Posted on

Aanbieding – biologische bloembollen in potje

In de maand april zijn al onze biologische bloembollen in de aanbieding. Kom langs en koop er twee voor de prijs van één. We hebben tulpen, narcissen en hyacinten in de aanbieding. Je kunt ze kiezen in alle varianten en combinaties. Twee potjes voor €1,-

Het is trouwens ook heel leuk om weer eens langs te komen. De narcissen en tulpen zijn ook op de akker nog volop in bloei en ook andere voorjaarsbloeiers kleuren de akker. Op de foto vorig jaar geplante biologische narcissen.

Posted on

Weer een donatie van de Stichting Groen en Mens

Kijk ook eens op de website van de Stichting Groen en Mens. Daar kun je meer lezen over deze mooie stichting uit Deventer. De voorzitter is Peter Heijke. Peter heeft StadsAkkers met zijn stichting al diverse keren geholpen bij allerlei projecten. De boomgaard met 200 appel- en perenbomen is vanuit de Stichting Groen en Mens betaald. Maar ook de aanleg van de vijver vorig jaar en nu weer de aanleg van meidoorns en van plukladders voor de fruitbomen. Deze plukladders zijn hard nodig, want we zijn tenslotte niet allemaal zo lenig als Zorica in de mispelboom op de foto.

Vroeg in het voorjaar komt Peter altijd zelf langs om ons te helpen met het snoeien van de fruitbomen in het park. Ook worden vanaf dit jaar de fruitbomen op ons terrein gesnoeid onder begeleiding van Peter.

De stichting groen en mens richt zich op onderhoud en aanleg van stads en dorpsgroen & natuurbehoud en ontwikkeling van landschappelijke waarden in de regio stedendriehoek Deventer – Apeldoorn – Zutphen.  De Stichting richt zich ook op ontwikkelingshulp in de breedste zin in Oost-Europa en op het uitdragen van deze rijke cultuur in Nederland.  Groen en mens heeft een groen en mensfonds van waaruit zij haar giften bekostigt. Leuk om wat meer over te lezen op de vernieuwde website van de stichting.

Posted on

De hazen zijn het haasje.

Vorig jaar op 4 oktober hebben twee accountants van BDO op StadsAkkers de eerste paal voor het hazenhekwerk in de grond geslagen. Op dierendag 2018 dus zijn de eerste stappen gezet op weg naar een hazenvrij StadsAkkers.  Hazen zijn gek op biologische groenten, vooral onze sla en worteltjes vonden ze erg lekker. Kwam je vorig jaar ’s ochtends vroeg of ’s avonds in de schemering op de akker, dan zag je ze gezellig bij elkaar zitten, knagend aan een peentje. Trouwens, dat is nu nog steeds zo, alleen zijn er nu even geen peentjes.

Het aanleggen van een hek om de hazen buiten StadsAkkers te houden was daarom één van onze goede voornemens voor 2018. Zo’n voornemen is niet zo maar uitgevoerd. Er moest 600 meter hekwerk komen met om de twee of drie meter een stevige paal. Afgezien van het werk dat dit gekost heeft is een dergelijk hek niet gratis ergens af te halen. Gelukkig heeft BDO-accountants ons vorig jaar, naast de arbeid die ze verricht hebben, gesponsord met een bedrag van €3000,- en hebben we daarnaast uit het RABO-donatiefonds een aanvullend bedrag mogen gebruiken om het hekwerk te kunnen aanschaffen. De poorten, waarmee alles verbonden is,  zijn besteld bij ABC-de Cirkel uit Olst. Dit is een project waar, net als bij StadsAkkers,  veel mensen werken die wat extra begeleiding nodig hebben.   

En nu is het dus bijna klaar. De hekken staan er, de poorten hangen erin, alleen moet er nog gaas aan de poorten worden bevestigd en ook aan de onderkant komt een bescherming, zodat de hazen niet alsnog onder het hek door kunnen kruipen of tussen de planken door klimmen.

Naast bescherming tegen de hazen zorgt het nieuwe hek voor een mooie afsluiting om de akker, waardoor het terrein één mooi strak geheel is geworden. Wij zijn heel blij met het mooie hek bij de achteringang waardoor onze toegang aan de kant van Park Zuidbroek nog duidelijker is geworden.  Wil je met eigen ogen zien hoe mooi het is geworden? Kom gerust eens kijken en loop via ons nieuwe hek de StadsAkkers binnen. Je bent van harte welkom! Wij zijn open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 15.00.

Posted on

De tweede kas is bijna gereed

De mannen bij StadsAkkers zijn druk bezig geweest om de tweede kas (een krijgertje) in orde te maken. Eerst moest de grond bewerkt worden, zodat er na de winter direct op verbouwd kan gaan worden. Verder moesten alle delen bij elkaar gezocht worden. Nu zijn we bezig om de voor en achterkant dicht te maken en moeten er nog deuren in gehangen worden. Al met al een flinke klus. Maar dit levert wel weer extra ruimte op in een koude kas, zodat we vanaf volgend jaar weer en groter stuk grond gedurende langere tijd kunnen bewerken en nog meer variatie in het winkeltje kunnen brengen.

 

Posted on

Green December bij de StadsAkkers

Bij StadsAkkers geen Black Friday, maar Green December! Dit betekent dat alle groenten en kruiden, die we nog hebben op de akker nu verkocht worden voor de helft van de prijs. Diverse soorten kool, stoofpeertjes, kweeperen, andijvie, bospeen, aardpeertjes en nog veel meer nu dus voor de helft van de prijs te koop. Ook de biologische bloembollen verkopen we voor de helft van de prijs.

 

 

Posted on

De auto van StadsAkkers is nu echt herkenbaar.

StadsAkkers heeft via het bedrijf Mobiel – sport en institutionele reclame een mooi autootje in gebruik. Wij kunnen met deze auto rijden dankzij de reclame van een aantal bedrijven, die ons door  middel van een sticker willen sponsoren. We zijn daar heel blij mee en willen daarom ook graag even aandacht besteden aan onze adverteerders.

Het gaat om de volgende bedrijven:

En er is nog ruimte op de auto, dus heeft u ook nog interesse om mee te doen? Bel of mail gerust.

 

 

Posted on

Gentiaan College en StadsAkkers sluiten een convenant

In november hebben de bestuurders van het Gentiaan College en van Stichting StadsAkkers een convenant getekend waarin de samenwerkingsafspraken zijn vastgelegd voor het komende jaar. Het Gentiaan College is een school voor voortgezet speciaal onderwijs in de wijk Zevenhuizen. Iedereen kent het gebouw aan de Gentiaanstraat en goed te zien vanaf de laan van Zevenhuizen.Het Gentiaan College verzorgt VSO cluster 3 en 4 onderwijs aan leerlingen die extra (gedrags)ondersteuning nodig hebben. Leerlingen worden voorbereid op arbeid, op dagbesteding en op vervolgonderwijs.

StadsAkkers en het Gentiaan College hebben al langer een goede samenwerking. De afgelopen jaren hadden diverse leerlingen van het Gentiaan College hun praktijkstage bij StadsAkkers doorlopen.  Bij zo’n stage komen de leerlingen een schooljaar lang één of meerdere dagen per week meedraaien op de akker. Ze leren allerlei werkzaamheden in het groen, zoals grondvoorbereiding en bewerking, werken met landbouwwerktuigen, wieden, zaaien en oogsten van diverse soorten groenten. Sommige van hen leren ook met de tractor rijden, zodat ze bijvoorbeeld zelfstandig kunnen gras maaien. Maar belangrijker is nog, dat ze op deze manier leren wat werken eigenlijk betekent. Nu is deze samenwerking uitgebreid naar de praktijklessen. De MBO-groenklas komt tweemaal per week een halve dag naar StadsAkkers en voert daar allerlei activiteiten uit in het kader van hun lesprogramma.  Ook is het de bedoeling dat andere klassen van de school hun oriënterende stage in het groen bij StadsAkkers komen doen.

Om deze extra groep leerlingen een goede plek te geven binnen de werkzaamheden bij StadsAkkers zijn een aantal afspraken gemaakt over de dagelijkse gang van zaken. Voor de leerlingen valt het nog niet mee om een hele dag op een werkplek als StadsAkkers aan de slag te blijven. Zij hebben vaak wat structuur nodig en zijn snel afgeleid door alles wat er om hen heen gebeurt.  Ook vinden ze het heel spannend om op een andere plek met allerlei voor hen vreemde mensen aan de slag te gaan. De leerlingen en de medewerkers van StadsAkkers pauzeren daarom na elkaar en niet allemaal tegelijk. Inmiddels staat er een schaftkeet op het terrein die door de groep leerlingen gebruikt kan worden.  Wat betreft het lesprogramma is er goed overleg tussen Wouthera, de praktijkdocente en David, onze tuinder. Het gaat tenslotte om praktijklessen, waarbij het de bedoeling is dat leerlingen in de loop van het schooljaar diverse werkzaamheden in het groen hebben uitgevoerd.  Voor een deel volgen zij met de lessen natuurlijk het seizoen, maar daarnaast zijn er ook lessen in bestraten en omgaan met gereedschap.

Op deze manier kunnen de leerlingen in een veilige omgeving leren en werkervaring opdoen.

 

 

 

 

 

Posted on

Geslaagd voor het certificaat bosmaaier!

Op maandag 26 november hebben drie deelnemers van StadsAkkers en één deelnemer van de Keten Groen praktijkexamen bosmaaien gedaan op het terrein van StadsAkkers.

Vanaf het begin van dit schooljaar worden er voor de Keten Groen ook lessen op het terrein van StadsAkkers gegeven door een docent van VSO-de Bolster in Voorst. De eerste serie lessen op de maandagochtend was de cursus “werken met de bosmaaier”. Hieraan hebben een aantal deelnemers van StadsAkkers, maar ook van de Keten Groen-locatie de Houtwal deelgenomen. Deze week was het zover, dat zij voldoende bekwaam waren om het examen te kunnen gaan doen.

Bij zo’n examen komt dan een externe examinator, in dit geval van het Praktijk Centrum Bomen. Deze legde aan de vier kandidaten uit, hoe het examen zou plaatsvinden. Ze moesten niet alleen een stukje maaien, maar ook hun bosmaaier voorbereiden om te beginnen, uitleggen waar je aan moet denken en waar je rekening mee moet houden als je aan het werk bent. Het gaat om veilig en precies werken en rekening houden met je eigen veiligheid, maar ook met de veiligheid van de mensen in je omgeving.

Daarna gingen de mannen naar buiten om te laten zien of zij voldoende hadden opgestoken van de lessen van Gerhard. Dat bleek inderdaad het geval. Eén van de deelnemers moet in het voorjaar nog een deel van het examen overdoen, maar verder was iedereen volledig geslaagd voor het examen. En dat is mooi, want zo’n certificaat is niet alleen geldig bij StadsAkkers of op de Houtwal, maar het is een landelijk erkend certificaat.

Op bovenstaande foto zie je de docent Gerhard bezig met het voorbereiden van het examen.

 

 

 

Posted on

Herfstmarkt op 20 oktober

Voor de laatste keer dit jaar organiseren wij een zaterdagmarktje. We zijn open op 20 oktober van 10.00 – 14.00 en er zijn nog volop groenten, kruiden en bloemen te koop. Ook zijn er stoofpeertjes, kweeperen en appels. Naast de eigen kraam komt de Wildakker weer langs net als vorig jaar op de herfstmarkt. Zij verkopen wol en wild. Wees er snel bij, want vorig jaar was het wild al heel snel uitverkocht. Ook hebben wij een leuke nieuwe kraam: Jenny Kramer van het Vrije Atelier geeft allerlei creatieve cursussen. Zij maakt zelf, samen met haar cursisten, allerlei leuke producten van restmateriaal en wat ze verkoopt is echt de moeite waard. Hier kun je ideeën opdoen voor december en alvast wat leuks kopen ook.

En ook leuk om Annemein weer eens te zien met haar schaap-geitenkaas en BijenPeter met zijn honing en pompoenpannenkoekjes.

Het restaurant in de tent is natuurlijk open met boterkoek van het Gentiaan College en lekkere soep. Wij hopen jullie allemaal te zien op 20 oktober!