Geplaatst op

Onze courgettereceptenwedstrijd was gezellig! (En lekker)

Maandelijks organiseren wij bij StadsAkkers voor onze medewerkers, vrijwilligers en deelnemers een gezamenlijke lunch. De dag varieert. Afgelopen week was de dinsdag aan de beurt. Gelukkig was het mooi weer, zodat de gasten zowel binnen als buiten konden aanschuiven.

Meestal bestaat de lunch uit een broodmaaltijd met soep. Omdat we vrij veel courgettes hebben op dit moment lag courgettesoep voor de hand. Echter … we hadden ook een wedstrijd uitgeschreven voor recepten met courgette. Wat is er nou leuker dan als jury fungeren tijdens de lunch?

Dus …. de mensen die een recept hadden ingediend konden het komen klaarmaken en de aanwezige gasten mochten proeven. Het werd een gezellige lunch, waar iedereen zeven verschillende gerechtjes kon proeven. Aan het eind van de maaltijd werd er gestemd. Na twee stemrondes viel de keuze uiteindelijk op de Tapas van gebakken courgetteplakjes van Annemiek. Annemiek kreeg een mooie bos bloemen van de akker voor haar toprecept!

Een heel eenvoudig gerecht dat echt heerlijk smaakt als voorafje of bij de borrel. Je maakt het in een handomdraai en het kost bijna niets.

Je hebt nodig: twee kleine courgettes, aardappelkruiden, een ei en een beetje bloem. *

  • Snij de courgettes in plakjes van ongeveer een halve centimeter.
  • Doe er aardappelkruiden op en haal ze door losgeklopt ei.
  • Daarna door de bloem.
  • Even laten drogen en om en om bruinbakken in de koekenpan.
  • Serveer met je favoriete sausje of eet ze zo.

Geplaatst op

Ook chef-koks koken met “groenten”van StadsAkkers

Zoals jullie weten kookt chef-kok Gerwin Sanders van restaurant Twenty2 al jaren met groenten van de StadsAkkers. Twee jaar geleden kwam ook de kok van De Leest uit Vaassen langs. De koks van restaurant Sizzles wisten ons vroeger ook te vinden.

En nu komt elke week restaurant Zenith even langs. Zij zitten op het oude adres van Sizzles. Vandaag kwam een enthousiaste Hessel de hop oogsten en klom hij in de sloot om moerasspirea te plukken. Wij zijn benieuwd wat hij daarmee gaat maken.

Meer weten? Zenith is te vinden via https://restaurantzenith.nl/

Geplaatst op

Zaterdag 31 juli zijn wij open van 10.00 – 15.30

Elke laatste zaterdag van de maand gaan wij extra open. Deze maand is dat op 31 juli. Onze groentekraam is dan geopend. Ook komen er een paar andere kramen, onder andere van onze eigen BijenPeter en van de WildAkker. We hopen jullie dan te zien.

Ons terras is ook geopend voor koffie en thee met iets lekkers erbij. En onze nieuwe winkel is te bezichtigen.

Je kunt rondkijken op de akker en in de bloementuin en de kruidentuin. En naar huis gaan met vers geoogste groenten en kruiden.

Geplaatst op

De winkel achter de kraam

Langzamerhand krijgt ons winkeltje een nieuw uiterlijk. Met hulp van de Rotary Zuid wordt de ruimte opgeschilderd en opnieuw ingericht. Als het klaar is kunnen we daarna ook binnen onze producten uitstallen. Ondertussen is de kraam open op woensdag, donderdag en vrijdag vanaf half elf ‘s ochtends. Er komen weer steeds meer producten van het land en in de loop van het seizoen zien we het assortiment groeien. Wil je weten wat we hebben? Kijk even in onze winkel op de website.

Geplaatst op

De Rotary Zuid organiseert een rally met de opbrengst voor StadsAkkers

De Rotary Zuid gaat ons de komende drie jaar steunen, zowel financieel als met werkzaamheden. Het project waar ze aan gaan bijdragen is de winkel, die wij achter de kraam willen gaan inrichten. De Rotary helpt mee met het opknappen van de bouwkeet, waarin de winkelruimte wordt ingericht. Om ook gelden binnen te halen voor dit project organiseren zij op 17 april een Classic Rally. De opbrengst van deze rally is voor de StadsAkkers.
Meer informatie vind je via dit artikel in het Stadsblad:
https://www.apeldoornsstadsblad.nl/nieuws/algemeen/1054756/classic-rally-voor-de-stadsakkers

Wij zijn heel blij met dit initiatief en hopen op een grote deelname. Je kunt je inschrijven via het inschrijfformulier.

RazRally


Geplaatst op

StadsAkkers presenteert zich op een internationaal digitaal symposium

Op diverse plaatsen in Europa zijn net als wij, burgers bezig met duurzame, lokale en gezonde voeding. Er is een veelheid aan vormen. Wij mochten ons verhaal doen in een reeks van succesvolle voorbeelden uit Nederland en andere landen. Onze insteek was dat we met stadslandbouw vele verbindingen maken. 0nze presentaties (in het Nederlands en in het Engels) zijn hier te vinden.

https://stadsakkers.nl/wp-content/uploads/2021/03/StadsAkkers-presentatie-maart-2021.pdf

https://stadsakkers.nl/wp-content/uploads/2021/03/SBE-congres-25-maart-2021-workshop.pdf

Geplaatst op

Sneeuw op de akker

Gisteren sneeuwde het de hele dag. Dat betekende niet alleen een mooie witte akker, maar ook hard werken omdat de sneeuw zo hoog tegen de kassen werd opgewaaid dat er kans was op schade. Dus met een groepje mensen even aan de slag op de zondagmiddag om de kassen sneeuwvrij te houden.

Geplaatst op

Stamppot boerenkool voor de jongeren van Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn

Vorige week vrijdag hebben we de laatste boerenkool geoogst. Lucienne, één van onze vrijwilligers, stelde voor om met deze boerenkool een flinke hoeveelheid stamppot te maken voor de klanten van de Stichting Zwerfjongeren in Apeldoorn. Dit leek ons een goede bestemming, zeker nu de winkel dicht is.

Dus dat werd hard werken vrijdag: boerenkool oogsten, schoonmaken en fijnsnijden; (heel veel) aardappels schillen, een bouillon maken en alles samen aan de kook brengen. Uiteindelijk hadden we bijna dertig tweepersoonsporties boerenkool gemaakt.


Eind van de dag konden we de maaltijden bezorgen bij Marco Betman van het Outreachend Team aan de Asselsestraat. Marco nam ze in ontvangst en heeft gezorgd voor de verdere verspreiding. We hoorden van hem dat het iedereen goed gesmaakt had.

Geplaatst op

2021 wordt een mooi jaar!

Wij hebben er zin in dit jaar. Ondanks de coronamaatregelen zijn we 2020 goed doorgekomen. Het hele jaar waren we open voor onze deelnemers. We hebben het terrein opgeruimd en de winkel ingericht. De blokhut is op orde en de plannen voor de bouw van de kapschuur liggen klaar. Op het terrein zijn we bezig met de aanleg van houtsnipperpaden, waardoor alles er steeds mooier uit gaat zien. De bloemencirkel en de kruidencirkel worden opnieuw ingericht.

De winkel is nu dicht, maar we hopen in het voorjaar weer open te gaan met een vernieuwde, mooi ingerichte winkel achter onze kraam. Met de inrichting van de winkel beginnen we in februari.

In deze winkel gaan we natuurlijk onze eigen producten verkopen. Daarnaast ook de kaas van de WolleSik en honing van BijenPeter. Maar we willen ook graag uitbreiden en nog meer biologische producten gaan verkopen.

In de keuken van de blokhut gaan we onze eigen producten verwerken tot jam, chutney, pesto, soep, limonade, kruidenazijn, compote en nog veel meer. Ook deze producten ga je terugvinden in onze winkel. Leuk en lekker om zelf te eten, maar ook om cadeau te geven.

2021 wordt een mooi jaar. Wij hebben er zin in.

Geplaatst op

Rabo Clubsupport – ook de komende winter een fijne blokhut

Wij doen mee aan de Rabo-clubsupport actie. Hierbij kunnen leden van de Rabobank stemmen op een club, een vereniging of een stichting. Onze club doet natuurlijk graag mee!

Deze keer zoeken wij mensen, die via hun stem bij willen dragen aan de verdere inrichting van de blokhut. In de blokhut pauzeren we. Maar daarnaast willen we in de blokhut ook gaan koken, workshops geven en onze winteractiviteiten organiseren.

Om dit goed te kunnen doen is het belangrijk om de blokhut verder te isoleren en in te richten. We hopen dat jij met jouw stem daaraan wilt bijdragen.

Wij hopen op jouw support! Stem via Rabobank.nl/clubsupport

Start stemperiode – 5 oktober
Vanaf nu kun jij als lid van de Rabobank jouw stem uitbrengen op clubs en verenigingen uit jouw buurt.
Einde stemperiode – 25 oktober
De stemperiode voor leden is gesloten. Stemmen is niet meer mogelijk. 

En stem je op ons? Stem dan ook op de Pluktuin Apeldoorn.

Geplaatst op

Omleiding Terwoldseweg

Wij zijn op dit moment lastig bereikbaar.

Om ons te bereiken met de auto kunt u het beste via de volgende route rijden:

Rijd vanaf de rotonde voor ggnet (Deventerstraat) richting Twello/Deventer.

Voordat u onder de snelweg door gaat, neem de linker ventweg.

Rij onder de snelweg door en neem de eerste weg links (Drostendijk)

Rij door tot u bij een kruispunt komt, ga hier links (Terwoldseweg)

U rijd nu over de snelweg heen, rij door en neem de eerste weg rechts (V Isendoorlaan)

Neem de eerste weg links, dit is de Dommeweg

Rij door en parkeer op de parkeerplaats van StadsAkkers