Het afgelopen jaar hebben we tal van activiteiten samengedaan. Het waren gezellige en leerzame bijeenkomsten. Naast het werk op de akkers is het fijn om samen ook op een andere manier bezig te zijn.
We begonnen en sloten het jaar af met het maken van een groen stukje onder leiding van Moniek Vlietstra. Het vele groen om ons heen leent zich heel goed om te verwerken in een kerststukje. We hadden een enorme berg hulst, conifeer, dennentakken, mos en klimop. En Moniek had tassen vol met kerstballen, kaarsen en andere dingen die gebruikt konden worden in het kerststukje. Het werd een ongedwongen, gezellige workshop.
Maar er was meer dit jaar. Peter Heijke heeft meerdere malen een workshop fruitbomen snoeien gegeven. Peter heeft heel veel kennis van fruitbomen. De workshop bestond uit een theoretisch en een praktisch deel. Met snoeischaar gingen we onze eigen appel- en perenbomen onder handen nemen. Genoeg te doen; er staan meer dan 300 fruitbomen op onze akker. Zie foto.
We hebben samen met Dimmen Vietnamese loempia’s leren bereiden. Dimmen maakt fantastische foto’s van de akker. Daarnaast kan hij ook heerlijk koken. Op zijn eigen enthousiaste manier met grotendeels groenten van de eigen akker, heeft hij ons geleerd hoe je deze loempia’s bereidt. Het was leerzaam en lekker.
Arja en Bert leerden ons om van witte kool zuurkool te maken, te fermenteren. Zij hebben daar veel ervaring mee. Met een prachtig schort, gewapend met een mandoline (soort schaaf) en mes gingen we de witte kool te lijf. ‘We gaan de kool mishandelen’, zei Arja! Met de juiste hoeveelheid zout, namelijk 2%, ging de kool in een weckpot met waterslot. Ondertussen vertelden zij ons nog van alles over het fermenteren van groenten. Nu maar afwachten hoe de zuurkool gaat smaken. Het fermentatieproces duurt zo’n 6 weken. Een zeer geslaagde en gezellige workshop!
Ook brachten we een bezoek aan Paleis het Loo. Daar vertelden de medewerkers van de groendienst over het wel en wee van de tuinen van het Loo. En konden we de tentoonstelling ‘Bloom’ bewonderen. Een prachtige tentoonstelling in een lekker koele zaal van het Loo, op een hele warme zomerdag.
Marian Gierman en haar partner hebben een grondmeting gedaan. Het is belangrijk om te weten hoe het met de bodem gesteld is. Een goede teelt begint bij een rijk bodemleven. Wat bleek? De bodem op de akkers blijkt een te hoge Ph-waarde te hebben. Daarom wordt de bodem steeds bemest. En leuk om te weten dat de onderste laag zand uit Noorwegen komt, uit de ijstijd.
Hoe je mooie foto’s kunt maken met je mobiel werd ons in een workshop ‘Fotograferen met je mobiel’ uitgelegd. Naast theorie was er ook tijd om zelf buiten aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld met het kikkerperspectief, of het vogelperspectief. Er werden prachtige foto’s gemaakt door de deelnemers. Daarnaast kregen we handige tips om foto’s te bewerken. Zoals met de app Snapseed.
Met Pasen leerde Monta ons om paaseieren op natuurlijke wijze te verven. Het is een mooie Letse traditie die helemaal past in onze duurzame missie!