Gepost op

Zomermarkt zaterdag 15 juli geannuleerd!

In verband met wegwerkzaamheden aan de Laan van Zevenhuizen zijn wij tijdelijk minder goed bereikbaar.  Daarom hebben we besloten om de Zomermarkt van 15 juli te annuleren. Maar kom gerust alsnog langs, want de hele maand juni ontvang je 10% korting op onze reguliere groente! 

Je kan ons bereiken via de Fauststraat/Anklaarseweg en Terwoldseweg vanaf Teuge.

 

 

 

 

 

Gepost op

Festival Levenslustig was supergezellig!

Ons Festival op 18 juni was heel gezellig.

Er viel veel te genieten op ons Festival Levenslustig, dat dit jaar voor de tweede keer werd georganiseerd. Bijna iedereen was erbij betrokken en heeft meegeholpen om er een mooi festival van te maken. We hadden alles zo netjes mogelijk opgeruimd en de akkers zagen er piekfijn uit! Er waren leuke en bijzondere stands met aanbiedingen en er waren ook rondleidingen en activiteiten voor kinderen, live muziek en voor ouders met jongere kinderen de Family Obstacle Run.

Het  zonnige weer zorgde ervoor dat de vele bezoekers op de fiets kwamen. Het was warm, maar de bomen en partytenten gaven veel schaduwrijke plekjes.

Kok Gerwin Sanders van restaurant Twenty2 maakte lekkere hapjes van de superverse groenten van StadsAkkers en liet ieder hiervan proeven. In de Zomertent was het restaurant met o.a. ons StadsAkkers ‘broodje gezond’, echte, ouderwetse poffertjes en heerlijke vruchtentaarten, cakes en koek, allemaal zelf gebakken door leden van Soroptimistclub Apeldoorn en door de leerlingen van de Ambelt en het Edison College. Collage festival levenslustig

Gepost op

Bezoek van Koreaanse en Japanse professoren en studenten

StadsAkkers kreeg eind juni bezoek van een groep docenten en studenten uit Japan en Korea. Deze bezoekers kwamen kijken op welke manier er gewerkt wordt bij StadsAkkers. Naast StadsAkkers zijn zij ook nog op bezoek geweest bij een aantal andere zorgboerderijen en biologische bedrijven in Nederland.

Het idee van een zorgtuinderij, waar mensen werken met afstand tot de arbeidsmarkt is in Japan en Korea nog niet zo bekend. De groep was zeer geïnteresseerd in de gang van zaken bij StadsAkkers. Vooral de mix van deelnemers, vrijwilligers, stagiaires, jong en oud door elkaar heen aan het werk vond men zeer interessant en de moeite waard. Norbert Keizer en Annemein de Graaf hebben een rondleiding gegeven over de akkers en konden van alles vertellen over onze manier van werken.

Gepost op

18 juni: Festival Levenslustig

Ook dit jaar wordt bij zorgtuinderij StadsAkkers weer het Festival Levenslustig georganiseerd. Een gezellig festijn met bijzondere marktkramen, rondleidingen, kinderactiviteiten, live-muziek en er is veel lekkers te proeven van de eigen akker van StadsAkkers. Enkele hoogtepunten uit het programma zijn:

  • Om 11 uur Gerwin Sanders van restaurant TwentyTwo met een kookworkshop.
  • Op de foto met een reptiel van reptished.
  • Kinderactiviteiten voor kinderen van alle leeftijden.
  • Een markt met lokale, gezonde en gezellige producten.
  • Ambacht Thuisgebracht met een kraam met lekkernijen.
  • Een proeverij in de zomertent met zelfgebakken taarten en natuurlijk ons befaamde StadsAkkersbroodje.
  • Een Family Obstacle Run, die start in het park Zuidbroek maar waarin voor deze ene keer ook een van de obstakels op StadsAkkers is geplaatst.
  • Vanaf 12.00 live muziek met RoyCe en Ranunculus@Daisies.

En omdat het 18 juni Vaderdag is: voor alle vaders een gratis waardebon! En de kinderen kunnen hun eigen stoere Vaderdagcadeau maken.

Leuk voor het hele gezin, dus kom gezellig langs 18 juni tussen 9.30 en 16.00 uur!

Gepost op

Op dit moment al 5 jongeren voor het Kansfondsproject Rakkers op de Akker

StadsAkkers ontvangt van het Kansfonds een flink bedrag om 10 jongeren op te vangen en te begeleiden. Het gaat om kansjongeren. Dit zijn Jongeren, die geen vaste woon- en verblijfplaats hebben en die begeleiding nodig hebben om hun plek in de maatschappij te verwerven. We zijn blij dat we de jongeren op deze manier kunnen ondersteunen. Ieder mens heeft tenslotte kansen nodig om zijn eigen talenten te kunnen ontplooien.

De jongeren, die nu naar StadsAkkers komen worden onder andere begeleid door Annemein de Graaf. Zij werkt drie ochtenden per week op de akker en werkt samen met de jongeren op de akker.

We willen je graag voorstellen aan een van deze jongeren. We noemen hem Jordy (niet zijn echte naam) Jordy komt nu al een paar maanden een paar dagen per week naar StadsAkkers. Hij is enthousiast over het werk en wil misschien ook later wel werken in een tuinderij. Vooral het werken in de buitenlucht spreekt hem aan. Bij StadsAkkers heb je elke dag weer eer van je werk. Zoals Jordy zelf zegt: “vorige week hebben we met een groep een stukje van de groentetuin gewied. Toen we klaar waren kon je goed het verschil zien met het stukje grond ernaast dat nog wel vol met onkruid stond. Je kon heel goed zien wat we gedaan hadden. Dat was echt gaaf.”

Wat doet het Kansfonds?

Kansfonds helpt mensen omzien naar de kwetsbaren in onze samenleving, zodat niemand buitengesloten raakt. We steunen kansrijke initiatieven die kwetsbare mensen helpen om hun situatie te doorbreken. En die zijn opgezet door betrokken mensen die iets willen doen voor de ander. Díe initiatieven, ruim 500 per jaar, versterken ze met geld. Dat doen ze met giften van betrokken medemensen en door kennis en ervaring te delen. Zo zorgen we met elkaar voor een samenleving waarin plek is voor iedereen.

 

 

 

Gepost op

Paul Blokhuis opent de fruitboomgaard

Vorige week vrijdag 2 juni opende wethouder Paul  Blokhuis de nieuw aangeplante fruitboomgaard op StadsAkkers. Samen met Peter Heijke van de Stichting Groen en Mens, de Stichting die de fruitbomen financierde, werd met een paar rake klappen de laatste paal de grond in geslagen.

Bij StadsAkkers werken veel mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’.  Mensen, die om wat voor redenen dan ook, niet aan het reguliere arbeidsproces deelnemen. Het is een interessante mix van allerlei mensen die van elkaar wat kunnen leren:  werkzoekenden, arbeidsgehandicapten, laag- en hoogopgeleiden, gepensioneerden, vluchtelingen en stagiaires uit het speciaal onderwijs.
Een kleine groep zwerfjongeren (kansjongeren) neemt deel aan het project ’Rakkers op de Akker’. Zij  hebben een duidelijke ondersteuningsvraag en worden extra begeleid door Stimenz, een welzijnsorganisatie in Apeldoorn. Zij worden vrijwilliger bij StadsAkkers, doen werkervaring op, leren met machines omgaan en stromen, als het goed gaat, door naar een andere opleiding of naar werk.

Participatie, het meedoen aan de samenleving, is voor elk mens belangrijk. Iedereen  wil toch graag een volwaardig lid  van de maatschappij zijn. Maar sommige mensen lukt dat niet direct. Bij StadsAkkers gaat het niet om werken alleen, maar ook om het hebben van sociale contacten. Wethouder Blokhuis bleek goed op de hoogte van de persoonlijke aanpak van StadsAkkers en gaf aan dat deze meerwaarde heel belangrijk is voor de gemeente Apeldoorn. Letterlijk zei hij:  “De gemeente streeft er naar om alle mensen in Apeldoorn een plek te geven en iedereen mee te laten doen. Ik zal me er sterk voor maken dat we dit mooie project voor Apeldoorn in stand houden!”

 

Wil je het gehele evenement nog een keer terugzien? Kijk dan naar het nieuwsitem van RTV-Apeldoorn.

Gepost op

Stadsakkers lentemarkt zaterdag 20 mei 2017

Zaterdag 20 mei – van 9.00 tot 13.00 uur Lentemarkt bij StadsAkkers. Op zaterdagochtend 20 mei organiseert StadsAkkers de eerste zaterdagmarkt van het seizoen. Met o.a. de verkoop van biologisch geteelde groenten en kruiden, rondleidingen op de akker, koffie en thee en ranja in onze zomerse tent. Er zijn ook activiteiten voor kinderen, zoals boomschijven schilderen en je eigen StadsAkkerstuintje maken. ‘Ambacht thuisgebracht’ is ook aanwezig met een kraampje. Bij StadsAkkers schijnt altijd de zon, is het niet buiten dan wel binnen in de zomertent!

Gezellig dagje op de akker, tot dan!

Gepost op

Radijsjessalade

We hebben al een paar dagen gehad in 2017, waar de BBQ weer uit de schuur gehaald kon worden. Dit recept is heel geschikt als bijgerecht.

Nodig – bijgerecht voor 2 personen
1 bosje radijsjes
50 – 75 gram (licht)belegen boerenkaas
2 eieren
Bieslook
Voor de dressing: mosterd, yoghurt, mayonaise, water, peper en zout

Bereiding
Kook de eieren 5 minuten
Snijd de radijsjes in plakjes
Snijd de plak kaas in kleine stukjes
Snijd de eieren in plakjes
Meng alles voorzichtig door elkaar in een schaal

Maak de dressing: roer in een kom een lepel yoghurt, een lepel mayonaise en een lepel mosterd door elkaar. Verdun het iets met een scheutje water. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Meng de dressing met de salade.

Knip de bieslook erboven fijn.

Heerlijk smullen maar!