Gepost op

Vandaag is de nieuwe tractor gebracht

Het nieuwe seizoen gaat van start met de aankomst van een nieuwe tractor en een schoffelmachine. De tractor is vandaag gearriveerd en kan direct in gebruik genomen worden. De schoffelmachine volgt zo spoedig mogelijk. Door de aanschaf van deze machines kan een groter areaal machinaal gewied worden. Het werken op de akker bestaat uit allerlei werkzaamheden, maar wieden is toch wel de dagelijks meest terugkerende activiteit. Sommigen vinden het fijn om in hun eigen hoekje elke week het onkruid te verwijderen en te zorgen dat het netjes blijft .. anderen zien het steeds terugkerende onkruid als hun persoonlijke vijand en hebben het gevoel een ongelijke strijd te voeren. Iedereen bij StadsAkkers vindt het belangrijk dat het er netjes uitziet. De tractor en de schoffelmachine gaan ons hierbij helpen.

De aanschaf hiervan was mogelijk, doordat het bestuur gebruik kon maken van een aantal donaties. BDR-Thermea heeft ons in februari een cheque van 1100 euro gebracht, opgebracht vanuit het kerstpakket door de medewerkers van het hoofdkantoor. Verder heeft de stichting Groen en Mens van Peter Heijke opnieuw bijgedragen aan StadsAkkers. Ook hebben wij een bedrag ontvangen uit het Donatiefonds van de Rabobank. Doordat we de oude freesmachine, die we vier jaar geleden van de soroptimisten hebben gekregen, konden inruilen konden we de keuze maken voor een mooie wat grotere minitractor.

Gepost op

Lammetjes op de akker

De eerste lammetjes zijn geboren bij StadsAkkers! De eerste drie lammetjes zijn twee weken geleden geboren, het laatste lammetje laat nog even op zich wachten en kan elk moment geboren worden. Op dit moment staan de lammetjes en hun moeders nog op stal, maar als het weer het toelaat mogen de lammetjes binnenkort ook naar buiten. De lammetjes zijn een kruising van Swifter en Blauwe Texelaar schapen.

Naast de lammetjes zijn er nog meer nieuwe schapen te vinden bij StadsAkkers. Vier Hampshire Down schapen zijn toegevoegd aan de kudde. Deze staan inmiddels al te grazen op de akker. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun opvallende vacht, die ook een deel van hun gezicht bedekt.

Lees ook: Schapen op de akker

Gepost op

Steun StadsAkkers met de Rabobank Clubkas Campagne 2018

Rabobank Clubkas Campagne

StadsAkkers doet dit jaar mee aan de Rabobank Clubkas Campagne en heeft jouw hulp nodig! Rabobank Apeldoorn en Omgeving stelt maar liefst 100.000 euro beschikbaar om verenigingen en stichtingen in de buurt te steunen. Hoe meer stemmen StadsAkkers krijgt, hoe groter het aandeel dat wij krijgen van dit bedrag. Dankzij jouw hulp kan StadsAkkers blijven groeien en mooie dingen op touw zetten, zoals de aanschaf van een tractor en nieuw zaaigoed.

Leden van de Rabobank in de omgeving Apeldoorn hebben een persoonlijke code ontvangen waarmee zij hun stem kunnen uitbrengen via https://www.clubkascampagne.nl/apeldoorn/clubkascampagne. Ieder lid krijgt vijf stemmen, waarvan zij er maximaal twee per vereniging mogen uitbrengen. Iedere stem voor StadsAkkers is van harte welkom!

Stemmen kan nog tot 2 april. Alvast heel erg bedankt!

Gepost op

NLdoet bij StadsAkkers weer een groot succes!

Op zaterdag 10 maart organiseerde het Oranjefonds weer NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Er was natuurlijk altijd genoeg te doen bij StadsAkkers, dus namen we weer dankbaar deel aan deze actie. Met vrijwilligers van zowel de Soroptimistenclub SorgeLoo’s als de Lionsclub Apeldoorn Het Loo was het gezellig druk en kon er hard aan de slag worden gegaan. Samen met de begeleiding van enkele vrijwilligers van StadsAkkers hebben zij een paar hoognodige klussen uitgevoerd en StadsAkkers weer klaargestoomd voor het nieuwe jaar.

Zo hebben de vrijwilligers de aardbeienplantjes vrij gemaakt van bruin blad, zodat de plantjes ook komend jaar weer voluit de ruimte te hebben om te groeien en er deze zomer ook weer volop aardbeien te vinden zullen zijn bij StadsAkkers.

Verder werd er hard gewerkt om de hagen bij StadsAkkers weer op orde te brengen. In de beukenhagen bij de parkeerplaats en de boomgaard waren enkele leegtes ontstaan nadat er een paar bomen zijn overleden. Zo ook bij de meidoornhaag bij de nieuwe boomgaard. NLdoet was het perfecte moment om deze hagen weer aan te vullen met nieuwe, jonge exemplaren, zodat StadsAkkers er ook het komende jaar weer netjes uitziet.

Wat hier ook zeker bij zal helpen zijn de nieuwe bloembakken waar de vrijwilligers aan hebben gewerkt. Door de vorst had deze klus enige vertraging opgelopen, maar met het mooie weer van afgelopen zaterdag was het een mooi moment om hier verder aan te werken. Met deze bloembakken zal StadsAkkers er komende zomer een stuk kleuriger, en geuriger, uitzien.

Ook de kruidencirkel werd flink onder handen genomen, zodat deze de komende jaren er ook weer goed tegenaan kan. Met behulp van gedoneerde houten schaaldelen konden de vrijwilligers nieuwe bakken maken waar de kruiden in komen te staan.

Graag willen we alle vrijwilligers bedanken die hebben geholpen deze dag weer tot een groot succes te maken!

 

Gepost op

Een gift van BDR Thermea

BDR Thermea

Een gift van BDR Thermea.

Op 13 februari bracht een delegatie van het Nederlandse verwarmingsbedrijf BDR Thermea  een bezoek aan StadsAkkers.  De naam BDR Thermea zal bij weinig mensen bekend zijn.  De naam die we wel kennen is ‘REMEHA’ producent van onder andere CV-ketels. Dit familiebedrijf is, door enkele grote fusies in Duitsland, Frankrijk en de VS, uitgegroeid tot één van de grootste producenten van verwarmingssystemen in de wereld.

Medewerkers van het hoofdkantoor aan de Marchantstraat stelden het geld van hun Kerstpakket beschikbaar  voor een goed doel. Er werd gekozen  voor StadsAkkers. Het  bedrag van €  1.100,- werd met grote dank aanvaard en zal worden gebruikt als aanvulling van het geld dat nodig is voor de aanschaf van een tractor.

Gepost op

Wij zoeken vrijwilligers om te ondersteunen bij de verkoop!

Wij zoeken vrijwilligers. Dat doen we eigenlijk altijd en ook nu hebben we mensen nodig om te helpen met het werk op de akker en om te ondersteunen bij onze activiteiten en marktjes. Maar we zoeken op dit moment ook een of twee heel specifieke vrijwilligers. We zoeken namelijk mensen, die iets hebben met verkoop. Mensen, die verstand hebben van verkoop, mensen die weten hoe ze een goed product aan de man moeten brengen, mensen met doorzettingsvermogen. Dus ja… misschien zoeken we jou wel.

Als jij iets hebt met biologisch, duurzaam en lokaal… en als je dit ook graag aan anderen zou willen overbrengen …. en als je wat tijd over hebt … dan kun je ons zeker helpen. We proberen bij StadsAkkers om onze verkoop ook dit jaar nog weer verder uit te bouwen. We hebben al veel bereikt: we zijn SKAL-gecertificeerd en mogen onze groenten dus biologisch noemen. Veel mensen uit Apeldoorn kennen ons en weten ons te vinden, maar we willen meer. We zoeken iemand die ons daarbij kan helpen, die mogelijkheden onderzoekt en bekijkt wat wel en niet werkt en die ons kan helpen en adviseren om de verkoop op een hoger niveau te brengen.

Als jij ons hiermee zou willen helpen, of als je iemand kent, die dit misschien zou kunnen en willen, neem dan contact met ons op per mail: info@stadsakkers.nl of per telefoon: 06-46083374.

We zijn benieuwd!

Gepost op

StadsAkkers nu officieel aangesloten bij de Keten Groen

Iedereen die dat leuk vindt kan bij StadsAkkers mee komen helpen. Daarom lopen er veel vrijwilligers rond, die één of meerdere dagen per week helpen met het wieden, hout kloven, plukken, schoonmaken, verkopen en andere werkzaamheden.

Daarnaast ontvangen wij subsidie van de gemeente Apeldoorn om mensen te begeleiden, die bij ons arbeidsmatige dagbesteding doen. Zij komen dus één of meerdere dagen per week helpen met het wieden, hout kloven, plukken, schoonmaken, verkopen en andere werkzaamheden….. en krijgen daarbij begeleiding van Norbert, de zorgmanager en van David de tuinder. Hiermee zorgt StadsAkkers voor deze mensen voor een eerste stap op weg (of weer terug) naar de arbeidsmarkt. Vorig jaar hebben verschillende mensen via deze route betaald werk gevonden of zijn aan een opleiding begonnen.

De gemeente Apeldoorn wil graag dat organisaties, waar arbeidsmatige dagbesteding wordt gegeven, aansluiten bij een van de ketens. StadsAkkers is daarom vorig jaar aangesloten bij de Keten Groen. Een keten is een samenwerkingsverband van organisaties die samen arbeidsmatige dagbesteding aanbieden op een daarvoor aangewezen locatie. De Keten Groen heeft deze locatie op de Houtwal aan de Asselsestraat.

StadsAkkers houdt wel gewoon de eigen locatie in Park Zuidbroek, maar werkt samen met de andere organisaties op allerlei terreinen. Vorig jaar hebben we hier wat ervaring mee opgedaan. In 2018 zullen we echt gaan meemaken wat het betekent om deel uit te maken van de Keten Groen. Wij zien veel voordelen: de andere organisaties hebben veel expertise op het gebied van begeleiding, opleiding en coaching on the job. Expertise, waar wij dankbaar gebruik van kunnen maken. Daarnaast hebben wij natuurlijk zelf ook meerwaarde, onder andere doordat bij ons gewerkt wordt in een tuinderij en mensen bij StadsAkkers dus heel andere vormen van werkervaring op kunnen doen. Daarnaast is het bijzonder dat we bij StadsAkkers werken met een mix van vrijwilligers, stagiaires van diverse opleidingen en WMO-deelnemers . Hierdoor is StadsAkkers een inspirerende en diverse werkplek geworden voor ons allemaal.

Vrijwilliger of deelnemer worden? Kom langs van maandag tot en met vrijdag op de Dommeweg 5b in Apeldoorn of bel: 06-46083374 om een afspraak te maken.

 

Meer informatie over de Keten Groen is te vinden op: Dagbesteding.apeldoorn.nl

Zie natuurlijk ook: www.stadsakkers.nl of onze Facebookpagina.

Gepost op

Rakkers op de akker dit jaar een succes

StadsAkkers heeft het afgelopen jaar met subsidie van het Kansfonds een groep kansjongeren kunnen begeleiden. Kansjongeren zijn jongeren, zonder vast woonadres. Doordat zij geen eigen kamer of woonruimte hebben, zwerven zij van adres naar adres. In zo’n geval is het voor een jongere heel lastig om een geregeld bestaan op te bouwen. Vaak hebben zij hun opleiding niet afgemaakt en kunnen ze moeilijk werk vinden. Werk vasthouden is heel lastig, door de voortdurende verandering van verblijf. StadsAkkers is daarom dit jaar samen met Stimenz gestart met een project waarbij een groep van deze jongeren geholpen worden om wat meer structuur in hun leven te krijgen. StadsAkkers biedt de werkplek en begeleiding op het werk en Stimenz doet de ondersteuning daar om heen. Zoeken naar een geschikte kamer, helpen naar een goede invulling van de vrije tijd en ondersteunen bij het vinden van een netwerk. Door het werk bij StadsAkkers komen de jongeren in aanraking met allerlei soorten mensen. Hierdoor wordt hun netwerk vanzelf ook groter en diverser.

In oktober heeft StadsAkkers een aanvraag gedaan bij het Kansfonds voor een vervolg van dit project. Om dit te kunnen doen was natuurlijk een overzicht nodig van de behaalde resultaten uit 2017. Tot nu toe heeft StadsAkkers in dit project 11 jongeren begeleid, waarvan er 4 via Stimenz waren binnengekomen. Van deze 11 jongeren zijn er 2 weer succesvol uitgestroomd. Eentje heeft werk gevonden en een ander is een opleiding gaan doen. Beide jongeren zien wij nog regelmatig langskomen, omdat ze het gezellig vinden om weer wat mensen van StadsAkkers te zien. Zelf vinden wij dit een goed resultaat, hoewel het aantal aanmeldingen via Stimenz nog wel wat mag toenemen. Om dit te bereiken hebben we afspraken gemaakt met Stimenz over de bekendheid van het project daar.

De jongeren, die bij StadsAkkers aan de slag zijn gegaan worden begeleid door onze zorgmanager Norbert Keizer maar ook door Annemein de Graaf, die speciaal voor dit project is aangetrokken. Annemein begeleidt de jongeren op de akker. Voor veel jongeren is het werken op de akker en met de schapen een geheel nieuwe wereld. Enkele citaten uit hun mond:

  • ‘Ik ben blij dat ik niet meer in de illusie leef dat een geit een mannetjes schaap is..’
  • ‘Mijn moeder zegt altijd dat de wasmachine geduldig is. Nu snap ik waarom.’ (broek, jas, handschoenen helemaal onder de modder)
  • ‘Ik wist niet dat het zo fijn was om zoiets doms als onkruid wieden te doen.’
  • ‘Als ik later oud ben, wil ik een moestuintje.’

Meer informatie over Stimenz en over dit project is te vinden op hun website Stimenz.nl en facebookpagina. 

Meer informatie over het Kansfonds is te vi nden op hun website Kansfonds.nl

Gepost op

Schapen op de akker

 

Annemein bij haar schapen

Mensen, die af en toe door het Park Zuidbroek wandelen hebben ze waarschijnlijk al zien rondlopen tussen de fruitbomen op het terrein van StadsAkkers. De schapen van onze medewerker Annemein de Graaf. Annemein werkt sinds april bij StadsAkkers. Zij begeleidt de jongeren, die op onze akker werken, maar daarnaast ligt haar passie bij haar dieren. Bij Annemein thuis lijkt het wel een kinderboerderij. Annemein heeft in haar leven al een hele veestapel bij elkaar vergaard. Ze heeft een paard die haar helpt bij het werk op de akker, verder pony’s, dwerggeitjes, konijnen, kippen en natuurlijk een hond en een kat.

Annemein heeft ook melkgeiten bij haar bedrijfje De Wollesik in Wiesel. Binnenkort komen daar wat melkschapen bij. Sinds kort verkoopt zij geitenkaas via haar eigen bedrijfje, maar daarnaast is het de bedoeling dat in de toekomst ook van de schapenmelk kaas wordt gemaakt. De schapen van Annemein op de stadsakkers zijn echte vleesschapen. Zij zijn minder geschikt om gemolken te worden maar leveren uitstekend lamsvlees.

Bij StadsAkkers zijn de schapen zeer welkom. Zij onderhouden het gras bij de boomgaard, waardoor daar minder vaak gemaaid hoeft te worden. Daarnaast zijn het gezellige dieren die vrolijk blatend en springend naar je toe komen rennen als je een wandelingetje maakt over het terrein of in het park. Sinds kort staat er ook een ram bij de schapen.
We hopen volgend jaar in maart op lammetjes, die een (h)eerlijk leven genieten voor ze, op een leeftijd van 7 tot 10 maanden oud, geslacht worden. Dit is voor StadsAkkers in de toekomst, naast de kaas, een mooie aanvulling op ons aanbod van biologische groenten.