Geplaatst op

De blokhut is geplaatst

Veel bezoekers hebben hem al kunnen bewonderen, want in de week voor ons Festival is de blokhut geplaatst! De mannen van de Blokhutwinkel hebben hun best gedaan om, ondanks de regen, de blokhut in korte tijd neer te zetten. In een week stond hij er. En wat is ie mooi!

We zijn hard bezig met schilderen, isoleren, aanleggen van de leidingen om hem vervolgens te kunnen inrichten met een mooie vloer en verlichting en met een keuken en ander meubilair, zodat hij in gebruik genomen kan worden zodra de vergunning echt helemaal rond is.

Want binnen komt dan onze hygiënische keuken met allerlei mogelijkheden om bijvoorbeeld jam te maken, chutneys en soepen en om kookworkshops te gaan geven met onze producten. Wij hebben er heel veel zin in om de blokhut in gebruik te gaan nemen.

Vanaf dat moment hebben we weer wat meer ruimte voor onze deelnemers en voor onze activiteiten. Ben je nieuwsgierig geworden? Kom gewoon langs. Je kunt in ieder geval kijken hoe het eruit ziet en door de ramen naar binnen gluren. We houden je op de hoogte over de echte opening en over de officiële opening die ook dit jaar nog gaat plaatsvinden.

Geplaatst op

Traditionele ingemaakte groenten zoutzuur Balkan-aard. Een recept van Zorica

Tip: maak een grote hoeveelheid in één keer. Dit is een heel lekker bijgerecht, dat je gedurende de winter bijvoorbeeld bij stamppotten kunt serveren en dat ook leuk is als cadeautje.

Groenten: Het kan van alles zijn, bijvoorbeeld

  • 2 courgettes
  • 1 kg wortelen
  • 500 gram groene tomaten
  • 500 gram paprika
  • 1 bloemkool
  • 1 witte kool
  • 500 gram (rode) uien

Dressing:

  • 750 ml natuur witte azijn (9%) -geen appel of andere kruidige azijn gebruiken
  • 250 gram suiker
  • 250 ml water
  • 500 ml olijfolie
  • peperkorrels
  • 1 of 2 zakjes inmaakkruiden (handige zakjes te koop in de supermarkt)

Bereiding: Was courgettes, wortels, groene tomaten en paprika’s en goed afdrogen. Bloemkool verdelen in klein bloempjes. Kool hakken als voor salade. Uitjes snijden in ringen niet te dun snijden. Paprika ook in ringen snijden wel dun afsnijden. Doe het in een brede kom, in deze volgorde, groenten rangschikken: wortels, courgette, paprika, tomaat, bloemkool, kool, ui. Paprika schijven kan je ook kort koken (afgezien welke soort paprika gebruikt wordt)

Dressing – Meng azijn, suiker, zout, water en olie en breng het aan het kook. Deze gekookte dressing giet je af over groenten. Dek af en laat 15 minuten intrekken. Hierna moeten de groenten uit de vloeistof worden gehaald of giet de dressing terug in de pot en opnieuw aan de kook brengen Opnieuw over de groenten gieten en, afdekken en laat het nog eens 15min. intrekken. Herhaal de procedure opnieuw en in de als laatstt gekookte dressing de inmaakkruiden doen. Laat de groenten vervolgens een nacht staan om volledig af te koelen. Leg volgende dag de groenten in de steriele weckpotten met de toevoeging van peperkorrels (sluit het niet, maar bedek het met een schone doek) en laat het 6-8 uur staan om zo nodig wat vloeistof bij te vullen. Groente moet helemaal bedekt worden met vloeistof. Sluit af en bewaar op koude en donkere plek. Na 1 week is groente al te gebruiken, beter is als men 3 weken wacht. Als het een keer pot open is dan in koelkast bewaren en gauw gebruiken aangezien er geen conservering middel gebruikt is bij inmaak. Voor de grotere hoeveelheden moet de dressing desbetreffend verhoogd worden.

Lekker bij stoofpoot, barbecue of in plaats van sla bij deftige maaltijden.

Aangezien de groente niet gekookt word moet men opletten dat schoon gewerkt wordt. Haren binden, een schort bescherming van alle vloeistof die spatten uit groenten.

Sterilisatie van weckpotten: was de potten en droog ze van buiten af. Verwarm de oven voor op 160 graden en zet de potjes met de opening naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven. Haal ze er na 15 minuten uit en laat afkoelen.

Om de deksels en de rubberen ringen te steriliseren dompel je ze simpelweg even onder in kokend heet water.

Geplaatst op

Midzomermarkt op 20 juli

Op 20 juli zijn wij open van 10.00 – 14.30. Er is weer van alles te zien en te doen op deze zaterdagmarkt.

  • Koop onze groenten en kruiden. Er is volop keus op dit moment. We hebben bietjes, tomaten, kapucijners tuinbonen en nog veel meer ……
  • Kom onze courgettesoep proeven in het restaurant! Of drink een kopje koffie of muntthee met iets lekkers erbij.
  • Loop mee met een rondleiding!
  • Bezoek de andere kramen. Er is weer van alles te zien en te koop bij de Wildakker, het Blauwe Huisje, Petra’s theekraam, de Keten techniek, Paula met onder andere sieraden en Dorie met haar insectenbunkers … stoeptegel eruit … insectenbunker erin…
  • Voor de kinderen: Versier een groentetasje met een mooie tekening en vul hem met de groenten die je ouders hebben gekocht..

Bij mooi weer buiten naast de zomertent en bij regen binnen .. is ook heel gezellig!

Kom lekker lopen of op de fiets!

Geplaatst op

Zeven deelnemers zijn geslaagd voor het examen Werken in de tuinderij.

Deze week deden zeven deelnemers praktijkexamen. Alle zeven werken ze al een tijdje bij StadsAkkers. Ze zaaien komkommers, ze verspenen basilicum, ze poten aardappelen, ze dieven de tomaten, ze oogsten de boerenkool en ze wieden tussen de kruiden en …..  Al deze werkzaamheden lijken makkelijk. In de praktijk heb je professionele instructie en veel oefening nodig om de vaardigheid van het tuinieren in de vingers te krijgen. Bij de StadsAkkers hebben we daarom een opleiding ontwikkeld, “werken in de tuinderij”, een opleiding die bestaat uit 22 proeven van bekwaamheid. Het gaat dus om een praktijkopleiding, waarin de belangrijkste vaardigheden op tuinderijgebied geoefend kunnen worden. In een werkboek zijn deze vaardigheden verder uitgewerkt, zodat de medewerkers het thuis en tussen de bedrijven door nog eens kunnen doorlezen. De opleiding en het werkboek zijn ontwikkeld door onze tuinder in samenwerking met een docent van de Bolster (speciaal onderwijs) en met een vrijwilliger van de StadsAkkers, die het werkboek heeft gemaakt. Een unieke samenwerking die ook door de KPC-groep is begeleid. Daarmee is het een landelijk erkende opleiding geworden, waarvan dus deze week de primeur van het examen heeft plaatsgevonden.

Onder het toeziend oog van examinator Jeroen de Wijs van de KPC-groep en van docent Gerhard Hulleman lieten de deelnemers hun vaardigheden zien. Sommige waren stoïcijns, anderen wat meer gespannen. Omdat het examen een halve dag duurde verdween de spanning na enige tijd en kon iedereen zijn of haar talenten tonen.

Met succes! Want alle zeven deelnemers zijn geslaagd! Volgende week maandag is de officiële diploma-uitreiking waar de kandidaten hun certificaat in ontvangst kunnen nemen.

De volgende groep is alweer gestart met de opleiding, waarvan het examen waarschijnlijk in oktober gaat plaatsvinden.

Geplaatst op

Festival Levenslustig – 15 juni 10.00 – 16.30

Festival Levenslustig volop in voorbereiding

Zaterdag 15 juni om 10.00 barst het los. Deze vierde editie van het Festival Levenslustig belooft een echt feest te worden voor jong en oud. Er is ontzettend veel te doen, te zien, te horen, te ervaren, te voelen, te ruiken en te proeven. Kom kijken en ervaar het mee met al je zintuigen.

Kinderen van alle leeftijden komen niet uitgekeken zaterdag:

  • Ze kunnen lekker springen op de bungee-trampoline
  • Ze kunnen leren goochelen van Clown Spekkie
  • Poffertjes eten is natuurlijk ook heel lekker
  • En daarna naar de kinderboerderij met een heel groot konijn en een heel klein schaap
  • En lekker schommelen en broodjes bakken met de scouting Hertog van Gelre
  • Of lekker knutselen in het knutselhoekje en hun eigen vaderdag-cadeau maken

Muziekliefhebber komen ook aan hun trekken:

  • Mundanos met wereldmuziek
  • Ben Verhoeven speelt je verzoeknummer graag
  • RoyCe – onze vaste band met weer mooie nieuwe nummers

En natuurlijk:

  • Een markt met 20 kramen met allerlei producten… kaas, cadeautjes, zelfgemaakte schorten, warme worst, lekkernijen, leuke cadeautjes voor vaderdag, geitenkaas, honing, Syrische koekjes, Ginseng-handcrème, en nog veel meer……
  • Onze informatiekraam waar je alles hoort en ziet over StadsAkkers, over de Tuinen van Zuidbroek, over de vrienden van Park Zuidbroek, over het Kansfonds en over onze andere partners.
  • Rondleidingen over het terrein, waarbij je bijzondere dingen te proeven krijgt.
  • Wandelingen in het park met de Vrienden van Park Zuidbroek

Ons restaurant met:

  • Brandnetelsoep
  • Aardbeien-smoothies met aardbeien van StadsAkkers en schapenmelk van WolleSik
  • Lekkere rabarbertaart van het Edison College
  • Lekkere gevulde boterkoek van het Gentiaan College
  • Belegde broodjes, natuurlijk ons broodje StadsAkkers en ons broodje Kaaslokaal

Kom dus langs – aanstaande zaterdag. Kom op de fiets. Of kom met de auto – parkeer bij het vijvercentrum en neem de shuttlebus.

Geplaatst op

Wethouder Willems neemt de eerste aardbeien in ontvangst

Vandaag hebben wij aan Wethouder Wim Willems de eerste nieuwe aardbeien van de koude grond mogen overhandigen. De Wethouder ontving een mandje vers geplukte biologische aardbeien om mee te nemen naar het gemeentehuis. Ook heeft hij zelf nog een doosje aardbeien geplukt samen met onze zorgmanager Norbert Keizer.

Wethouder Willems was in de begintijd ook een keer op StadsAkkers geweest. Hij was zeer onder de indruk van alles wat er in de afgelopen jaren gebeurd is op ons terrein. De kassen, de boomgaard, de hekken om de hazen tegen te houden, diverse nieuwe gebouwen op het werkplein en binnenkort de blokhut. Dit alles geeft aan hoe hard er gewerkt is de afgelopen jaren. Juist omdat StadsAkkers gestart is als burgerinitiatief en nog steeds vooral met vrijwilligers werkt, maakte de groei veel indruk op het bezoek.

En natuurlijk de koude bakken met heerlijke biologische aardbeien. Met het overhandigen van het mandje aan de wethouder is nu het aardbeienseizoen bij StadsAkkers officieel begonnen. De aardbeien worden elke dag vers geoogst en verkocht in de kraam. Je kunt ze zo zonder te wassen direct van het land eten met kroontje en al.

Naast biologische aardbeien hebben we ook aardbeienplantjes, citroenmelisse, rabarber en rucolasla. En de eetbare biologische rozen staan inmiddels in bloei. Wil je eens iets bijzonders proberen dan is dat een leuke versiering van je salade of andere gerechten.

Geplaatst op

Edison College schenkt StadsAkkers fietsenstalling

De fietsenstallingen bij StadsAkkers waren langzamerhand wel aan vervanging toe. Eén van onze vrijwilligers, die op het Edison College werkt, bedacht dat daar nog wel een paar stallingen over waren. Hij heeft gevraagd of deze geschonken mochten worden aan de StadsAkkers en sinds twee weken staan ze er nu.

Het was een hele klus, aangezien deze professionele fietsenstallingen goed met tegels en al in de grond vast zaten. Ze moesten eerst bij de school worden uitgegraven, vervolgens op een kar worden getild om daarna weer op het voorplein van de StadsAkkers in de grond te worden geplaatst. Zwaar werk, maar zeer de moeite waard.

Alle medewerkers en bezoekers kunnen hun fiets nu netjes en veilig parkeren net buiten het hek van de StadsAkkers. Hierdoor kan er op het plein beter worden gewerkt. Wij zijn het Edison College dan ook zeer dankbaar voor deze mooie aanvulling voor ons bedrijf.

Geplaatst op

Festival Levenslustig op 15 juni

Zaterdag 15 juni vieren wij weer ons Festival Levenslustig. Een feest voor het oog, tongstrelende gerechten in het restaurant, leuke marktkramen met allerlei lekkere en mooie producten, live muziek van Apeldoornse artiesten. Van alles te doen voor jong en oud!

Voor de kinderen: de bungeetrampoline, broodjes bakken met de scouting, clown Spekkie, een kleine kinderboerderij en een gezellige knutseltafel voor de kleintjes.

In het restaurant: lekkere broodjes, smoothies van onze eigen aardbeien en schapenmelk van de WolleSik, boterkoek van het Gentiaan College en rabarbertaart met rabarber van de StadsAkkers, gemaakt op het Edison College.

Diverse marktkramen zoals: het Kaaslokaal, de WildAkker, onze eigen groentenkraam, de Veluwse Worstenkraam, Studio Keshi, Hannies Waldorfpoppen, Klevodoe met de beroemde schorten, Caatjes lekkernijen, Petra’s theekraam en nog veel meer….

Rondleidingen met uitleg op de akker, in de kas, naar de tuinen van Zuidbroek en naar het Park Zuidbroek.

Live muziek met Mundanos, Ben Verhoeven en RoyCe!

Kom als je kunt op de fiets of wandelend. Kom je met de auto parkeer dan bij het vijvercentrum en neem de Shuttlebus vandaar naar ons terrein.

Geplaatst op

18 mei – Lentemarkt

Op 18 mei organiseren wij weer onze eerste zaterdagmarkt. Het wordt gezellig, want naast onze eigen kraam zijn er ook 5 andere kramen aanwezig op de akker. BijenPeter is er met zijn honing. Maar ook: Klevodoe met hun schorten en andere zelfgemaakte producten, Caatjes Lekkernijen met …. je raadt het: allerlei lekkernijen. Verder Bertina met Bertina’s luiertaarten en Hannie Klarenbeek met Waldorfpoppen en sokpopjes.

Ook het Blauwe Huisje komt. Jane maakt allerlei heerlijke chutney’s en andere lekkere producten, die inmiddels ook al in andere plaatsen in Nederland worden verkocht. En zelf staan we er natuurlijk ook met verse biologische groenten en kruiden. Ook verkopen we nog aardbeienplantjes en biologische bloembollen op pot.

Het restaurant is open. We schenken koffie en thee met iets lekkers erbij en we hebben een lekker kopje soep met stokbrood.