Gepost op

MenuService van der Weijden

Woensdag 3 september hebben wij de eerste groenten geleverd aan MenuService van der Weijden. Daarmee kunnen ze o.a. lekkere biologische pompoensoep maken.

Dus als je het druk hebt of niet altijd zin om te koken;
MenuService biedt een heerlijk en gezond alternatief voor pizza of patat. Daarnaast hebben ze veel klanten die helaas niet meer zelf hun maaltijd kunnen bereiden.

Nu je weet dat verschillende groenten van de StadsAkkers komen, eet dat natuurlijk nóg lekkerder!

MenuService van der Weijden bestaat 12 ½ jaar en heeft daarom op 28 september een open dag van 12.00 tot 16.00 uur.

Gepost op

CODA cursusmarkt

Afgelopen zaterdag stonden we met een stand in CODA om vrijwilligers te werven en de groenten van de StadsAkkers flink te promoten. Er zijn heel wat zakjes met snijbonen
uitgedeeld en we hopen natuurlijk dat die een blijvende indruk achterlaten.

P1270464-300x199

Gepost op

Aardappelcampagne

Vrijdag 5 september gaan we verder met de aardappeloogst, want het land in intussen gelukkig een stuk droger. Als we nog even met z’n allen er tegenaan gaan dan krijgen we die laatste aardappels eruit. Dus roep je buren en vrienden op en kom helpen! Samen voor de voedselbank.
We beginnen om half negen.

IMG_20140825_105210 - nog lichter 2

Gepost op

We zijn tweede geworden!

De Apeldoorn Trofee is uitgereikt!
We waren al trots op de nominatie en zijn heel blij met onze tweede plek.

Dit was niet mogelijk geweest zonder al onze geweldige vrijwilligers! Namens het bestuur willen we jullie heel hartelijk danken voor jullie positieve en gemotiveerde inzet. We hopen de komende jaren ook op jullie hulp en steun te kunnen rekenen!

P1270454

De winnaar, Tafel van Franciscus, krijgt in ieder geval gratis groenten van de StadsAkkers!
Tenslotte zijn we er allemaal om anderen te helpen.

De film SOOF was trouwens super en de slaapzak lekker warm.

Gepost op

Piepers moeten eruit!

Regen, regen, regen, daar kunnen aardappels niet tegen!
Daar hadden we natuurlijk niet op gerekend.

We hadden een paar weken uitgetrokken voor de aardappeloogst, maar door de vele regen dreigen de aardappels te gaan rotten. Dus ze moeten eruit. Kom met z’n allen helpen en vraag al je vrienden en kennissen, want we willen niet dat de voedselbank straks zonder aardappels zit.

Vrijdag 22 augustus waren er veel mensen en we hebben een groot gedeelte kunnen oogsten. Maar we zijn nog niet klaar.
Maandag 25 en dinsdag 26 augustus gaan we weer verder met de oogst en hopen verrast te worden door veel mensen die een dagje komen helpen. We werken van 9.00 tot 15.00 uur en je krijgt een maaltje aardappels mee naar huis.

Laten we er samen tegenaan gaan!

Gepost op

Sperziebonen invriezen?

Veel groenten zijn uitstekend in te vriezen. Dat is de meest gebruikte bewaarmethode. Door invriezen gaat de kwaliteit van groenten niet achteruit. Sommige groenten moet je eerst blancheren voor je ze invriest. Breng water aan de kook en doe de groenten daar korte tijd in. Koel ze snel af, doe de groenten in diepvrieszakken en in de vriezer. Hoe sneller je invriest, hoe beter de kwaliteit van de producten blijft. Vitaminen blijven dan voor het grootste deel behouden. Je kunt de ingevroren groenten een jaar bewaren. De volgende groenten kun je goed invriezen:

Boerenkool
Verwijder de nerven en was de bladeren. Blancheer de kool 2 minuten, laat het afkoelen en snijd het fijn. Verdeel de kool in porties en vries het in.

Knolselderij
Schil, was en snijd de knollen in reepjes of blokjes. Blancheer ze 5 minuten en vries de knol meteen in.

Koolsoorten
Verwijder aangetast of vervuild blad. Was en snijd de kool fijn. Blancheer de kool 2 minuten en vries het in.

Koolrabi
Gebruik verse, jonge knollen. Was, schil en snijd het in stukken. Blancheer de koolrabi 3 minuten en vries het in.

Prei
Snijd aangetast en vervuild blad weg. Was de prei en snijd het grof of fijn. Blancheer groffe stukken 3 minuten, kleinere stukken 1,5 minuut en vries meteen in.

Snijbonen/sperziebonen
Gebruik alleen jonge, knapperige bonen. Haal de bonen af, was, snijd of breek ze. Blancheer de bonen 2 minuten en vries in.

Spinaziesoorten
Maak spinazie goed schoon. Blancheer het 2 minuten, laat het uitlekken, hak of snijd fijn en vries in.

Gepost op

Piepers willen eruit!

P1270199-e1407928629360We hebben afgelopen vrijdag een mooie start gemaakt met de aardappeloogst, maar we zijn nog lang niet klaar!

Op 19, 22, 26 en 29 augustus gaan we verder. We beginnen
‘s morgens om half negen.

We hebben al veel vrijwilligers erbij gekregen, maar voor de aardappeloogst hebben we nog extra mensen nodig!
Het is een grote klus. Hoe meer mensen hoe gezelliger.

Wil je een nieuwe vrijwilliger worden of alleen een dagje meedoen; iedereen is welkom!

Gepost op

Tempo dankzij Tomra

De afgelopen weken is er een spoelplek aangelegd. Boven het watergootje een oude tuintafel waar het water doorheen kan. Maar dat kon beter. Met weinig mensen moet je immers in korte tijd veel kunnen doen. Bovendien werken er op StadsAkkers ook mensen met een lichamelijke beperking. Binnen twee dagen had de firma Tomra uit Apeldoorn dat begrepen en gerealiseerd; twee rolbanken!

P1270388

Hier worden boontjes gesorteerd op 1 van de rolbanken. Maar vooral voor de grotere hoeveelheden en tijdens het wassen is het handig; wassen en doorschuiven. En dankzij de rollers gaat dat bijna vanzelf.

Helemaal super! Bedankt Tomra!

Tomra zet zich in voor het behoud van het statiegeldsysteem. Dat vinden wij op StadsAkkers ook belangrijk. Velen zullen wel eens gehoord hebben van de ‘plastic soep’ die in de oceaan drijft en grote gevolgen heeft voor alles wat leeft. Samen kunnen we zorgen dat plastic wordt ingezameld en hergebruikt. Samen kunnen we zorgen voor het behoud van het statiegeldsysteem.

Teken de petitie hier.