maar ook om cadeau te geven.

2021 wordt een mooi jaar. Wij hebben er zin in.

Geplaatst op

De winkel achter de kraam

Langzamerhand krijgt ons winkeltje een nieuw uiterlijk. Met hulp van de Rotary Zuid wordt de ruimte opgeschilderd en opnieuw ingericht. Als het klaar is kunnen we daarna ook binnen onze producten uitstallen. Ondertussen is de kraam open op woensdag, donderdag en vrijdag vanaf half elf ‘s ochtends. Er komen weer steeds meer producten van het land en in de loop van het seizoen zien we het assortiment groeien. Wil je weten wat we hebben? Kijk even in onze winkel op de website.

Geplaatst op

De Rotary Zuid organiseert een rally met de opbrengst voor StadsAkkers

De Rotary Zuid gaat ons de komende drie jaar steunen, zowel financieel als met werkzaamheden. Het project waar ze aan gaan bijdragen is de winkel, die wij achter de kraam willen gaan inrichten. De Rotary helpt mee met het opknappen van de bouwkeet, waarin de winkelruimte wordt ingericht. Om ook gelden binnen te halen voor dit project organiseren zij op 17 april een Classic Rally. De opbrengst van deze rally is voor de StadsAkkers.
Meer informatie vind je via dit artikel in het Stadsblad:
https://www.apeldoornsstadsblad.nl/nieuws/algemeen/1054756/classic-rally-voor-de-stadsakkers

Wij zijn heel blij met dit initiatief en hopen op een grote deelname. Je kunt je inschrijven via het inschrijfformulier.

RazRally


Geplaatst op

StadsAkkers presenteert zich op een internationaal digitaal symposium

Op diverse plaatsen in Europa zijn net als wij, burgers bezig met duurzame, lokale en gezonde voeding. Er is een veelheid aan vormen. Wij mochten ons verhaal doen in een reeks van succesvolle voorbeelden uit Nederland en andere landen. Onze insteek was dat we met stadslandbouw vele verbindingen maken. 0nze presentaties (in het Nederlands en in het Engels) zijn hier te vinden.

https://stadsakkers.nl/wp-content/uploads/2021/03/StadsAkkers-presentatie-maart-2021.pdf

https://stadsakkers.nl/wp-content/uploads/2021/03/SBE-congres-25-maart-2021-workshop.pdf

Geplaatst op

Sneeuw op de akker

Gisteren sneeuwde het de hele dag. Dat betekende niet alleen een mooie witte akker, maar ook hard werken omdat de sneeuw zo hoog tegen de kassen werd opgewaaid dat er kans was op schade. Dus met een groepje mensen even aan de slag op de zondagmiddag om de kassen sneeuwvrij te houden.

Geplaatst op

Stamppot boerenkool voor de jongeren van Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn

Vorige week vrijdag hebben we de laatste boerenkool geoogst. Lucienne, één van onze vrijwilligers, stelde voor om met deze boerenkool een flinke hoeveelheid stamppot te maken voor de klanten van de Stichting Zwerfjongeren in Apeldoorn. Dit leek ons een goede bestemming, zeker nu de winkel dicht is.

Dus dat werd hard werken vrijdag: boerenkool oogsten, schoonmaken en fijnsnijden; (heel veel) aardappels schillen, een bouillon maken en alles samen aan de kook brengen. Uiteindelijk hadden we bijna dertig tweepersoonsporties boerenkool gemaakt.


Eind van de dag konden we de maaltijden bezorgen bij Marco Betman van het Outreachend Team aan de Asselsestraat. Marco nam ze in ontvangst en heeft gezorgd voor de verdere verspreiding. We hoorden van hem dat het iedereen goed gesmaakt had.

Geplaatst op

Rabo Clubsupport – ook de komende winter een fijne blokhut

Wij doen mee aan de Rabo-clubsupport actie. Hierbij kunnen leden van de Rabobank stemmen op een club, een vereniging of een stichting. Onze club doet natuurlijk graag mee!

Deze keer zoeken wij mensen, die via hun stem bij willen dragen aan de verdere inrichting van de blokhut. In de blokhut pauzeren we. Maar daarnaast willen we in de blokhut ook gaan koken, workshops geven en onze winteractiviteiten organiseren.

Om dit goed te kunnen doen is het belangrijk om de blokhut verder te isoleren en in te richten. We hopen dat jij met jouw stem daaraan wilt bijdragen.

Wij hopen op jouw support! Stem via Rabobank.nl/clubsupport

Start stemperiode – 5 oktober
Vanaf nu kun jij als lid van de Rabobank jouw stem uitbrengen op clubs en verenigingen uit jouw buurt.
Einde stemperiode – 25 oktober
De stemperiode voor leden is gesloten. Stemmen is niet meer mogelijk. 

En stem je op ons? Stem dan ook op de Pluktuin Apeldoorn.

Geplaatst op

Omleiding Terwoldseweg

Wij zijn op dit moment lastig bereikbaar.

Om ons te bereiken met de auto kunt u het beste via de volgende route rijden:

Rijd vanaf de rotonde voor ggnet (Deventerstraat) richting Twello/Deventer.

Voordat u onder de snelweg door gaat, neem de linker ventweg.

Rij onder de snelweg door en neem de eerste weg links (Drostendijk)

Rij door tot u bij een kruispunt komt, ga hier links (Terwoldseweg)

U rijd nu over de snelweg heen, rij door en neem de eerste weg rechts (V Isendoorlaan)

Neem de eerste weg links, dit is de Dommeweg

Rij door en parkeer op de parkeerplaats van StadsAkkers

Geplaatst op

Bezoek Partij voor de Dieren op 1 september

Dinsdagmiddag 1 september hadden wij de lokale afdeling van de Partij voor de Dieren op bezoek. Zij hadden hun bijeenkomst Plan B in actie bedacht op onze mooie locatie. Zoals te lezen is op hun website waren ze zeer tevreden.

“Helaas kon vanwege corona ons 10 jarig jubileumfeestje bij Stadsakkers geen doorgang vinden maar juist door corona vond onze bijeenkomst Plan B in de Praktijk wel plaats bij Stadsakkers en dat was alsnog een feestje. Van Marijke en Klaas van Stadsakkers krijgen we allereerst een uitgebreide rondleiding over het terrein. Een prachtige plek aan de rand van Apeldoorn waar sinds 2013 biologisch wordt getuinierd door vrijwilligers. “Een leuke plek waar het leuk werken is met leuke mensen”, zoals Klaas het even later verwoord in zijn welkom aan ons. Adri en zijn team van Stadsakkers hebben een heerlijke maaltijd voor ons bereid. Courgettesoep, plantaardig belegde broodjes, een heerlijk sapje en een bakje vers fruit, alles bereid met groente en fruit uit eigen tuin. We laten het ons heerlijk smaken.

Dit kunnen wij alleen maar beamen. Het was een fijne middag, mooi weer, Vegan soep en broodjes, een schaaltje vers fruit van de akker en een mooie wandeling over de akker, waarna de groep buiten op het terras kon vergaderen. Na afloop konden zij nog terecht in de winkel. Daar werd goed gebruik van gemaakt.

Kortom: een geslaagde avond voor de Partij voor de Dieren, maar zeker ook voor ons.

Geplaatst op

Bezoek burgemeester Ton Heerts

Op woensdag 3 juni kregen we bezoek van burgemeester Ton Heerts, samen met zijn kabinetschef Marjan Thalen. Het was een prachtige dag, waarop veel mensen op de akker aan het werk waren. De burgemeester kreeg een rondleiding over de akker. Hij maakte een praatje met Monta in de kas, bekeek de bloementuin en hoorde van Barry dat er steeds weer opnieuw flink gewied moet worden. Met BijenPeter had hij een heel gesprek over het nut van bijen en over de goede honingoogst van dit jaar. Norbert informeerde hem over het beroep van zorgmanager en Klaas en Gerrit praatten hem bij over onze manier van werken. Daarna ontving hij van Lucienne een mandje met onze eerste aardbeien, met daarnaast ook nog een paar aardbeienplantjes en een potje honing gedoneerd door Peter.

In zijn praatje dat opgenomen werd door TV Apeldoorn vertelde de burgemeester hoe mooi hij het hier vond en deed hij een oproep aan de Apeldoorners om vooral eens te komen kijken. Dat Ton Heerts zelf ook van het boerenland komt werd wel duidelijk toen hij halverwege de wandeling op de tractor stapte en ermee rondreed alsof dit zijn dagelijks werk was.

Hij beloofde of zelf terug te komen bij de officiële opening van de blokhut, of om in ieder geval op een ander moment ons te informeren over mogelijk voor ons interessante fondsen. Ook had hij wat ideeën over organisaties en bestuurders, waar we eens mee om de tafel zouden kunnen gaan.

Al met al een geslaagd en zeer gezellig bezoek.

Voor de burgemeester op de trekker: kijk ook eens hier.

Geplaatst op

Praktijkexamen op anderhalve meter

Maandag 25 mei hebben zes medewerkers van StadsAkkers hun praktijkexamen SVA-1 afgelegd onder toeziend oog van examinator Jeroen de Wijs. Het certificaat Werken in de Tuinderij is landelijk erkend. Het gaat om praktische handelingen in de tuinderij, zoals zaaien van radijsjes, poten van aardappelen, schoonmaken van groenten en plukken van tomaten. Tijdens het examen laat je een paar van deze handelingen zien. Het hangt natuurlijk daarbij ook van de tijd van het jaar af, welke werkzaamheden mogelijk zijn. Gisteren hebben de medewerkers onder andere spruitjes gezaaid langs een pootlijn en rabarber getrokken.

Normaal gesproken had deze groep van zes mensen gezamenlijk examen kunnen doen in bijvoorbeeld twee groepen. Nu was dit lastiger te organiseren omdat iedereen minimaal anderhalve meter, en liefst iets meer, afstand moet houden. Daarom hebben we het examen georganiseerd in twee dagdelen. ‘s Ochtends waren Nienke, Eugenie en Paul aan de beurt. ‘s Middags volgden Edith, Ilse en Steven. Allemaal waren ze goed voorbereid. Toch geeft zo’n officieel examen altijd wat stress. Trouwens ook voor de docent, Gerhard Hulleman.

Eind van de ochtend en eind van de middag vond de diploma-uitreiking plaats. Iedereen is geslaagd! Wij hadden eigenlijk ook niet anders verwacht. Dit betekent dat we er weer zes mensen bij hebben die dit certificaat hebben behaald. Hiermee kunnen we laten zien dat onze medewerkers echt deskundig zijn. Ook kan het certificaat een opstapje zijn naar betaald werk.

Op de foto hieronder zie je de geslaagden van de middag Edith, Steven en Ilse. Daarachter staan de docent Gerhard Hulleman en de examinator Jeroen de Wijs.