Geplaatst op

Binnenkort weer een workshop snoeien van fruitbomen – doe mee op 24 februari 2024

Op zaterdag 24 februari Kun je bij StadsAkkers weer meedoen aan een workshop snoeien van laagstamfruit.

Achter op ons terrein staan 200 appel- en perenbomen. Deze bomen zijn in het verleden door de Stichting Groen en Mens aan StadsAkkers geschonken. Peter Heijke was voorzitter van deze stichting. Hij helpt ons deze bomen te onderhouden. Verder onderhouden we vanuit StadsAkkers de fruitbomen in Park Zuidbroek. Ook hierbij is Peter onze vaste adviseur en begeleider. Op deze manier heeft Peter al veel vrijwilligers bij de hand genomen en geleerd hoe je op een goede manier een fruitboom onderhoudt.

In februari krijg jij ook de kans om ook te leren hoe de fruitbomen in je eigen tuin het beste gesnoeid kunnen worden.

Dit is de kans om meer te leren van een echte expert, dus schrijf je in voor één van de twee dagen. Het aantal plaatsen is beperkt!  Wij zorgen voor gereedschap.

 • Het programma is als volgt:
 • 9.30       Ontvangst op de akker
 • 10.00     Uitleg van de belangrijkste principes van het snoeien in de blokhut
 • 11.00     Aan de slag in de boomgaard
 • 12.30     Verzorgde lunch in de blokhut
 • 13.15     Aan de slag in de boomgaard
 • 15.00     Nabespreking in de blokhut.
 • 15.30     Afronding workshop.

Iedereen ontvangt bij vertrek een cursusmap, waarin alles nog eens is na te lezen. Deze is ons ter beschikking gesteld door de Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Deelname aan deze workshop kost 85 euro voor de hele dag. Je kunt je inschrijven door een mail te sturen naar: info@stadsakkers.nl.

Geplaatst op

Donatie Rabobank

Wij zijn heel blij met een ruimhartige donatie van €5000,- euro, die we van de Rabobank hebben ontvangen. Op maandag 22 januari kwam Theo Veeneman van de Rabobank ons de bijbehorende cheque overhandigen. Monique te Wierik, de zorgmanager en Klaas Dekker namen de cheque in ontvangst.

Geplaatst op

Wolverven bij StadsAkkers

Sinds 2023 hebben we bij StadsAkkers ook verfplanten. Dit zijn planten, die een kleurstof geven, die geschikt is om wol te verven. We verven hier wol mee, waarmee we deze winterperiode producten van vilt van gaan maken. Een mooie activiteit voor onze vrijwilligers.

De zaden van deze planten zijn ook te koop op de herfstmarkt. Het zijn onder andere Indigo en oranje cosmea. Ook zijn er gedroogde bloemen te koop om zelf wol mee te verven. De opbrengst gaat weer naar het wolverfproject.

Geplaatst op

Zero Waste Week

StadsAkkers doet mee aan de Zero Waste Week. Wij maken als biologische kleine tuinderij zelf deel uit van de lokale keten in de gemeente Apeldoorn. Dichtbij groente halen betekent ook minder afval.

Deze week krijg je bij ons 10 % korting als je je eigen verpakking (tas en zakjes) meeneemt.

Verder organiseren we rondleidingen voor bezoekers op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 15.00.

Geplaatst op

Wij zoeken een penningmeester.

Ons bestuur bestaat op dit moment uit vijf mensen. We zijn voor de komende zittingsperiode op zoek naar een penningmeester, die ons kan ondersteunen.

StadsAkkers is misschien wel de meest bijzondere tuin van Apeldoorn.

Op onze biologische zorgtuinderij kweken we sinds 2013 de lekkerste groenten en fruit, zonder winstoogmerk. De enige winst waar we echt om geven, is de groei en bloei van onze mensen.

We zijn een leuke groep mensen die lekker wil werken, leren en ontwikkelen. Vrijwilligers zonder en vrijwilligers met afstand tot de arbeidsmarkt door elkaar heen. We helpen mensen een stapje verder in het kader van de WMO. We verkopen groenten en fruit in onze winkel, aan restaurants en aan inwoners van Apeldoorn. Daarnaast schenken we een deel van de opbrengst aan onze vrijwilligers, maar ook aan de voedselbank en aan initiatieven waar gekookt wordt voor mensen met weinig geld.

Als penningmeester ben je medebepalend voor de koers van StadsAkkers.

Eén keer per maand komen we bij elkaar. We bespreken dan de actuele gang van zaken en de financiële stand van zaken op de akker en stemmen we af over de komende periode.

Het bestuur is nauw betrokken en regelmatig op de akker aanwezig. Afhankelijk van je tijd kun je deelnemen aan projecten en werkgroepen. We doen alles samen met onze medewerkers en vrijwilligers. Voor financiën hebben we een tweetal vrijwilligers die o.a. de cliëntendeclaraties doen en de facturen versturen.

Alle bestuursleden hebben hun eigen expertise, maar zijn daarnaast breed georiënteerd. Naast strategische en tactische zaken bespreken we ook meer praktische zaken. Zo denk je ook proactief mee over nieuwe verdienmodellen en fondsenwerving. Als organisatie willen we graag langzaam groeien om onszelf te kunnen blijven, maar we willen ook onze organisatie meer professionaliseren.

Kortom een zeer boeiende en veelzijdige taak, waarbij we jouw expertise hard nodig hebben.

Wat breng je mee?

 • Je hebt kennis van de taken van een penningmeester.
 • Je hebt de kennis en de tijd om eens in de maand een financieel overzicht te kunnen maken en deze toe te lichten in de vergadering.
 • Je hebt de mogelijkheid om onze financiën te regelen samen met onze vrijwilligers.
 • Je overlegt met onze accountant, Tijmen Kroes, over de financiële gang van zaken.
 • Je praat als bestuurslid mee over onze strategie en onze activiteiten.
 • Bestuurlijke ervaring is en pré, maar geen voorwaarde. We zijn wel op zoek naar iemand, die kan relativeren, afstand kan nemen en die met een brede, onbevooroordeelde blik mee kan denken.
 • Je bent communicatief vaardig.
 • Je bent intrinsiek gemotiveerd om een bijdrage te leveren aan de mooie, fijne plek die StadsAkkers is.
 • Het is fijn als je netwerk hierop aansluit.

Werken bij StadsAkkers geeft je een goed gevoel; je bent van echte betekenis voor anderen. Als jij dat ook zo voelt, dan zijn we misschien wel dé plek voor jou. 

Meer weten? Stuur een mail naar onze info@stadsakkers.nl

Geplaatst op

Wie doet ermee? Nog plaatsen open voor de zelfoogst.

We hebben inmiddels al bijna 50 aanmeldingen binnen voor het zelfoogsten bij StadsAkkers. Er zijn dus nog plekken beschikbaar. Wil je ook meedoen? Kijk dan eens op onze zelfoogstpagina.

Als we boven de 50 aanmeldingen komen verloten we een cadeaubon van 25 euro onder alle deelnemers. Schrijf je dus nog snel in en maak kans op een mooie prijs. Je wint sowieso een mooie zomer met veel gezellige middagen of ochtenden en met lekkere groenten en kruiden.

Meer weten? Kijk op onze zelfoogstpagina.

Geplaatst op

Nieuw bij StadsAkkers! Zelfoogst op de akker.

Dit seizoen starten we bij StadsAkkers met de mogelijkheid om zelf te oogsten. Ben je al klant en vind je het leuk om zelf je groenten en kruiden te oogsten? Dan kan dat nu de hele zomer. Wij zaaien en kweken de plantjes voor je en jij kunt elke week je eigen groenten en kruiden komen oogsten.

Was je nog geen klant, maar lijkt dit je heel leuk om te doen? Dan kun je je natuurlijk ook aanmelden.

Meer informatie over de gang van zaken is te vinden op onze zelfoogst-pagina. Hier vind je ook hoe je je kunt aanmelden.

Wees er snel bij, want er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Geplaatst op

In Memoriam – Mattheu van Wijk

Op zaterdag 5 november bereikte ons het droevige bericht dat onze vrijwilliger Mattheu van Wijk de dag ervoor was overleden.

Mattheu was van januari 2014 tot vorige week actief betrokken als vrijwilliger bij StadsAkkers.  Zijn rol was het zoeken van nieuwe zakelijke afnemers  en het onderhouden van contacten met deze bedrijven.

In de beginperiode in 2014 en 2015 maakte Mattheu deel uit van het Managementteam.  Vanaf 2016 tot begin 2020 kwam hij  in het teeltseizoen bijna wekelijks op de akker.  Hij nam dan deel aan de ronde over de akker en bepaalde mee welke prijzen we konden vragen voor onze producten. Hij onderhield in die tijd de contacten met de bedrijven samen met een bestuurslid.  Naast deze taak hielp Mattheu mee op marktjes als dat nodig was. Hij heeft ons geholpen bij de kerstmarkt in het Park Zuidbroek en in de groentekraam op ons Festival Levenslustig.

Mattheu was lange tijd één van de bekende gezichten op de akker. Veel mensen van StadsAkkers hebben hem ontmoet en met hem samengewerkt. Wij hebben hem leren kennen als een aardige, serieuze en zeer betrokken vrijwilliger, die graag bij StadsAkkers kwam uit hoofde van zijn functie, maar ook als gast op één van onze bestuurslunches of kerstmaaltijden.  Zijn betrokkenheid bij ons en bij de akker was heel waardevol.  Mattheu is 70 jaar geworden.

Geplaatst op

Najaarsmarkt 29 oktober 10.00 – 16.00

Voor de laatste keer dit jaar organiseren we een gezellige markt, waar van alles te zien en te doen is. Nog steeds is er volop te koop in ons winkeltje. We hebben natuurlijk pompoenen, maar ook fruit, verschillende soorten kolen, courgettes, aardappels, uien en onze eigengemaakte jam.

In ons restaurant serveren we weer lekkere wafels bij de koffie of de thee. Daarna kun je genieten van een lekker soepje. Zodat je met een gevulde maag eens rustig rond kunt kijken op de akkers en bij de kramen.

Want het wordt gezellig druk nog deze keer met De WildAkker, het Blauwe Huisje, Paula’s sieraden, Annemiekes kalebassen, Bertina en Made by Sunny. Ook Alpenstyle is nog een keer van de partij.

Voor de kinderen hebben we een speciale Halloween-Herfst-activiteitenkaart in de aanbieding. Voor 2 euro mag je vijf activiteiten doen en als je kaart vol is krijg je een leuk prijsje. En je kunt natuurlijk ook lekker komen knutselen bij Lucienne. Als je zin hebt kun je je natuurlijk ook nog verkleden!

Halloween-Herfst-activiteitenkaart met: knutselen bij Lucienne, een speurtocht over de akker, marshmallows roosteren, schminken (alleen ’s middags) en een klein cadeautje uitzoeken.

Zelf rondkijken en misschien nog bloemen plukken kan altijd, maar ook deze keer lopen er weer verschillende medewerkers van ons rond om je rond te leiden en uitleg te geven.

Geplaatst op

Zero Waste Week – vrijdag 16 september ook bij StadsAkkers

Ook wij streven naar 100 % duurzaam! Het lukt ons zeker nog niet om geen afval meer te produceren, maar we doen ons best.

Wat we wel doen kun je zien als je komt kijken op vrijdag 16 september. We werken biologisch. Dit betekent dat we alleen werken met biologische mest en compost. Veel van de compost, die we gebruiken hebben we zelf geproduceerd. We sproeien wel, maar veel minder lang dan bij niet-biologische groenten. De gewassen krijgen bij ons de tijd om te groeien en dan heb je minder water per dag nodig.

Op ons terrein zijn we bezig met de aanleg van twee voedselbosjes. Om het water beter te beheren hebben we een wadi aangelegd. In onze koude kas kweken we heel veel groenten voor.

En over het hele terrein werken we aan de biodiversiteit! Naast de groenten kweken we ook bloemen en kruiden. Tussen de groentebedden mogen de wilde planten groeien. We maaien selectief. In de boomgaard hangen vogelkastjes.

Wil je dit allemaal eens zien? Kom langs op vrijdag 16 september tussen 10.30 en 15.30. Er staan dan mensen klaar om te vertellen hoe we werken en om alles te laten zien. Ook kun je rustig zelf eens rondkijken.

Geplaatst op

Ben je klant bij de Rabobank? Stem op ons.

Ben je klant bij de Rabobank? Vanaf maandag kun je weer op ons stemmen via Rabobank clubsupport. Volg de link, log in op de Rabo-app en stem op ons! Hoe meer stemmen, hoe meer de Rabobank bijdraagt aan onze nieuwe doelen.

We hebben nu de blokhut op orde, maar willen graag ook deze mooie plek goed inrichten, zodat hij bruikbaar is voor allerlei soorten groepen.

En dan onze kapschuur. Hier op de foto nog in aanbouw, is nu bijna klaar. De zijwanden zijn geplaatst en binnenkort komt het dak erop. Dan staat de traktor en de andere landbouwwerktuigen weer mooi droog en kunnen we starten met de inrichting van de kapschuur zelf en van de garage, waar hij eerst stond. We willen graag stellingen en stellingkasten gaan plaatsen om alles goed, veilig en overzichtelijk op te bergen.

We hopen dus dat jullie massaal op ons gaan stemmen!

Meer informatie via https://www.rabobank.nl/leden/clubsupport