Geplaatst op

Sperziebonen invriezen?

Veel groenten zijn uitstekend in te vriezen. Dat is de meest gebruikte bewaarmethode. Door invriezen gaat de kwaliteit van groenten niet achteruit. Sommige groenten moet je eerst blancheren voor je ze invriest. Breng water aan de kook en doe de groenten daar korte tijd in. Koel ze snel af, doe de groenten in diepvrieszakken en in de vriezer. Hoe sneller je invriest, hoe beter de kwaliteit van de producten blijft. Vitaminen blijven dan voor het grootste deel behouden. Je kunt de ingevroren groenten een jaar bewaren. De volgende groenten kun je goed invriezen:

Boerenkool
Verwijder de nerven en was de bladeren. Blancheer de kool 2 minuten, laat het afkoelen en snijd het fijn. Verdeel de kool in porties en vries het in.

Knolselderij
Schil, was en snijd de knollen in reepjes of blokjes. Blancheer ze 5 minuten en vries de knol meteen in.

Koolsoorten
Verwijder aangetast of vervuild blad. Was en snijd de kool fijn. Blancheer de kool 2 minuten en vries het in.

Koolrabi
Gebruik verse, jonge knollen. Was, schil en snijd het in stukken. Blancheer de koolrabi 3 minuten en vries het in.

Prei
Snijd aangetast en vervuild blad weg. Was de prei en snijd het grof of fijn. Blancheer groffe stukken 3 minuten, kleinere stukken 1,5 minuut en vries meteen in.

Snijbonen/sperziebonen
Gebruik alleen jonge, knapperige bonen. Haal de bonen af, was, snijd of breek ze. Blancheer de bonen 2 minuten en vries in.

Spinaziesoorten
Maak spinazie goed schoon. Blancheer het 2 minuten, laat het uitlekken, hak of snijd fijn en vries in.