Geplaatst op

Wie doet ermee? Nog plaatsen open voor de zelfoogst.

We hebben inmiddels al bijna 50 aanmeldingen binnen voor het zelfoogsten bij StadsAkkers. Er zijn dus nog plekken beschikbaar. Wil je ook meedoen? Kijk dan eens op onze zelfoogstpagina.

Als we boven de 50 aanmeldingen komen verloten we een cadeaubon van 25 euro onder alle deelnemers. Schrijf je dus nog snel in en maak kans op een mooie prijs. Je wint sowieso een mooie zomer met veel gezellige middagen of ochtenden en met lekkere groenten en kruiden.

Meer weten? Kijk op onze zelfoogstpagina.

Geplaatst op

Binnenkort weer een cursus snoeien van fruitbomen

Op de zaterdagen 4 en 18 februari as. kun je bij StadsAkkers een professionele snoeicursus volgen.

Achter op ons terrein staan 200 appel- en perenbomen. Deze bomen zijn in het verleden door de Stichting Groen en Mens aan StadsAkkers geschonken. Peter Heijke is voorzitter van deze stichting. Hij helpt ons deze bomen te onderhouden. Verder onderhouden we vanuit StadsAkkers de fruitbomen in Park Zuidbroek. Ook hierbij is Peter onze vaste adviseur en begeleider. Op deze manier heeft Peter al veel vrijwilligers bij de hand genomen en geleerd hoe je op een goede manier een fruitboom onderhoudt.

In februari krijg jij ook de kans om ook te leren hoe de fruitbomen in je eigen tuin het beste gesnoeid kunnen worden. De cursus fruitbomen snoeien wordt gegeven op twee zaterdagen in februari.

Dit is de kans om meer te leren van een echte expert, dus schrijf je in voor één van de twee dagen. Het aantal plaatsen is beperkt!  Wij zorgen voor gereedschap.

Het programma is als volgt:

  • 9.30 Start met koffie en iets lekkers
  • 10.15 Snoeien in de praktijk
  • 12.15 Lunch in de blokhut met soep en een broodje
  • 13.15 Vervolg cursus snoeien in de praktijk
  • 15.15 Afsluiting

Iedere deelnemer ontvangt een professionele cursusmap, die ons ter beschikking gesteld is door de Stichting landschapsbeheer Gelderland.

Wij kunnen deze cursus aanbieden voor de zeer scherpe prijs van €85,- per dag.

Je kunt je inschrijven door een mail te sturen naar Margreet de Jonge, mailadres: margreetdejonge@stadsakkers.nl. Graag in de mail vermelden voor welke van de twee dagen je je opgeeft: 4 of 18 februari a.s.

Geplaatst op

Nieuw bij StadsAkkers! Zelfoogst op de akker.

Dit seizoen starten we bij StadsAkkers met de mogelijkheid om zelf te oogsten. Ben je al klant en vind je het leuk om zelf je groenten en kruiden te oogsten? Dan kan dat nu de hele zomer. Wij zaaien en kweken de plantjes voor je en jij kunt elke week je eigen groenten en kruiden komen oogsten.

Was je nog geen klant, maar lijkt dit je heel leuk om te doen? Dan kun je je natuurlijk ook aanmelden.

Meer informatie over de gang van zaken is te vinden op onze zelfoogst-pagina. Hier vind je ook hoe je je kunt aanmelden.

Wees er snel bij, want er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Geplaatst op

In Memoriam – Mattheu van Wijk

Op zaterdag 5 november bereikte ons het droevige bericht dat onze vrijwilliger Mattheu van Wijk de dag ervoor was overleden.

Mattheu was van januari 2014 tot vorige week actief betrokken als vrijwilliger bij StadsAkkers.  Zijn rol was het zoeken van nieuwe zakelijke afnemers  en het onderhouden van contacten met deze bedrijven.

In de beginperiode in 2014 en 2015 maakte Mattheu deel uit van het Managementteam.  Vanaf 2016 tot begin 2020 kwam hij  in het teeltseizoen bijna wekelijks op de akker.  Hij nam dan deel aan de ronde over de akker en bepaalde mee welke prijzen we konden vragen voor onze producten. Hij onderhield in die tijd de contacten met de bedrijven samen met een bestuurslid.  Naast deze taak hielp Mattheu mee op marktjes als dat nodig was. Hij heeft ons geholpen bij de kerstmarkt in het Park Zuidbroek en in de groentekraam op ons Festival Levenslustig.

Mattheu was lange tijd één van de bekende gezichten op de akker. Veel mensen van StadsAkkers hebben hem ontmoet en met hem samengewerkt. Wij hebben hem leren kennen als een aardige, serieuze en zeer betrokken vrijwilliger, die graag bij StadsAkkers kwam uit hoofde van zijn functie, maar ook als gast op één van onze bestuurslunches of kerstmaaltijden.  Zijn betrokkenheid bij ons en bij de akker was heel waardevol.  Mattheu is 70 jaar geworden.

Geplaatst op

Najaarsmarkt 29 oktober 10.00 – 16.00

Voor de laatste keer dit jaar organiseren we een gezellige markt, waar van alles te zien en te doen is. Nog steeds is er volop te koop in ons winkeltje. We hebben natuurlijk pompoenen, maar ook fruit, verschillende soorten kolen, courgettes, aardappels, uien en onze eigengemaakte jam.

In ons restaurant serveren we weer lekkere wafels bij de koffie of de thee. Daarna kun je genieten van een lekker soepje. Zodat je met een gevulde maag eens rustig rond kunt kijken op de akkers en bij de kramen.

Want het wordt gezellig druk nog deze keer met De WildAkker, het Blauwe Huisje, Paula’s sieraden, Annemiekes kalebassen, Bertina en Made by Sunny. Ook Alpenstyle is nog een keer van de partij.

Voor de kinderen hebben we een speciale Halloween-Herfst-activiteitenkaart in de aanbieding. Voor 2 euro mag je vijf activiteiten doen en als je kaart vol is krijg je een leuk prijsje. En je kunt natuurlijk ook lekker komen knutselen bij Lucienne. Als je zin hebt kun je je natuurlijk ook nog verkleden!

Halloween-Herfst-activiteitenkaart met: knutselen bij Lucienne, een speurtocht over de akker, marshmallows roosteren, schminken (alleen ’s middags) en een klein cadeautje uitzoeken.

Zelf rondkijken en misschien nog bloemen plukken kan altijd, maar ook deze keer lopen er weer verschillende medewerkers van ons rond om je rond te leiden en uitleg te geven.

Geplaatst op

Zero Waste Week – vrijdag 16 september ook bij StadsAkkers

Ook wij streven naar 100 % duurzaam! Het lukt ons zeker nog niet om geen afval meer te produceren, maar we doen ons best.

Wat we wel doen kun je zien als je komt kijken op vrijdag 16 september. We werken biologisch. Dit betekent dat we alleen werken met biologische mest en compost. Veel van de compost, die we gebruiken hebben we zelf geproduceerd. We sproeien wel, maar veel minder lang dan bij niet-biologische groenten. De gewassen krijgen bij ons de tijd om te groeien en dan heb je minder water per dag nodig.

Op ons terrein zijn we bezig met de aanleg van twee voedselbosjes. Om het water beter te beheren hebben we een wadi aangelegd. In onze koude kas kweken we heel veel groenten voor.

En over het hele terrein werken we aan de biodiversiteit! Naast de groenten kweken we ook bloemen en kruiden. Tussen de groentebedden mogen de wilde planten groeien. We maaien selectief. In de boomgaard hangen vogelkastjes.

Wil je dit allemaal eens zien? Kom langs op vrijdag 16 september tussen 10.30 en 15.30. Er staan dan mensen klaar om te vertellen hoe we werken en om alles te laten zien. Ook kun je rustig zelf eens rondkijken.

Geplaatst op

Ben je klant bij de Rabobank? Stem op ons.

Ben je klant bij de Rabobank? Vanaf maandag kun je weer op ons stemmen via Rabobank clubsupport. Volg de link, log in op de Rabo-app en stem op ons! Hoe meer stemmen, hoe meer de Rabobank bijdraagt aan onze nieuwe doelen.

We hebben nu de blokhut op orde, maar willen graag ook deze mooie plek goed inrichten, zodat hij bruikbaar is voor allerlei soorten groepen.

En dan onze kapschuur. Hier op de foto nog in aanbouw, is nu bijna klaar. De zijwanden zijn geplaatst en binnenkort komt het dak erop. Dan staat de traktor en de andere landbouwwerktuigen weer mooi droog en kunnen we starten met de inrichting van de kapschuur zelf en van de garage, waar hij eerst stond. We willen graag stellingen en stellingkasten gaan plaatsen om alles goed, veilig en overzichtelijk op te bergen.

We hopen dus dat jullie massaal op ons gaan stemmen!

Meer informatie via https://www.rabobank.nl/leden/clubsupport

Geplaatst op

Officiële opening winkel door de Rotary

Vorige week zaterdag is onze winkel officieel geopend door de Rotary. Het bord met de nieuwe naam van het winkeltje werd opgehangen aan de buitenkant. Onze winkel heet ’t Akkertje. De Rotary Zuid uit Apeldoorn heeft de inrichting van de winkel gefinancierd. Dankzij de Rotary hebben wij nu een mooie stellingkast met groene kratjes, waarin onze groenten goed uitkomen. Verder hebben we een krijtbord voor de actuele prijzen en aanbiedingen. Achterin de winkel staat een mooie koelvitrine, waarin we de zelfgemaakte jam en andere producten kunnen bewaren. Onze kassa met weegschaal werkt nu ook goed. Al onze medewerkers weten hoe de kassa werkt en hoeven nu zelf niet meer te rekenen bij het afwegen.

De Rotary heeft het meeste werk gedaan, maar ook Wolfswinkel uit Hoenderloo heeft een mooie bijdrage geleverd door de overkapping van de ombouw aan te leggen en schilderbedrijf Ahoud uit Elst was leverancier van de verf en verdere benodigdheden om de winkel op te knappen. Onze eigen technische mensen hebben ook geholpen evenals onze ICT-man. Dit alles in goede en gezellige samenwerking met de andere vrijwilligers van StadsAkkers.

Kortom een mooie winkel die nu geopend is van dinsdag tot en met vrijdag. Op vrijdagmiddag zijn we nog gesloten, maar dit gaat binnenkort weer veranderen.

Samen1 – de regionale zender heeft een mooi item gemaakt over de winkel. Je kunt dat hier bekijken.

Aflevering Samen1 – een nieuwe winkel voor StadsAkkers.

Geplaatst op

In Memoriam – Peter Noordman: “BijenPeter”.

In de avond van 11 augustus is Peter Noordman, beter bekend als BijenPeter, overleden in zijn slaap.

Peter was vanaf het voorjaar 2014 de imker bij StadsAkkers. Hij was als imker en als mens een bekend en vertrouwd gezicht voor iedereen die bij StadsAkkers werkte en in de winkel of op een marktje kwam.

Peter had een bewogen leven geleid voordat hij als imker aan de slag ging. Bij StadsAkkers vond hij zijn tweede thuis en zijn tweede familie zoals hij het zelf zei.

In de herfst en de winter kwam hij af en toe langs. Om de bijen te inspecteren, maar ook voor de koffie met iets lekkers en voor de gezellige lunches op de akker. Bij de kerstmaaltijden was hij altijd aanwezig en in de kerstvakantie konden we allemaal genieten van de honing van Peter in ons kerstpakket.

Als het voorjaar losbarstte dan zagen we Peter iedere dag op de akker. Hij verzorgde zijn bijenkasten, waarvan er steeds meer kwamen en hij zorgde ervoor dat wij in de winkel de honing van de akker konden verkopen.  En ook ’s avonds als je een rondje over de akker deed kon je Peter tegenkomen. Hij hield van gezelligheid maar ook van de rust in de avond met een shagje en een stukje vlees op zijn barbecue, die hij dan achter de zomertent op had gesteld.

Dankzij de bijen en de bloementuin om de bijenkasten heen, die langzaamaan ontstond, werd de biodiversiteit van de akker vergroot. Peter was een bevlogen mens als het om de bijen ging. Hij kon heel aanschouwelijk vertellen over het belang van bijen voor de natuur. Hij deelde graag zijn kennis met anderen en hij deed dat zo mooi en beeldend dat schoolklassen en groepen altijd geïnteresseerd aan zijn lippen hingen.

Door zijn rol als imker heeft Peter bijgedragen aan de groei van StadsAkkers. Zijn honing trok veel nieuwe klanten naar de winkel en zijn verhalen droegen bij aan het verhaal van de akker. Hij deed echter veel meer. Hij hielp mee met oogsten en planten als er echt veel handen nodig waren, hij was altijd een extra hulp op de zaterdagmarkten en op marktjes waar wij als StadsAkkers ook een kraam hadden. Op deze manier was hij een ware ambassadeur voor StadsAkkers.

Na een operatie in mei kwam aan het licht dat Peter ongeneeslijk ziek was. Hij ging in die tijd vanaf juni heel hard achteruit en heeft de laatste weken van zijn leven doorgebracht in het hospice in Warnsveld. Toen hij op woensdag 10 augustus met de wensambulance nog een bezoek kon brengen aan zijn bijen waren veel mensen van StadsAkkers aanwezig om hem te ontvangen en te begroeten.

De avond erna is hij rustig in zijn slaap overleden. Peter is 55 jaar geworden. 

Geplaatst op

Nazomermarkt 27 augustus 10.00 – 16.00

Op zaterdag 27 augustus zijn wij weer open van 10.00 tot 16.00. Op onze nazomermarkt vind je weer diverse kramen met mooie zelfgemaakte producten. Het restaurant is open en je kunt zelf rondlopen om eens op onze mooie akker te kijken. Pluk je eigen bramen en stel je eigen bos bloemen samen.

Ook voor de kinderen is er weer genoeg te doen en te zien.

Tot ziens op 27 augustus.