Geplaatst op

Zero Waste Week – vrijdag 16 september ook bij StadsAkkers

Ook wij streven naar 100 % duurzaam! Het lukt ons zeker nog niet om geen afval meer te produceren, maar we doen ons best.

Wat we wel doen kun je zien als je komt kijken op vrijdag 16 september. We werken biologisch. Dit betekent dat we alleen werken met biologische mest en compost. Veel van de compost, die we gebruiken hebben we zelf geproduceerd. We sproeien wel, maar veel minder lang dan bij niet-biologische groenten. De gewassen krijgen bij ons de tijd om te groeien en dan heb je minder water per dag nodig.

Op ons terrein zijn we bezig met de aanleg van twee voedselbosjes. Om het water beter te beheren hebben we een wadi aangelegd. In onze koude kas kweken we heel veel groenten voor.

En over het hele terrein werken we aan de biodiversiteit! Naast de groenten kweken we ook bloemen en kruiden. Tussen de groentebedden mogen de wilde planten groeien. We maaien selectief. In de boomgaard hangen vogelkastjes.

Wil je dit allemaal eens zien? Kom langs op vrijdag 16 september tussen 10.30 en 15.30. Er staan dan mensen klaar om te vertellen hoe we werken en om alles te laten zien. Ook kun je rustig zelf eens rondkijken.

Geplaatst op

Ben je klant bij de Rabobank? Stem op ons.

Ben je klant bij de Rabobank? Vanaf maandag kun je weer op ons stemmen via Rabobank clubsupport. Volg de link, log in op de Rabo-app en stem op ons! Hoe meer stemmen, hoe meer de Rabobank bijdraagt aan onze nieuwe doelen.

We hebben nu de blokhut op orde, maar willen graag ook deze mooie plek goed inrichten, zodat hij bruikbaar is voor allerlei soorten groepen.

En dan onze kapschuur. Hier op de foto nog in aanbouw, is nu bijna klaar. De zijwanden zijn geplaatst en binnenkort komt het dak erop. Dan staat de traktor en de andere landbouwwerktuigen weer mooi droog en kunnen we starten met de inrichting van de kapschuur zelf en van de garage, waar hij eerst stond. We willen graag stellingen en stellingkasten gaan plaatsen om alles goed, veilig en overzichtelijk op te bergen.

We hopen dus dat jullie massaal op ons gaan stemmen!

Meer informatie via https://www.rabobank.nl/leden/clubsupport

Geplaatst op

Officiële opening winkel door de Rotary

Vorige week zaterdag is onze winkel officieel geopend door de Rotary. Het bord met de nieuwe naam van het winkeltje werd opgehangen aan de buitenkant. Onze winkel heet ’t Akkertje. De Rotary Zuid uit Apeldoorn heeft de inrichting van de winkel gefinancierd. Dankzij de Rotary hebben wij nu een mooie stellingkast met groene kratjes, waarin onze groenten goed uitkomen. Verder hebben we een krijtbord voor de actuele prijzen en aanbiedingen. Achterin de winkel staat een mooie koelvitrine, waarin we de zelfgemaakte jam en andere producten kunnen bewaren. Onze kassa met weegschaal werkt nu ook goed. Al onze medewerkers weten hoe de kassa werkt en hoeven nu zelf niet meer te rekenen bij het afwegen.

De Rotary heeft het meeste werk gedaan, maar ook Wolfswinkel uit Hoenderloo heeft een mooie bijdrage geleverd door de overkapping van de ombouw aan te leggen en schilderbedrijf Ahoud uit Elst was leverancier van de verf en verdere benodigdheden om de winkel op te knappen. Onze eigen technische mensen hebben ook geholpen evenals onze ICT-man. Dit alles in goede en gezellige samenwerking met de andere vrijwilligers van StadsAkkers.

Kortom een mooie winkel die nu geopend is van dinsdag tot en met vrijdag. Op vrijdagmiddag zijn we nog gesloten, maar dit gaat binnenkort weer veranderen.

Samen1 – de regionale zender heeft een mooi item gemaakt over de winkel. Je kunt dat hier bekijken.

Aflevering Samen1 – een nieuwe winkel voor StadsAkkers.

Geplaatst op

In Memoriam – Peter Noordman: “BijenPeter”.

In de avond van 11 augustus is Peter Noordman, beter bekend als BijenPeter, overleden in zijn slaap.

Peter was vanaf het voorjaar 2014 de imker bij StadsAkkers. Hij was als imker en als mens een bekend en vertrouwd gezicht voor iedereen die bij StadsAkkers werkte en in de winkel of op een marktje kwam.

Peter had een bewogen leven geleid voordat hij als imker aan de slag ging. Bij StadsAkkers vond hij zijn tweede thuis en zijn tweede familie zoals hij het zelf zei.

In de herfst en de winter kwam hij af en toe langs. Om de bijen te inspecteren, maar ook voor de koffie met iets lekkers en voor de gezellige lunches op de akker. Bij de kerstmaaltijden was hij altijd aanwezig en in de kerstvakantie konden we allemaal genieten van de honing van Peter in ons kerstpakket.

Als het voorjaar losbarstte dan zagen we Peter iedere dag op de akker. Hij verzorgde zijn bijenkasten, waarvan er steeds meer kwamen en hij zorgde ervoor dat wij in de winkel de honing van de akker konden verkopen.  En ook ’s avonds als je een rondje over de akker deed kon je Peter tegenkomen. Hij hield van gezelligheid maar ook van de rust in de avond met een shagje en een stukje vlees op zijn barbecue, die hij dan achter de zomertent op had gesteld.

Dankzij de bijen en de bloementuin om de bijenkasten heen, die langzaamaan ontstond, werd de biodiversiteit van de akker vergroot. Peter was een bevlogen mens als het om de bijen ging. Hij kon heel aanschouwelijk vertellen over het belang van bijen voor de natuur. Hij deelde graag zijn kennis met anderen en hij deed dat zo mooi en beeldend dat schoolklassen en groepen altijd geïnteresseerd aan zijn lippen hingen.

Door zijn rol als imker heeft Peter bijgedragen aan de groei van StadsAkkers. Zijn honing trok veel nieuwe klanten naar de winkel en zijn verhalen droegen bij aan het verhaal van de akker. Hij deed echter veel meer. Hij hielp mee met oogsten en planten als er echt veel handen nodig waren, hij was altijd een extra hulp op de zaterdagmarkten en op marktjes waar wij als StadsAkkers ook een kraam hadden. Op deze manier was hij een ware ambassadeur voor StadsAkkers.

Na een operatie in mei kwam aan het licht dat Peter ongeneeslijk ziek was. Hij ging in die tijd vanaf juni heel hard achteruit en heeft de laatste weken van zijn leven doorgebracht in het hospice in Warnsveld. Toen hij op woensdag 10 augustus met de wensambulance nog een bezoek kon brengen aan zijn bijen waren veel mensen van StadsAkkers aanwezig om hem te ontvangen en te begroeten.

De avond erna is hij rustig in zijn slaap overleden. Peter is 55 jaar geworden. 

Geplaatst op

Nazomermarkt 27 augustus 10.00 – 16.00

Op zaterdag 27 augustus zijn wij weer open van 10.00 tot 16.00. Op onze nazomermarkt vind je weer diverse kramen met mooie zelfgemaakte producten. Het restaurant is open en je kunt zelf rondlopen om eens op onze mooie akker te kijken. Pluk je eigen bramen en stel je eigen bos bloemen samen.

Ook voor de kinderen is er weer genoeg te doen en te zien.

Tot ziens op 27 augustus.

Geplaatst op

Zuidbroek Puur Natuur – Walter van Os exposeert op 2 juli

Expositie Zuidbroek Puur Natuur

Op Zaterdag 2 juli tijdens onze volgende open dag exposeert natuurfotograaf Walter van Os in de blokhut op de Stadsakkers. Hij gebruikt o.a. het gebied nabij Park Zuidbroek als werkterrein om als fotograaf de schoonheid en biodiversiteit in beeld te brengen.

Walter fotografeert vooral de dieren die er voorkomen. Ook vindt hij het belangrijk om de omwonende en geïnteresseerden te laten zien dat het park een belangrijke functie heeft als onderdeel van een natuurlijke ecologische verbindingszone.

Er is tijdens het bezoeken van de foto expositie de mogelijkheid om Walter hier vragen  over te stellen. Ook is er mogelijkheid om bijzondere art prints te kopen en daarmee StadsAkkers te steunen. Walter doneert namelijk de totale opbrengst van de fotoverkoop aan ons!

Grafisch werk wordt hierbij verzorgd door More Than Canvas (Mo-Ca). Dit is het gespecialiseerde bedrijf uit Apeldoorn, dat al sinds 2007 expertise heeft opgebouwd in Art Print Design. Ze hebben hun showroom aan de Watermanstraat op het bedrijventerrein van Zuidbroek.

Wij zien u graag tijdens de zomermarkt in de blokhut op het terrein van StadsAkkers.

 

Geplaatst op

YOi van Zwamboon in onze winkel!

Vanaf deze week verkopen wij een uniek product in onze winkel. YOi is ontwikkeld door Bert en Arja Sprengers van Zwamboon. Zelf weten wij uit ervaring hoe goed het smaakt en wat je er allemaal mee kunt doen. Meer weten? Kom naar onze winkel en kijk ook eens op https://zwamboon.nl/

Hieronder vertelt Arja wat YOi is.

YOi is een biologische vleesopvolger. Eiwitrijke voeding van gefermenteerde peulvruchten, zilvervliesrijst en haver.  YOi vormt de basis van een maaltijd: qua voedingswaarde vervangt het zowel vlees als aardappels. Je hoeft alleen groente toe te voegen en je maaltijd is volledig.
YOi is biologisch, vegan, allergeenvrij en rijk aan hoogwaardige eiwitten en voedingsvezels. De smaak is nootachtig, romig en vrij neutraal. Het is stevig, gezond en heeft een lekkere ‘bite’.

In de winkel van Stadsakkers vind je 2 soorten YOi:

YOi Maaltijdbasis
dit is de vleesopvolger in plakvorm. Je kunt de maaltijdbasis in zijn geheel gebruiken als basis voor een complete maaltijd. Als je de plak in stukjes snijdt en op smaak brengt met specerijen, eet  je het als vervanger van stukjes vlees bij je stamppotten of salades.

YOi Rulgehakt
gebakken met een uitje en wat knoflook is rulgehakt heerlijk in allerlei ovenschotels en pastagerechten.

Er liggen folders in de winkel met serveersuggesties. Op de website www.yoifood.nl kun je een gratis digitaal receptenboekje aanvragen. In het komende seizoen zullen er regelmatig proeverijtjes zijn. Houd de agenda in de gaten!

YOi + groente van StadsAkkers = een complete maaltijd

Geplaatst op

Gerrit Bazelier lid in de orde van Oranje Nassau

Afgelopen dinsdag 26 april heeft Gerrit Bazelier uit handen van onze burgemeester een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen voor zijn verdiensten voor de samenleving. Gerrit was betrokken bij de oprichting van StadsAkkers en is een hele periode voorzitter geweest van ons bestuur. Na zijn derde termijn als bestuurslid blijft hij nu nog actief betrokken bij de werkgroep techniek.

Volgens de Stentor: Voedsel en aandacht voor mensen die het niet voor de wind gaat. Die thema’s spelen een rol in het vrijwilligerswerk van Gerrit Bazelier (74 jaar, Apeldoorn). Hij was in 2006 een van de oprichters van de Voedselbank Apeldoorn, stond aan de wieg van StadsAkkers, zette zich in als SchuldHulpMaatje en is betrokken bij de Pluktuin in Wenum-Wiesel.

De gemeente schrijft dit over Gerrit: De heer Bazelier was in 2006 een van de oprichters van de Voedselbank Apeldoorn. Hij was een aantal jaren secretaris van het bestuur. Zo’n 10 jaar geleden was hij ook betrokken bij de oprichting van StadsAkkers, waarvan hij secretaris en voorzitter is geweest, en nu nog bestuurslid is. Hij is ook voorzitter van het bestuur van de Pluktuin in Wenum-Wiesel. De heer Bazelier was 8 jaar lang SchuldHulpMaatje. In die rol hielp hij mensen die in problematische schuldsituaties waren terechtgekomen.

Dinsdagmiddag hadden wij voor Gerrit een receptie op de akker georganiseerd. Dit werd een drukbezochte en gezellige bijeenkomst met alle relaties waar Gerrit contacten mee heeft gehad in de afgelopen jaren. Natuurlijk waren ook de Pluktuin en de gemeente aanwezig. Als dank hebben wij voor Gerrit een bank gekocht en daarop een mooi koperen plaatje geschroefd. Nu staat de “Gerrit Bazelier Bank” mooi te pronken op de akker. We zijn benieuwd welk plekje Gerrit gaat uitzoeken om hem neer te zetten.

Geplaatst op

Vanaf 5 april is onze winkel ook op dinsdag weer open!

Wij gaan vanaf dinsdag 5 april weer starten met vier dagen verkoop. De winkel is nog steeds open vanaf 10.30 en we zijn voortaan open tot 15.30. We hopen jullie allemaal en ook de nieuwe klanten weer te mogen begroeten op onze akker. Op dit moment is er nog niet heel veel keuze, maar dit gaat in de komende weken zeker veranderen. En het is altijd leuk en gezellig om even op de akker te komen kijken.

We zijn nog wel op zoek naar medewerkers voor de vrijdagmiddag! Ook op de andere dagen kunnen we nog reservemedewerkers gebruiken. Heb je een halve dag per week over en wil je af en toe eens invallen? Laat het ons weten met een mailtje naar info@stadsakkers.nl.