Gepost op

Rakkers op de akker dit jaar een succes

StadsAkkers heeft het afgelopen jaar met subsidie van het Kansfonds een groep kansjongeren kunnen begeleiden. Kansjongeren zijn jongeren, zonder vast woonadres. Doordat zij geen eigen kamer of woonruimte hebben, zwerven zij van adres naar adres. In zo’n geval is het voor een jongere heel lastig om een geregeld bestaan op te bouwen. Vaak hebben zij hun opleiding niet afgemaakt en kunnen ze moeilijk werk vinden. Werk vasthouden is heel lastig, door de voortdurende verandering van verblijf. StadsAkkers is daarom dit jaar samen met Stimenz gestart met een project waarbij een groep van deze jongeren geholpen worden om wat meer structuur in hun leven te krijgen. StadsAkkers biedt de werkplek en begeleiding op het werk en Stimenz doet de ondersteuning daar om heen. Zoeken naar een geschikte kamer, helpen naar een goede invulling van de vrije tijd en ondersteunen bij het vinden van een netwerk. Door het werk bij StadsAkkers komen de jongeren in aanraking met allerlei soorten mensen. Hierdoor wordt hun netwerk vanzelf ook groter en diverser.

In oktober heeft StadsAkkers een aanvraag gedaan bij het Kansfonds voor een vervolg van dit project. Om dit te kunnen doen was natuurlijk een overzicht nodig van de behaalde resultaten uit 2017. Tot nu toe heeft StadsAkkers in dit project 11 jongeren begeleid, waarvan er 4 via Stimenz waren binnengekomen. Van deze 11 jongeren zijn er 2 weer succesvol uitgestroomd. Eentje heeft werk gevonden en een ander is een opleiding gaan doen. Beide jongeren zien wij nog regelmatig langskomen, omdat ze het gezellig vinden om weer wat mensen van StadsAkkers te zien. Zelf vinden wij dit een goed resultaat, hoewel het aantal aanmeldingen via Stimenz nog wel wat mag toenemen. Om dit te bereiken hebben we afspraken gemaakt met Stimenz over de bekendheid van het project daar.

De jongeren, die bij StadsAkkers aan de slag zijn gegaan worden begeleid door onze zorgmanager Norbert Keizer maar ook door Annemein de Graaf, die speciaal voor dit project is aangetrokken. Annemein begeleidt de jongeren op de akker. Voor veel jongeren is het werken op de akker en met de schapen een geheel nieuwe wereld. Enkele citaten uit hun mond:

  • ‘Ik ben blij dat ik niet meer in de illusie leef dat een geit een mannetjes schaap is..’
  • ‘Mijn moeder zegt altijd dat de wasmachine geduldig is. Nu snap ik waarom.’ (broek, jas, handschoenen helemaal onder de modder)
  • ‘Ik wist niet dat het zo fijn was om zoiets doms als onkruid wieden te doen.’
  • ‘Als ik later oud ben, wil ik een moestuintje.’

Meer informatie over Stimenz en over dit project is te vinden op hun website Stimenz.nl en facebookpagina. 

Meer informatie over het Kansfonds is te vi nden op hun website Kansfonds.nl

Gepost op

Schapen op de akker

 

Annemein bij haar schapen

Mensen, die af en toe door het Park Zuidbroek wandelen hebben ze waarschijnlijk al zien rondlopen tussen de fruitbomen op het terrein van StadsAkkers. De schapen van onze medewerker Annemein de Graaf. Annemein werkt sinds april bij StadsAkkers. Zij begeleidt de jongeren, die op onze akker werken, maar daarnaast ligt haar passie bij haar dieren. Bij Annemein thuis lijkt het wel een kinderboerderij. Annemein heeft in haar leven al een hele veestapel bij elkaar vergaard. Ze heeft een paard die haar helpt bij het werk op de akker, verder pony’s, dwerggeitjes, konijnen, kippen en natuurlijk een hond en een kat.

Annemein heeft ook melkgeiten bij haar bedrijfje De Wollesik in Wiesel. Binnenkort komen daar wat melkschapen bij. Sinds kort verkoopt zij geitenkaas via haar eigen bedrijfje, maar daarnaast is het de bedoeling dat in de toekomst ook van de schapenmelk kaas wordt gemaakt. De schapen van Annemein op de stadsakkers zijn echte vleesschapen. Zij zijn minder geschikt om gemolken te worden maar leveren uitstekend lamsvlees.

Bij StadsAkkers zijn de schapen zeer welkom. Zij onderhouden het gras bij de boomgaard, waardoor daar minder vaak gemaaid hoeft te worden. Daarnaast zijn het gezellige dieren die vrolijk blatend en springend naar je toe komen rennen als je een wandelingetje maakt over het terrein of in het park. Sinds kort staat er ook een ram bij de schapen.
We hopen volgend jaar in maart op lammetjes, die een (h)eerlijk leven genieten voor ze, op een leeftijd van 7 tot 10 maanden oud, geslacht worden. Dit is voor StadsAkkers in de toekomst, naast de kaas, een mooie aanvulling op ons aanbod van biologische groenten.

Gepost op

Bezoek dames soroptimisten op de akker

 

Op zondag 24 september kwamen de Dames Soroptimisten op bezoek bij StadsAkkers. Doel van het bezoek was om StadsAkkers te helpen met allerhande klussen. Wij wisten al dat de dames heel hard kunnen werken, maar dat bleek op deze dag nog maar waar eens opnieuw. Een groep van 20 vrouwen heeft de hele dag keihard gewerkt. Aan het eind van de dag waren onder andere de volgende klussen geklaard:

  • Vullen van 10 kratten vol met potjes biologische bloembollen (krokussen en narcissen) die wij binnenkort kunnen gaan verkopen.
  • Wieden rondom de bessenstruiken, een zeer zware klus – maar de hele bessentuin is schoon.
  • Verwijderen van het blauwe muntgoudhaantje uit onze muntplanten.
  • Netjes maken van de kruidentuin.
  • En ook nog: het voorbereiden van de barbecue, zodat we op een hele mooie avond in september gezamenlijk de maaltijd konden gebruiken.

Wij zijn de dames heel dankbaar voor het inzetten van hun vrije tijd voor ons project!

Gepost op

22 september Burendag bij StadsAkkers en op het Kristal

Op 22 september is het weer burendag bij StadsAkkers. Alle buren en omwonenden zijn van harte welkom om langs te komen op de akker voor een kop koffie en om een handje te helpen op de akker.

Op Het Kristal is het op 22 september ook  burendag. Het Kristal bestaat vijf jaar en organiseert een festival vanaf 14.00 ’s middags. StadsAkkers doet mee aan het proefstraatje met onze snackgroenten en fruit. We zijn nog aan het nadenken over een leuke activiteit – waarbij we de twee locaties combineren voor onze bezoekers. We houden jullie op de hoogte via de website en op Facebook.

 

 

Gepost op

StadsAkkers doet mee met de vrijwilligersproeverij op 20 september

Op woensdag 20 september organiseert Apeldoorn Pakt Aan een grote vrijwilligersproeverij bij Coda Markant. Het begint om 16.00 en duurt tot 20.00.

Op de vrijwilligersproeverij kunnen organisaties laten zien welke leuke vrijwilligersbanen er zijn in Apeldoorn.

StadsAkkers doet mee met een vierluik. Wij kunnen nog steeds vrijwilligers gebruiken voor op de akker. Maar ook zoeken we mensen, die kunnen helpen bij het organiseren van de verkoop van onze producten. Verder heeft ook het bestuur wat uitbreiding nodig en zoeken we nog mensen, die af en toe eens een dagje bij een kraam onze producten willen verkopen. Op de proeverij is bij de stand van StadsAkkers natuurlijk ook iets te proeven. Je kunt verschillende mensen van onze akker spreken en horen wat er allemaal te doen is bij StadsAkkers.

Bij ons vierluik staat ook een vijfde standje van de Stichting Tuinen van Zuidbroek. Ook zij zoeken vrijwilligers voor hun nieuw op te zetten project.

Lijkt het je leuk om mee te doen? Kom dan kijken op de vrijwilligersproeverij op 20 september of kom gewoon langs bij StadsAkkers. Voor iedereen is bij ons iets te doen.

Meer weten? Kijk op de website van Apeldoorn Pakt Aan!

Gepost op

Zomermarkt zaterdag 15 juli geannuleerd!

In verband met wegwerkzaamheden aan de Laan van Zevenhuizen zijn wij tijdelijk minder goed bereikbaar.  Daarom hebben we besloten om de Zomermarkt van 15 juli te annuleren. Maar kom gerust alsnog langs, want de hele maand juni ontvang je 10% korting op onze reguliere groente! 

Je kan ons bereiken via de Fauststraat/Anklaarseweg en Terwoldseweg vanaf Teuge.

 

 

 

 

 

Gepost op

Festival Levenslustig was supergezellig!

Ons Festival op 18 juni was heel gezellig.

Er viel veel te genieten op ons Festival Levenslustig, dat dit jaar voor de tweede keer werd georganiseerd. Bijna iedereen was erbij betrokken en heeft meegeholpen om er een mooi festival van te maken. We hadden alles zo netjes mogelijk opgeruimd en de akkers zagen er piekfijn uit! Er waren leuke en bijzondere stands met aanbiedingen en er waren ook rondleidingen en activiteiten voor kinderen, live muziek en voor ouders met jongere kinderen de Family Obstacle Run.

Het  zonnige weer zorgde ervoor dat de vele bezoekers op de fiets kwamen. Het was warm, maar de bomen en partytenten gaven veel schaduwrijke plekjes.

Kok Gerwin Sanders van restaurant Twenty2 maakte lekkere hapjes van de superverse groenten van StadsAkkers en liet ieder hiervan proeven. In de Zomertent was het restaurant met o.a. ons StadsAkkers ‘broodje gezond’, echte, ouderwetse poffertjes en heerlijke vruchtentaarten, cakes en koek, allemaal zelf gebakken door leden van Soroptimistclub Apeldoorn en door de leerlingen van de Ambelt en het Edison College. Collage festival levenslustig

Gepost op

Bezoek van Koreaanse en Japanse professoren en studenten

StadsAkkers kreeg eind juni bezoek van een groep docenten en studenten uit Japan en Korea. Deze bezoekers kwamen kijken op welke manier er gewerkt wordt bij StadsAkkers. Naast StadsAkkers zijn zij ook nog op bezoek geweest bij een aantal andere zorgboerderijen en biologische bedrijven in Nederland.

Het idee van een zorgtuinderij, waar mensen werken met afstand tot de arbeidsmarkt is in Japan en Korea nog niet zo bekend. De groep was zeer geïnteresseerd in de gang van zaken bij StadsAkkers. Vooral de mix van deelnemers, vrijwilligers, stagiaires, jong en oud door elkaar heen aan het werk vond men zeer interessant en de moeite waard. Norbert Keizer en Annemein de Graaf hebben een rondleiding gegeven over de akkers en konden van alles vertellen over onze manier van werken.