Geplaatst op

Festival Levenslustig – 15 juni 10.00 – 16.30

Festival Levenslustig volop in voorbereiding

Zaterdag 15 juni om 10.00 barst het los. Deze vierde editie van het Festival Levenslustig belooft een echt feest te worden voor jong en oud. Er is ontzettend veel te doen, te zien, te horen, te ervaren, te voelen, te ruiken en te proeven. Kom kijken en ervaar het mee met al je zintuigen.

Kinderen van alle leeftijden komen niet uitgekeken zaterdag:

 • Ze kunnen lekker springen op de bungee-trampoline
 • Ze kunnen leren goochelen van Clown Spekkie
 • Poffertjes eten is natuurlijk ook heel lekker
 • En daarna naar de kinderboerderij met een heel groot konijn en een heel klein schaap
 • En lekker schommelen en broodjes bakken met de scouting Hertog van Gelre
 • Of lekker knutselen in het knutselhoekje en hun eigen vaderdag-cadeau maken

Muziekliefhebber komen ook aan hun trekken:

 • Mundanos met wereldmuziek
 • Ben Verhoeven speelt je verzoeknummer graag
 • RoyCe – onze vaste band met weer mooie nieuwe nummers

En natuurlijk:

 • Een markt met 20 kramen met allerlei producten… kaas, cadeautjes, zelfgemaakte schorten, warme worst, lekkernijen, leuke cadeautjes voor vaderdag, geitenkaas, honing, Syrische koekjes, Ginseng-handcrème, en nog veel meer……
 • Onze informatiekraam waar je alles hoort en ziet over StadsAkkers, over de Tuinen van Zuidbroek, over de vrienden van Park Zuidbroek, over het Kansfonds en over onze andere partners.
 • Rondleidingen over het terrein, waarbij je bijzondere dingen te proeven krijgt.
 • Wandelingen in het park met de Vrienden van Park Zuidbroek

Ons restaurant met:

 • Brandnetelsoep
 • Aardbeien-smoothies met aardbeien van StadsAkkers en schapenmelk van WolleSik
 • Lekkere rabarbertaart van het Edison College
 • Lekkere gevulde boterkoek van het Gentiaan College
 • Belegde broodjes, natuurlijk ons broodje StadsAkkers en ons broodje Kaaslokaal

Kom dus langs – aanstaande zaterdag. Kom op de fiets. Of kom met de auto – parkeer bij het vijvercentrum en neem de shuttlebus.

Geplaatst op

Wethouder Willems neemt de eerste aardbeien in ontvangst

Vandaag hebben wij aan Wethouder Wim Willems de eerste nieuwe aardbeien van de koude grond mogen overhandigen. De Wethouder ontving een mandje vers geplukte biologische aardbeien om mee te nemen naar het gemeentehuis. Ook heeft hij zelf nog een doosje aardbeien geplukt samen met onze zorgmanager Norbert Keizer.

Wethouder Willems was in de begintijd ook een keer op StadsAkkers geweest. Hij was zeer onder de indruk van alles wat er in de afgelopen jaren gebeurd is op ons terrein. De kassen, de boomgaard, de hekken om de hazen tegen te houden, diverse nieuwe gebouwen op het werkplein en binnenkort de blokhut. Dit alles geeft aan hoe hard er gewerkt is de afgelopen jaren. Juist omdat StadsAkkers gestart is als burgerinitiatief en nog steeds vooral met vrijwilligers werkt, maakte de groei veel indruk op het bezoek.

En natuurlijk de koude bakken met heerlijke biologische aardbeien. Met het overhandigen van het mandje aan de wethouder is nu het aardbeienseizoen bij StadsAkkers officieel begonnen. De aardbeien worden elke dag vers geoogst en verkocht in de kraam. Je kunt ze zo zonder te wassen direct van het land eten met kroontje en al.

Naast biologische aardbeien hebben we ook aardbeienplantjes, citroenmelisse, rabarber en rucolasla. En de eetbare biologische rozen staan inmiddels in bloei. Wil je eens iets bijzonders proberen dan is dat een leuke versiering van je salade of andere gerechten.

Geplaatst op

Edison College schenkt StadsAkkers fietsenstalling

De fietsenstallingen bij StadsAkkers waren langzamerhand wel aan vervanging toe. Eén van onze vrijwilligers, die op het Edison College werkt, bedacht dat daar nog wel een paar stallingen over waren. Hij heeft gevraagd of deze geschonken mochten worden aan de StadsAkkers en sinds twee weken staan ze er nu.

Het was een hele klus, aangezien deze professionele fietsenstallingen goed met tegels en al in de grond vast zaten. Ze moesten eerst bij de school worden uitgegraven, vervolgens op een kar worden getild om daarna weer op het voorplein van de StadsAkkers in de grond te worden geplaatst. Zwaar werk, maar zeer de moeite waard.

Alle medewerkers en bezoekers kunnen hun fiets nu netjes en veilig parkeren net buiten het hek van de StadsAkkers. Hierdoor kan er op het plein beter worden gewerkt. Wij zijn het Edison College dan ook zeer dankbaar voor deze mooie aanvulling voor ons bedrijf.

Geplaatst op

Festival Levenslustig op 15 juni

Zaterdag 15 juni vieren wij weer ons Festival Levenslustig. Een feest voor het oog, tongstrelende gerechten in het restaurant, leuke marktkramen met allerlei lekkere en mooie producten, live muziek van Apeldoornse artiesten. Van alles te doen voor jong en oud!

Voor de kinderen: de bungeetrampoline, broodjes bakken met de scouting, clown Spekkie, een kleine kinderboerderij en een gezellige knutseltafel voor de kleintjes.

In het restaurant: lekkere broodjes, smoothies van onze eigen aardbeien en schapenmelk van de WolleSik, boterkoek van het Gentiaan College en rabarbertaart met rabarber van de StadsAkkers, gemaakt op het Edison College.

Diverse marktkramen zoals: het Kaaslokaal, de WildAkker, onze eigen groentenkraam, de Veluwse Worstenkraam, Studio Keshi, Hannies Waldorfpoppen, Klevodoe met de beroemde schorten, Caatjes lekkernijen, Petra’s theekraam en nog veel meer….

Rondleidingen met uitleg op de akker, in de kas, naar de tuinen van Zuidbroek en naar het Park Zuidbroek.

Live muziek met Mundanos, Ben Verhoeven en RoyCe!

Kom als je kunt op de fiets of wandelend. Kom je met de auto parkeer dan bij het vijvercentrum en neem de Shuttlebus vandaar naar ons terrein.

Geplaatst op

18 mei – Lentemarkt

Op 18 mei organiseren wij weer onze eerste zaterdagmarkt. Het wordt gezellig, want naast onze eigen kraam zijn er ook 5 andere kramen aanwezig op de akker. BijenPeter is er met zijn honing. Maar ook: Klevodoe met hun schorten en andere zelfgemaakte producten, Caatjes Lekkernijen met …. je raadt het: allerlei lekkernijen. Verder Bertina met Bertina’s luiertaarten en Hannie Klarenbeek met Waldorfpoppen en sokpopjes.

Ook het Blauwe Huisje komt. Jane maakt allerlei heerlijke chutney’s en andere lekkere producten, die inmiddels ook al in andere plaatsen in Nederland worden verkocht. En zelf staan we er natuurlijk ook met verse biologische groenten en kruiden. Ook verkopen we nog aardbeienplantjes en biologische bloembollen op pot.

Het restaurant is open. We schenken koffie en thee met iets lekkers erbij en we hebben een lekker kopje soep met stokbrood.

Geplaatst op

Het lesboek “Werken in de Tuinderij” is klaar

Voor jongeren en volwassenen die geen opleiding hebben afgerond, is er de mogelijkheid om via een SVA-1 opleiding toch nog een diploma te halen. Dit diploma is landelijk erkend en vormt een bevestiging van het feit dat iemand geschikt is om (betaald) werk uit te voeren. Je laat met zo’n diploma zien, dat je op tijd kunt komen, dat je opdrachten kunt uitvoeren en dat je ook in de praktijk al ervaring hebt opgedaan met het werken in een tuinderij.

Bij StadsAkkers zijn veel mensen werkzaam, die door pech in het leven hun opleiding niet hebben kunnen afmaken. Dit kan allerlei redenen hebben. Sommige mensen hebben in hun jeugd te maken gehad met problemen in het gezin waarin ze opgroeiden, of zijn zelf langdurig ziek geweest. Anderen hebben te kampen met ADHD of Autisme, of zijn betrokken geweest bij een ernstig ongeluk. Hierdoor hebben deze mensen wat meer begeleiding nodig, dan een reguliere werkgever kan bieden.

Bij het werk op de akker kunnen deze mensen weer ervaren dat ze een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Voor het werk op de akker is iedereen waardevol. Medewerkers, die al wat langer meedraaien hebben intussen veel geleerd over biologisch tuinieren. Ze hebben veel praktijkervaring opgedaan. Om deze kennis en vaardigheden zichtbaar te maken heeft StadsAkkers de opleiding   SVA-1: Werken in de tuinderij ontwikkeld.

De eerste groep medewerkers is gestart met de opleiding en gaat dit jaar in juli praktijkexamen doen. Om deze mensen goed op te leiden is vooral praktijkles nodig. Deze les vindt plaats op maandagochtend onder begeleiding van Gerhard Hulleman van de Keten Groen.  Oefenen van de vaardigheden kan natuurlijk ook op andere dagen. Er is elke dag werk genoeg te doen om veel te kunnen oefenen. Maar daarnaast hebben sommige medewerkers behoefte aan wat herhaling. Daarom heeft één van onze vrijwilligers samen met de docent een lesboek met foto’s en korte teksten gemaakt. De eerste versie van dit lesboek is nu gedrukt.  Hierin kan de medewerker zijn eigen vorderingen bijhouden. Medewerkers kunnen hun lesboek gebruiken om in terug te lezen wat ze geleerd hebben. Ook kunnen ze in het boek bijhouden welke vaardigheden ze al hebben geoefend. De docent tekent in het boek steeds af hoe ver iemand is.  Zodra alle vaardigheden zijn afgetekend kan iemand meedoen aan het examen. Wij hopen op een goede afloop voor alle medewerkers die dit jaar examen gaan doen.

Geplaatst op

Aanbieding – biologische bloembollen in potje

In de maand april zijn al onze biologische bloembollen in de aanbieding. Kom langs en koop er twee voor de prijs van één. We hebben tulpen, narcissen en hyacinten in de aanbieding. Je kunt ze kiezen in alle varianten en combinaties. Twee potjes voor €1,-

Het is trouwens ook heel leuk om weer eens langs te komen. De narcissen en tulpen zijn ook op de akker nog volop in bloei en ook andere voorjaarsbloeiers kleuren de akker. Op de foto vorig jaar geplante biologische narcissen.

Geplaatst op

Weer een donatie van de Stichting Groen en Mens

Kijk ook eens op de website van de Stichting Groen en Mens. Daar kun je meer lezen over deze mooie stichting uit Deventer. De voorzitter is Peter Heijke. Peter heeft StadsAkkers met zijn stichting al diverse keren geholpen bij allerlei projecten. De boomgaard met 200 appel- en perenbomen is vanuit de Stichting Groen en Mens betaald. Maar ook de aanleg van de vijver vorig jaar en nu weer de aanleg van meidoorns en van plukladders voor de fruitbomen. Deze plukladders zijn hard nodig, want we zijn tenslotte niet allemaal zo lenig als Zorica in de mispelboom op de foto.

Vroeg in het voorjaar komt Peter altijd zelf langs om ons te helpen met het snoeien van de fruitbomen in het park. Ook worden vanaf dit jaar de fruitbomen op ons terrein gesnoeid onder begeleiding van Peter.

De stichting groen en mens richt zich op onderhoud en aanleg van stads en dorpsgroen & natuurbehoud en ontwikkeling van landschappelijke waarden in de regio stedendriehoek Deventer – Apeldoorn – Zutphen.  De Stichting richt zich ook op ontwikkelingshulp in de breedste zin in Oost-Europa en op het uitdragen van deze rijke cultuur in Nederland.  Groen en mens heeft een groen en mensfonds van waaruit zij haar giften bekostigt. Leuk om wat meer over te lezen op de vernieuwde website van de stichting.

Geplaatst op

De hazen zijn het haasje.

Vorig jaar op 4 oktober hebben twee accountants van BDO op StadsAkkers de eerste paal voor het hazenhekwerk in de grond geslagen. Op dierendag 2018 dus zijn de eerste stappen gezet op weg naar een hazenvrij StadsAkkers.  Hazen zijn gek op biologische groenten, vooral onze sla en worteltjes vonden ze erg lekker. Kwam je vorig jaar ’s ochtends vroeg of ’s avonds in de schemering op de akker, dan zag je ze gezellig bij elkaar zitten, knagend aan een peentje. Trouwens, dat is nu nog steeds zo, alleen zijn er nu even geen peentjes.

Het aanleggen van een hek om de hazen buiten StadsAkkers te houden was daarom één van onze goede voornemens voor 2018. Zo’n voornemen is niet zo maar uitgevoerd. Er moest 600 meter hekwerk komen met om de twee of drie meter een stevige paal. Afgezien van het werk dat dit gekost heeft is een dergelijk hek niet gratis ergens af te halen. Gelukkig heeft BDO-accountants ons vorig jaar, naast de arbeid die ze verricht hebben, gesponsord met een bedrag van €3000,- en hebben we daarnaast uit het RABO-donatiefonds een aanvullend bedrag mogen gebruiken om het hekwerk te kunnen aanschaffen. De poorten, waarmee alles verbonden is,  zijn besteld bij ABC-de Cirkel uit Olst. Dit is een project waar, net als bij StadsAkkers,  veel mensen werken die wat extra begeleiding nodig hebben.   

En nu is het dus bijna klaar. De hekken staan er, de poorten hangen erin, alleen moet er nog gaas aan de poorten worden bevestigd en ook aan de onderkant komt een bescherming, zodat de hazen niet alsnog onder het hek door kunnen kruipen of tussen de planken door klimmen.

Naast bescherming tegen de hazen zorgt het nieuwe hek voor een mooie afsluiting om de akker, waardoor het terrein één mooi strak geheel is geworden. Wij zijn heel blij met het mooie hek bij de achteringang waardoor onze toegang aan de kant van Park Zuidbroek nog duidelijker is geworden.  Wil je met eigen ogen zien hoe mooi het is geworden? Kom gerust eens kijken en loop via ons nieuwe hek de StadsAkkers binnen. Je bent van harte welkom! Wij zijn open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 15.00.