Geplaatst op

Traditionele ingemaakte groenten zoutzuur Balkan-aard. Een recept van Zorica

Tip: maak een grote hoeveelheid in één keer. Dit is een heel lekker bijgerecht, dat je gedurende de winter bijvoorbeeld bij stamppotten kunt serveren en dat ook leuk is als cadeautje.

Groenten: Het kan van alles zijn, bijvoorbeeld

  • 2 courgettes
  • 1 kg wortelen
  • 500 gram groene tomaten
  • 500 gram paprika
  • 1 bloemkool
  • 1 witte kool
  • 500 gram (rode) uien

Dressing:

  • 750 ml natuur witte azijn (9%) -geen appel of andere kruidige azijn gebruiken
  • 250 gram suiker
  • 250 ml water
  • 500 ml olijfolie
  • peperkorrels
  • 1 of 2 zakjes inmaakkruiden (handige zakjes te koop in de supermarkt)

Bereiding: Was courgettes, wortels, groene tomaten en paprika’s en goed afdrogen. Bloemkool verdelen in klein bloempjes. Kool hakken als voor salade. Uitjes snijden in ringen niet te dun snijden. Paprika ook in ringen snijden wel dun afsnijden. Doe het in een brede kom, in deze volgorde, groenten rangschikken: wortels, courgette, paprika, tomaat, bloemkool, kool, ui. Paprika schijven kan je ook kort koken (afgezien welke soort paprika gebruikt wordt)

Dressing – Meng azijn, suiker, zout, water en olie en breng het aan het kook. Deze gekookte dressing giet je af over groenten. Dek af en laat 15 minuten intrekken. Hierna moeten de groenten uit de vloeistof worden gehaald of giet de dressing terug in de pot en opnieuw aan de kook brengen Opnieuw over de groenten gieten en, afdekken en laat het nog eens 15min. intrekken. Herhaal de procedure opnieuw en in de als laatstt gekookte dressing de inmaakkruiden doen. Laat de groenten vervolgens een nacht staan om volledig af te koelen. Leg volgende dag de groenten in de steriele weckpotten met de toevoeging van peperkorrels (sluit het niet, maar bedek het met een schone doek) en laat het 6-8 uur staan om zo nodig wat vloeistof bij te vullen. Groente moet helemaal bedekt worden met vloeistof. Sluit af en bewaar op koude en donkere plek. Na 1 week is groente al te gebruiken, beter is als men 3 weken wacht. Als het een keer pot open is dan in koelkast bewaren en gauw gebruiken aangezien er geen conservering middel gebruikt is bij inmaak. Voor de grotere hoeveelheden moet de dressing desbetreffend verhoogd worden.

Lekker bij stoofpoot, barbecue of in plaats van sla bij deftige maaltijden.

Aangezien de groente niet gekookt word moet men opletten dat schoon gewerkt wordt. Haren binden, een schort bescherming van alle vloeistof die spatten uit groenten.

Sterilisatie van weckpotten: was de potten en droog ze van buiten af. Verwarm de oven voor op 160 graden en zet de potjes met de opening naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven. Haal ze er na 15 minuten uit en laat afkoelen.

Om de deksels en de rubberen ringen te steriliseren dompel je ze simpelweg even onder in kokend heet water.