Gepost op

Aardappelsoep op Duitse wijze

AARDAPPELSOEP op DUITSE WIJZE

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kilo aardappelen (Frieslanders of Raja)
  • 2 uien
  • 1 stengel prei
  • 1 winterwortel
  • 100 gr gerookt spek – maar kan ook zonder
  • 30 gr boter
  • 1¼ L vleesbouillon of groentebouillon
  • zout, witte peper

Eventueel:

  • ¼ L room
  • bieslook

Bereiden

Aardappels schillen en in koud water zetten. Ui schoonmaken en fijn snijden. Prei schoonmaken en in dunne ringen snijden. Wortel schillen en fijn raspen. In een grote pan met dikke bodem de dobbelsteentjes spek zacht uit bakken met de deksel op de pan. Doe er dan de boter bij en wanneer de boter goed heet is de prei en de ui erbij doen. Laat ze 5 min mee fruiten tot ze glazig zijn. Giet er de hete bouillon bij. Snij de aardappels in blokjes en doe ze in de bouillon. Voeg ook de wortel toe en maak op smaak met peper en zout. Eventueel kun je knoflook of rode peper toevoegen.

Laat het geheel 45 min zachtjes koken en wrijf daarna de soep door een zeef. Warm nog even door. Proef nog even of de smaak goed is en strooi er voor het opdienen de fijngehakte bieslook over.

Let op: niet met de blender, want dan zorgt de aardappelzetmeel voor een lijm-achtige substantie!

Lekker met roggebrood of stokbrood en bijvoorbeeld brie, geitenkaas, spek of rookworst.