Geplaatst op

In Memoriam – Peter Noordman: “BijenPeter”.

In de avond van 11 augustus is Peter Noordman, beter bekend als BijenPeter, overleden in zijn slaap.

Peter was vanaf het voorjaar 2014 de imker bij StadsAkkers. Hij was als imker en als mens een bekend en vertrouwd gezicht voor iedereen die bij StadsAkkers werkte en in de winkel of op een marktje kwam.

Peter had een bewogen leven geleid voordat hij als imker aan de slag ging. Bij StadsAkkers vond hij zijn tweede thuis en zijn tweede familie zoals hij het zelf zei.

In de herfst en de winter kwam hij af en toe langs. Om de bijen te inspecteren, maar ook voor de koffie met iets lekkers en voor de gezellige lunches op de akker. Bij de kerstmaaltijden was hij altijd aanwezig en in de kerstvakantie konden we allemaal genieten van de honing van Peter in ons kerstpakket.

Als het voorjaar losbarstte dan zagen we Peter iedere dag op de akker. Hij verzorgde zijn bijenkasten, waarvan er steeds meer kwamen en hij zorgde ervoor dat wij in de winkel de honing van de akker konden verkopen.  En ook ’s avonds als je een rondje over de akker deed kon je Peter tegenkomen. Hij hield van gezelligheid maar ook van de rust in de avond met een shagje en een stukje vlees op zijn barbecue, die hij dan achter de zomertent op had gesteld.

Dankzij de bijen en de bloementuin om de bijenkasten heen, die langzaamaan ontstond, werd de biodiversiteit van de akker vergroot. Peter was een bevlogen mens als het om de bijen ging. Hij kon heel aanschouwelijk vertellen over het belang van bijen voor de natuur. Hij deelde graag zijn kennis met anderen en hij deed dat zo mooi en beeldend dat schoolklassen en groepen altijd geïnteresseerd aan zijn lippen hingen.

Door zijn rol als imker heeft Peter bijgedragen aan de groei van StadsAkkers. Zijn honing trok veel nieuwe klanten naar de winkel en zijn verhalen droegen bij aan het verhaal van de akker. Hij deed echter veel meer. Hij hielp mee met oogsten en planten als er echt veel handen nodig waren, hij was altijd een extra hulp op de zaterdagmarkten en op marktjes waar wij als StadsAkkers ook een kraam hadden. Op deze manier was hij een ware ambassadeur voor StadsAkkers.

Na een operatie in mei kwam aan het licht dat Peter ongeneeslijk ziek was. Hij ging in die tijd vanaf juni heel hard achteruit en heeft de laatste weken van zijn leven doorgebracht in het hospice in Warnsveld. Toen hij op woensdag 10 augustus met de wensambulance nog een bezoek kon brengen aan zijn bijen waren veel mensen van StadsAkkers aanwezig om hem te ontvangen en te begroeten.

De avond erna is hij rustig in zijn slaap overleden. Peter is 55 jaar geworden.